Rajská láska

Miluju rajčata. Čerstvá. Vařená. Sušená. Nakládaná. Nejvíce domácí. Modrá, zelená, fialová, duhová. No tak, vraťme se zpátky na zem. Jsem tak trochu rajčatomil.

*

Připomnělo mi to dětinský citát o lásce: „Miluji tě miláčku jako rajskou omáčku“. Tohle říct mé drahé polovičce, tak mě vyžene jako král svou dceru Marušku v oné známé pohádce Sůl nad zlato.

Jediné, co mě neláká, je rajčatová bitva. Španělé jsou tím tak trochu posedlí. Lidi po sobě z nějakého důvodu házejí tuny rajčat. Blázni. Když už se nekoupou v krvi býků, mají aspoň protlak.

Koupat se v protlaku může jedině rajčatofil. To je vyšší level rajčatomila. Na to, že mám celkem bujnou fantazii, ve který se postavilo mnoho vzdušných zámků, představa pettingu s rajčetem je pro mě opravdu nepředstavitelná. To zase „ocamcaď pocamcaď“.

Poslouchám v rádiu rozhovor s jakýmsi profíkem přes rajčata. Vlastně už nevím, jestli to byl zelinář nebo kuchař, nebo obojí. Jeho odpověď na otázku, jak udělat nejlepší rajčatový salát, byla, že zálivka je vhodná jakákoli, a že doporučuje použít co nejvíce druhů rajčat. Tak je prý salát jednoznačně nejlepší.

Jdu do obchodu. Jelikož nejsem profík přes rajčata, neznám jejich názvy. Vezmu malý, kulatý, tmavě zelený žíhaný. K tomu přidám oranžový šišatý. A ještě naberu takový ty obyč červený. Prostě klasický rajčata, co najedete v každým obchoďáku. To, kdyby toho náhodou bylo málo.

Zatímco krájím a ochutnávám rajčata, přemýšlím, jak to vlastně bylo s Adamem a Evou v Rajské zahradě. Utrhli si jablko s jádřincem? Nebo rajské jablko? Nebo fík? To nikdo neví. Bible mluví jen o plodu. Kdyby rajská jablka ovlivňovala stud, tak jako onen plod uvědomění utržený v Edenu, pravděpodobně bych dneska chodila zahalená v hábitu jako muslimky. A v létě bych vyrazila na koupaliště jedině v neoprenu, div bych se studem nepropadla. Kdyby to bylo naopak, a spotřeba rajčat by přímou úměrou ovlivňovala snížení pocitu studu, tak jsem dneska nudistka a naturistka. Nic z toho se nekoná. Z toho usuzuju, že rajčata žádnými magickými vlastnostmi neoplývají.

Chuť a vůně rajčat mi přinášejí dobrou náladu. Podobně na mě působí i mandarinky. Přece jen na té aromaterapii něco je.

Kopa rajčat nakrájená. Každé má jinou chuť. Jsou opravdu výborná. Připravuju klasickou českou zálivku s octem a s cibulí. Trocha soli, cukru a pepře. A je to. Míchám a cítím, jak se mi sbíhají sliny. Celá natěšená dávám do pusy první sousto. Druhé sousto. Třetí sousto. Hledám tu super lahodnou chuť, o které mluvil ten pán v rádiu. Nic! Všechny rajčata chutnají stejně! Naprosto stejně. Zálivka jim změnila! zkazila! sjednotila! chuť.

Myslím, že právě dodělaný (respektive podělaný) salát mé chuťové buňky do ráje nepřivede. Na talíři, místo zahrady plné rozmanitých chutí, na mě čekala pěkná rajská zrada.

Příště si místo salátu pustím radši rajskej plyn.

Váš příspěvek

Odesílám...
1476
24.1.20 08:49

Jak by řekl klasik: „To naprdne!“ :) Za mne byla nej rajčata skleníková ze zahrady mého expřítele :srdce:.

  • Nahlásit
  • Zmínit
594
24.1.20 08:52

Aha… :roll: :nevim:

  • Nahlásit
  • Zmínit
24.1.20 11:54

Rajčata jsou sladká a obsahují „hormon štěstí“, hodně lidí je má rádo. Já taky.

  • Nahlásit
  • Zmínit
22033
24.1.20 15:27

Rajčata mám ráda, ale v zimě jsou bez chuti a vůně. Nejlepší jsou v létě ze zahrady!

  • Nahlásit
  • Zmínit
24.1.20 15:50

Myslím, že problém je jednak čerstvá cibule, která spolehlivě přebije všechny jiné chutě (já ji nejím vůbec :mrgreen: ), a jednak to, že to byla rajčata z obchodu - podtržená, bůhvíkde dozrávaná.

  • Nahlásit
  • Zmínit
23372
25.1.20 07:22

Super! :potlesk: :kytka:

Jsem taky rajčatomil i rajčatofil, rajčata miluju a mám na nich závislost, akorát přes zimu je nekupuju, protože to prostě není ono, nemají tu pravou chut ze sluníčka… :)

Já osobně jsem postupem času už hooodně dávno úplně přestala dělat tu klasickou českou zálivku ocet - pepř - cibule, která mě provázela celé dětství, na cokoliv, opravdu to zkazí chut rajčat, okurek, hlávkového salátu a to jim prostě nemohu udělat… ;)

Takže já … nejvíc olivový olej, místo octu limetku anebo citron, někdy jogurt, majolku…
Cibuli jsem pod vlivem kdysi dávno nějakého dílu „Prima vařečka“ začala dělat spařenou a postupem času jsem ji úplně odbourala, ta chut salátu je pak … tedy pro mě…lepší… :)

Ted si půjdu udělat salát z „little " salátu a začala jsem díky Tobě toužebně vzpomínat na rozpálené léto a rajčata od rodičů ze zahrádky, která úžasně voní při krájení a mají nebeskou chut a barvu :lol: a stačí na ně limetka, olivový olej a balkánský sýr a vznikne "mana“ lepší než v nějakém interhotelu… :jazyk:

A posílám tip na dokumenty o rakouském farmáři Erich Stekovics, který na své farmě pěstuje tisíce rajčat… :)
https://www.youtube.com/watch?…

Po shlédnutí pár dokumentů o jeho rajčatech přijde i „rajčatový orgasmus“, počítej s tím… :kytka: :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
5985
25.1.20 09:30

@PenelopaW jsou výborná z jakékoli zahrady :-)

@Bubla Bůčková ahá, tak už chápu tu oblibu :-D

@Slečna Ferka to je přesný, cibule a ocet

@free333 tý jo! díky za super příspěvek s tipy :D Rajčatový orgasmus v deníčku chybí :lol:

  • Nahlásit
  • Zmínit
11969
26.1.20 19:27

Přidávám se do klubu rajčatomilů. :lol: Nejradši mám Caprese, domácí ratatouille, lečo, rajčata s balkánským sýrem a olivami, sušená rajčata v jakémkoliv salátu a úplně nej jsou ty z naší zahrádky. :srdce: Pěstování doporučuju úplně každýmu, rajčata jsou naprosto nenáročná. Jen se musí pravidelně zaštipovat výhony, aby šla síla do plodů.

  • Nahlásit
  • Zmínit
11969
26.1.20 19:28

@MeloryNox PS: tenhle deníček se mi líbil o moc víc než ten minulý :mavam:

  • Nahlásit
  • Zmínit
5985
26.1.20 23:42

@MartinaIrena děkuji :kytka:

  • Nahlásit
  • Zmínit
72
29.1.20 09:35

Přidávám se k rajčatomilům, ale nejlepší jsou pěstovaná na zahrádce, to co donesu z obchodu, vůbec nemá chuť…I rajská omáčka z domácích rajčat je daleko lepší jak z protlaku…MŇAM…

  • Nahlásit
  • Zmínit