10letý chce být vegetarián

Anonymní
14.9.20 16:03

10letý chce být vegetarián

Ahojky, mám synovce, teď mu bylo 10, je to syn mojí sestry. Ona je vegetariánka už nějakých deset patnáct let, byla ještě na střední když s tím začla. Nepřijde mi, že by to dětem (má ještě sedmiletého a tříletou) vnucovala nebo je k tomu nutila, ale mají v ní příklad a tak ji prostě napodobují. Ona jim maso i vaří k obědu a všechno, ale ty děti vidí, že ona jí něco jiného a zajímá je to. Normálně jedí maso, ale když mají na výběr, vyberou si bezmasé jídlo, třeba v jídelně nebo v restauraci, prostě jsou tím ovlivněné. Ten nejstarší teď nechce už maso vůbec, ona tvrdí že je to z jeho vlastní hlavy, ale víte jak… Přijde mi, že to bere jako hru, dokonce byl zklamaný, když mu řekla, že nemůže být vegetarián jen tak že dne na den. Tak mají teď stanovené dny, do kdy může jíst krůtí a ryby, potom uz jenom ryby až se dostane ke dni, když už nebude jíst nic nebo takhle nějak. A on si to odškrtává v kalendáři jak umanutý. Úplně vidím, že mladší děti jednou taky takhle skončí. Mně to přijde brzo. Jakoby nic proti tomu nemám, ale v deseti letech je to divné. On navíc hraje basket, musí ještě růst a vyvíjet se, vždyť to maso přece potřebuje, ne? Já ji nechci nic říkat, jsou to její děti a její věc, ale nepřijde mi to správný… fakt bych se jí do toho nerada motala, když už tak bych jí to řekla nějak šetrně, sice nevím jak, ale když bude vidět, že to tomu dítěti neprospívá? Máte někdo děti, co nejedí maso? Kdy by jste doporučili začít, pokud s tím máte zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.9.20 16:11

Jsme vegetariáni celá rodina, naše děti přirozeně tedy taky maso nejí. Od mala. Stejně jako jiní rodiče dělají rozhodnutí za své děti ze ty děti budou jist maso, udělali jsme rozhodnutí ze naše děti maso jist nebudou. WHO vegetarianskou stravu pro deti doporučuje jako velmi zdravou alternativu klasickému stravování. Samozřejmě - musí se hlídat, aby dítě (jako i dospělý) mělo vše co potřebuje ke správnému vývoji a růstu. To si hlídáme. A myslím ze naše děti jsou upřímně řečeno stravovány daleko vyváženěji a zdravěji než (bez přehánění) všechny ostatní děti se kterými se stýkáme.
Jist maso neznamená automaticky jist zdravě a vyváženě. A nejíst maso taky nezaručuje správný jídelníček. Ale znám víc vegetariánů kteří přemýšlí nad tím co jejich tělo potřebuje a podle toho jedí, než masozroutu, kteří by to měli promyšlené a jedli tak aby jim mohlo tělo dobře fungovat…
Takže bych se do toho sestře nemontovala, očividně to má srovnané (ze to dětem nedovolí hned, plánuje jídelníček atp). Vegetariánská strava pro děti vhodná je od začátku, jen se musí dodržet pravidla. Jako u všeho.
Prosím zachovat anonym nebo smazat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.20 16:13

Synovi je 6 a je vegetarián od 4 let. On je vegetarián z přesvědčení. Prostě odmítá jíst maso, protože se ubližuje zvířátkům. Třeba ho to přejde, ale zatím jsme ve fázi, že nechce a nedonutím. Kdysi měl rád šunku a párky, aktuálně posedí s šunkou v ruce, pak se rozbrečí a odejde. Neudělám s tím nic. Taky se mi to nelíbí, ale když jsem nutila, nejedl nic.
My ostatní jíme maso všichni, takže pozitivní vzory má. Podle krevních testů mu nic nechybí. Ani není nějak malý nebo drobný. Má velice pestrou stravu plnou luštěnin a zeleniny. Jí vejce, sýry, jogurty, pije mléko. Takže snad dobré. Radím se s kamarádkou vegankou, která se o to hodně zajímá.
Podle mě se i vegetariánství dá provozovat tak, aby dětem nic nechybělo ;)

• Citovat
  • Upravit
4072
14.9.20 16:14

Klid. Jsou lidé vegetariáni i vegani dokonce od narození. Teď se třeba i v praze dělá větší výzkum vege dětí. Mám ve vege komunitě spoustu známých i dost dětských sportovců a nic jim nechybí, a to nejen subjektivně, ale ani dle lékařu. To, že v čr je to ještě nezvykle chápu, ale fakt není třeba sestře do tohoto kecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.20 16:15
@Anonymní píše:
Jsme vegetariáni celá rodina, naše děti přirozeně tedy taky maso nejí. Od mala. Stejně jako jiní rodiče dělají rozhodnutí za své děti ze ty děti budou jist maso, udělali jsme rozhodnutí ze naše děti maso jist nebudou. WHO vegetarianskou stravu pro deti doporučuje jako velmi zdravou alternativu klasickému stravování. Samozřejmě - musí se hlídat, aby dítě (jako i dospělý) mělo vše co potřebuje ke správnému vývoji a růstu. To si hlídáme. A myslím ze naše děti jsou upřímně řečeno stravovány daleko vyváženěji a zdravěji než (bez přehánění) všechny ostatní děti se kterými se stýkáme.
Jist maso neznamená automaticky jist zdravě a vyváženě. A nejíst maso taky nezaručuje správný jídelníček. Ale znám víc vegetariánů kteří přemýšlí nad tím co jejich tělo potřebuje a podle toho jedí, než masozroutu, kteří by to měli promyšlené a jedli tak aby jim mohlo tělo dobře fungovat…
Takže bych se do toho sestře nemontovala, očividně to má srovnané (ze to dětem nedovolí hned, plánuje jídelníček atp). Vegetariánská strava pro děti vhodná je od začátku, jen se musí dodržet pravidla. Jako u všeho.
Prosím zachovat anonym nebo smazat.

To mi taky přijde, že náš vegetarián jí lépe než 90% ostatních dětí. Už jen svačiny má plné zeleniny. On tedy ani nejí pečivo, takže to má ještě o to lepší.

• Citovat
  • Upravit
9877
14.9.20 16:16

To by byla krása, kdyby lidé nesetkali nos do toho, do čeho jim nic není. Správně vyvážený vegetariánský jídelníček je vhodný o pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
14.9.20 16:22

Moje dítě je vegetarián od dvou let, kdy se přidusilo masem z vývaru. Tak jednou za dva roky sní buřta a to je všechno. Aktivně sportuje, prospívá. Já bych Ti spíš doporučovala přestat z toho dělat téma. Pokud je to spíš lehce póza, tak je to nejlepší způsob. Znám hodně lidí co od mala nejedí maso buď z přesvědčení nebo kvůli odporu. Já měla čistě vegetariánskou éru přes dvacet let. myslím, že dcera má vhodnější jídelníček než 70 procent spolužaček. Jediné co, tak v zimě doplňujeme vitamín D (nejí ani ryby), ale to celá rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
14.9.20 16:32

Vegetarianstvi nevadi a vetsinou ho zvlada I docela prumerne se zajimajici clovek, nebala bych se, hlavne kdyz s tim ma matka dlouholete zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
929
14.9.20 16:32

Je zajímavé, že málokomu vadí děti cpane Pribináčky od 4 měsíců, popíjející colu a energiťáky, žijí na pizze, uzeninách a sladkostech, ale jak někdo nedá dítěti maso, tak je to hrozný problém :zed: věř
tomu, že průměrný vegetarián má o výživě větší přehled než běžná populace a umí zajistit daleko vyváženější stravu než je český průměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
14.9.20 16:35

Ne, fakt „nepotřebuje maso“ z výživového hlediska. Nepotřebuje ho ani dítě (jakéhokoliv věku), ani dospělý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
14.9.20 16:35

Zaprve ano, jsou to jeji deti a ty bys ji do toho nemela mluvit.
Zadruhe, ona ma podle me velmi rozumny postoj a jelikoz je vege uz 15 let, tak urcite i vi, co musi jist, aby chybejici bilkoviny a dalsi latky dostatecne doplnila. Kluk si to treba zkusi a zustane u tohi, nebo ne, az zase uvidi jiny idol, co se cpe hambacem :nevim: pripadne mu prekotny pubertalni rust prizpusobi chute.

Moje deti mely obe vegetarianske obdobi a rozhodne je to nijak nepoznamenalo. Kdyby do budoucna nechteli jist maso vubec, nemam s tim problem, ale osveta ve stravovani bude tema cislo 1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
14.9.20 17:00

Já nejsem vegeterián, ale už třeba vůbec nejím maso, nejdřív jsem neměla chuť, teď už na něj koukám s odporem. Dávám ryby, zatím. Ještě k tomu nejím pečivo. Když se podívám na své jídlo a jídlo lidí okolo, moje jídlo je vyváženější a zdravější. Hlavně, je to jejich věc, jejich dítě a není podstatné, co ty si o tom myslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
14.9.20 17:01
@Anonymní píše:
Ahojky, mám synovce, teď mu bylo 10, je to syn mojí sestry. Ona je vegetariánka už nějakých deset patnáct let, byla ještě na střední když s tím začla. Nepřijde mi, že by to dětem (má ještě sedmiletého a tříletou) vnucovala nebo je k tomu nutila, ale mají v ní příklad a tak ji prostě napodobují. Ona jim maso i vaří k obědu a všechno, ale ty děti vidí, že ona jí něco jiného a zajímá je to. Normálně jedí maso, ale když mají na výběr, vyberou si bezmasé jídlo, třeba v jídelně nebo v restauraci, prostě jsou tím ovlivněné. Ten nejstarší teď nechce už maso vůbec, ona tvrdí že je to z jeho vlastní hlavy, ale víte jak… Přijde mi, že to bere jako hru, dokonce byl zklamaný, když mu řekla, že nemůže být vegetarián jen tak že dne na den. Tak mají teď stanovené dny, do kdy může jíst krůtí a ryby, potom uz jenom ryby až se dostane ke dni, když už nebude jíst nic nebo takhle nějak. A on si to odškrtává v kalendáři jak umanutý. Úplně vidím, že mladší děti jednou taky takhle skončí. Mně to přijde brzo. Jakoby nic proti tomu nemám, ale v deseti letech je to divné. On navíc hraje basket, musí ještě růst a vyvíjet se, vždyť to maso přece potřebuje, ne? Já ji nechci nic říkat, jsou to její děti a její věc, ale nepřijde mi to správný… fakt bych se jí do toho nerada motala, když už tak bych jí to řekla nějak šetrně, sice nevím jak, ale když bude vidět, že to tomu dítěti neprospívá? Máte někdo děti, co nejedí maso? Kdy by jste doporučili začít, pokud s tím máte zkušenosti?

Klid, jeho máma určitě ví, jak se stravovat správně, aby mu nic nechybělo. Myslím, že má super přístup. Já nejím maso od nějaké sedmé třídy, z vlastního přesvědčení, ze dne na den. Jsem z rodiny masožravcu, pro tátu není oběd a večeře bez masa jídlo. Přesto mě nikdo nenutil, akorát mě to naučilo si vařit, někdy mi bylo vařeno zvlášť, někdy nebyl čas a musel jsem sám, což se později neztratilo. Nesouhlasím s nucením dětí k tomuto stylu, měl by si to každý vybrat sám. Já dokonce se kolikrát obětoval a to maso do pusy dal, když děti byly malé, ale už vnímaly a napodobobovaly. Nechtěl jsem, aby nejedly maso proto, že ho nejím já a to ne proto, že by jim mělo něco chybět, při správném jídelníčku maso nepotřebuji ani děti, ale proto aby nebyly ovlivněny. Stejně dcera maso nikdy moc v lásce neměla, nechutnalo jí moc, ale jako malá ho jedla i když ne denně. V deseti letech ho jist přestala, sama se tak rozhodla. Syn je zase celý děda a druhé jeho slovo byl párek, ten maso a hlavně uzeniny miluje. Také mu nebráním, jen trochu koriguji, aby nejedl půl kila salámu denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
14.9.20 17:16

Jak píšeš, je to sestry věc. Nehledala bych v tom nic špatného, všechno tady už v podstatě bylo řečeno. Na tvém názoru, ani jako na názoru milující tetičky, nezáleží a táta děti proti tomu pravděpodobně nic nemá, když o tom nepíšeš. Spousta sportovců nejí maso, nech to být :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1316
14.9.20 18:30

To jako vážně, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie