Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
už celkem nevím co dělat. Mám 10 měsíční holčičku. S usínáním nebyl nikdy problém. Asi od dvou měsíců spí celou noc. Vždy jsem jí jen položila do postýlky, pohladila, dala pusinku, odešla a ona krásně usnula.To trvalo několik měsíců, ale asi tak před měsícem, usnula jako vždy cca kolem půl osmé, ale za hodinku byla vzhůru a nechtěla spát. Od té doby máme velký problém s usínáním. Nechávám jí teď spát jen jednou denně po obědě aby byla večer unavená, je sice v podvečer dost unavená a protivná, ale to nějak zvládám. Jenže, ona usne třeba v půl osmé osmé u mléka a za hodinku se zase vzbudí a je do jedenácti i dýl vzhůru. Když jí nechám v postýlce dělá hrozný scény. Nemůžu jí potom ani za boha uspat.Pak se např. stane, jako včera, že spí do půl desáté. Leze a začíná se stavět a já celý den nemůžu doma nic udělat, pořád za ní chodím a hlídám jí. Teď už nemůžu nic udělat ani večer. Přítel chodí domu v osm a chce si taky odpočinout. Mám to nějak řešit? Bojím se, že už se to nesrovná.
A co přesně děláš, když se vzbudí? Usíná u flašky? Je možné, že se něco změnilo nebo ona se posunula ve vývoji a něco na tebe zkouší.
Když se vzbudí, chce zase mléko?
Ahoj moje dcera to delala tohle taky presne jak pises ale ja jsem prisla na to ze nam sli zuby nemeli jsme teploty nic jen proste nechtela spat u nas to bylo kolikrat ze jsme byli do 2 vzhuru a pak sla spat a rano v pul 7 budicek zuby vylezli a spala zase jako pred tim…
Třeba ji něco trápí. Nerostou ji zuby? Pak jsou děti tesknější a vyžadují víc pozornosti a chtějí být s někým. My taková období taky měli. Časem přešlo. Ale je to na palici, to ti věřím. Taky jsem si tím prošla. Ale s tím rozdílem, že nám začli rlst zuby ve 3. měsíci a rostli cca do 14. měsíců, postupně. A střídavě spala a nespala a řvala a neřvala. Vždycky mi dala týden klidu a pak to bylo nanovo.
To že spí přes den jen jednou a večer upadá únavou, je blbost. Mám vyzkoušeno, že čím si dítě přes den odpočine víc, tím večer lépe spí. Takže já bych v 10. měsících určitě dítě nechala spát dvakrát za den, ale tak, aby před nočním spaním, byla utahaná. V kolik dáváš spát? Není to brzy? My chodili spát až tak kolem 9 večer a pak vydržela spát déle, cca do 2, pak chtěla pít, a pak ve 4. - v 10. měsících. Já ale kojila, tak v noci moc nespala. Ale kolem roku se to zlepšilo a pak spala super i usínala. Ale až začla lozit a chodit, aby se víc utahala.
Tím že jsi ty z toho nervozdni, tím je nervozdní i dcera. Zkus poprosit manžela, že půjdete před spaním ještě na vycházku, krátkou. To neublíží nikomu. My to tak taky dělali.
Zuby?
Nebo mi napadá najet zpátky na dva spánky. Nebude tak přetažená. Noční spánek začne později a třeba už to dá v kuse. Ten odpolední nebo dopolední může být krátký. Třeba jen chvilku na prochajdě v kočárku nebo doma nechat otevřené dveře, kde dítě spí a dělat větší cimbál…
Když se něco takového stalo u nás, tak jsem byla v pokojíku s malou (je tam postel) chvíli tam třeba lozila nebo se mnou ležela, já ji hladila a něco vyprávěla třeba a pak ji dala znovu do postýlky a ona takhle uklidněná zase usnula. Taky dávám mlíko při jakémkoli probuzení v noci (ale mám nejedlíka, tak se mi to i hodí, že v polospánku mléko vypije snáz). Nevím jak vypadají ty scény když ji tam necháš, ale když to není úplný záchvat, tak ji tam nechávám, po chvíli jí to přestává bavit, zavrtá se a spí.
Taky bych zkusila ještě změnit to spaní. Že je večer unavená není zárukou lepšího spánku, co ostatně vidíš. Pokud by přes den spala 2×, dávala bych ji 2×. Čas večerního usínání reguluju podle času odpoledního probuzení.
Ahoj ja ji dávám později spát po 9 hodoně usne jak špalek o půl osmé jsem bez šance.
Ahojky, urcite bych ji davala spat2× denne, dopoledne a odpoledne treba v kocarku..10ti mes, ditko, by melo spat jeste 2×denne, nas malej zacal spat jednou nekdy okolo 1roku..Zoubky to taky muzou byt, nam zacli rust v 5 mes.,mel prvni zub.Zkus se s ni pomazlit, chvili tam s ni byt, malej kdyz se me taky budi a breci a nechce tam byt sam, tak si k nemu lehnu a pomali usina..
Radím nenechat ji ráno dospávat do půl desáté a vzbudit v sedm. V čase, ve který vstávala obvykle, než se takhle vykolejila. A klidně bych nechala jen ten jeden spánek.
Pokud jsou to zuby, tak to nepomůže
A u nás toto nefungovalo. Ať šla večer spát kdy chtěla, ráno vstala v 9, a i když jsem ji ráno vzbudila, tak si držela režim dne stále stejně. Je to individuální. Pokud rádo dítě ráno spí, tak násilným buzením se to nespraví. Já bych zkusila nechat večer večerku na ní. Jsou děti, které prostě usnou až v 9 a jiné v 7 jsou úplně mrtvé. A stejné je to i s ranním vstáváním.
Ahoj maminy, pokusim se obnovit diskuzi, jelikoz nase princezna zlobi se s panim a ja uz nevim, jak na ni
Trebas nekdo poradi. Asi nasledovne…Od narozeni spala vyborne. Cele noci, musela jsem zpocatku budit na kojeni. Do osmeho mesice kolem osme do postylky, palecek do pusy a spala az do osme rano. Zacalo se to ale postupne lamat. Nejdrive tim, ze si zacala v postylce stoupat. Zpocatku na ni platil spaci pytel, ted si stoupne uz i v nem
Potom byla nemocna, tak jsem ji par dni nosila hodne v naruci a ted ji neuspim jinak nez na kline nebo v nasi posteli a nasledne ji prenesu do jejiho pokojicku. V noci se vetsinou jednou vzbudi, ale minutu pochovam a spi dal. Ale ty dny
Spi 3× denne po cca 20min. Viditelne ji to nestaci, jelikoz si mne oci, ziva jak o zavod a hudruje az hruza. Ale uspat ji je mission impossible
Vyrvat v postylce na ni neplati ( zkousela jsem nekolikrat a po hodce a pul, duseni se placem, jsem proste nevydrzela) a ja uz fakt nevim, co s ni udelat. To, ze mi doma otravene pomalu cely den knoura, je uz fakt na zblazneni
Nemate nejakou radu?
Mám skoro stejně starou holčičku
takhle jak popisujes spala 9 mesicu…uz jsem byla zoufala…a ted si posledních 14 dnu užívám…tak kde by byla ta spravedlnost kdyby nektere deti spaly celou noc cely první rok
Vůbec ti to nezavidim, radu nemam protoze jsem si sama nedovedla poradit ale drzim palce at to brzy prejde
Ahoj maminky, potrebuju radu, mam dvojcata, 10 mesícu, lezou a stavi se kde to jde.. s usinanim jsme nemely problém, ale od doby co si stoupají v postylkach tak ne a ne je uspat.. jsou uz unaveny, mnou si oci, suslaj se, ale dam je do postylek a oni si stoupaji a ne a ne usnou.. pak zacnou rvat ze neumeji sami si sednout tak je polozim ale je to porad dokola.. uz taky nevim co mam delat…
My jsme to měly taky a ted to čekám u druhé dcery zase toto období. U nás to potom přešlo, jak se naučila zase něčemu dalšímu, tomu sednutí ze stoje a skončilo to. Neřešila jsem to nijak, podle mě to asi nejde řešit, leda přivázat a to je drastické
. Já jsem to dělala tak, že jsem dala do postýlky - učím usínat od narození samotné. Položila jsem, pohladila, pusinky atd, odešla jsem, ona si tam mlela, stoupala, dělala brajgl, já jsem co chvilku chodila, položila, pusinky a furt dokola…bylo to o nervy, kolikrát hlavně ten pláč, ale po měsíci to přešlo. Pevné nervy přeji.
Jo…tak díííky
taky jsem myslela ze to je obdobi, tak pevny nervy na to jedine..