Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy, měla bych pár otázek
Ta moje malá rošťanda má za pár dní 11 měsíců. Když jsme byly teďkom v poradně, tak nám paní doktorka řekla, že už jí můžu dát knedlík a omáčky, akorát že nic nesolit. Tak bych poprosila o pár rad, jaké omáčky (hlavně co jste do toho všechno dávaly) jste svým mimískům dělaly?
Jinak ještě bych se chtěla zeptat, od kdy může prcek klasické mléko? Myslím třeba když se dává do krupice, nebo kakao atd. Jinak na netu jsem se dočetla, že zhruba od tohoto měsíce může mimi jíst už to samé co rodiče, ale akorát bez koření. Tak z toho jsem trošku jelen, protože si nedokážu představit, že by už měla jíst to samé co my, např. řízek, guláš atd..A další dotaz, jaké hry vaše dětičky v tomto věku baví a co už umí a zvládají?
Díky za odpovědi
hodila jsem to vše do jednoho tématu, at nezakládám dalších pět diskuzí
![]()
@mamca22 Tak knedlík není jídlo vhodné ani pro dospělého.
Nicméně syn s námi jedl asi od 13 měsíců, samozřejmě nesolené. Ale my doma vaříme poměrně racionálně, kořeníme převážně bylinkami, obecně solíme málo, nesmažím apod.
Z omáček jedl od roka rajskou, guláš (na hovězím mase na cibulce, trochu červené papriky, špaldové mouky a vodě nevidím nic závadného), kuře na paprice, svíčková. Řízky peču v troubě, takže měl jen maso bez obalu.
Takže obecně dost záleží na tom, jak se doma stravujete. V některých domácnostech by stejné jídlo jako dospělý nemělo jíst ani šestileté dítě, v jiných je to s ročním v pohodě.
Mléko jsem používala na vaření asi od roku a čtvrt. Ale on neholduje krupičkám apod.
Já se musím přiznat, že jsem malému nevařila
Vzdala jsem to pár pokusech a kupovala v Německu hotové. Čas od času jsem koupila nějakou českou skleničku, aby vyzkoušel i jehněčí a králíka. Vlastně jsem mu je začala kupovat už když jsme s příkrmy začínaly. Vydržel na nich docela dlouho, vždy ji snědl úplně celou a pak najednou ze dne na den s námi začal jíst úplně všechno, včetně knedlíků a stejně velké porce jako já což nemůže zkousnout babička, myslí si, že ho přecpávám. Co se týká dovedností, přesně si nepamatuji (malému budou 2roky), jen vím že kolem 10-ho měsíce začal chodit, ale on začal docela brzo.
No právě, že my s manželem jsme hodně na solené a smažené jíme taky hodně. Ale tak dosolit můžu kdykoliv potom. Jíme hodně kuřecí, uzené, sýry, těstoviny atd,. A používaly jste nějaké koření pro prcky? třeba majoránku nebo něco bylinkového? protože já zatím dala jen pažitku do brambor, jiné jsem se jí bála dát a když jí dělám třeba kuřecí s rýží tak je ho hnusně plané, že to ani nechce kolikrát ![]()
@mamca22 ja od roka davala to co jime my a trocha soli nemuze ublizit. Kdyz byl rizek tak jsem mu z toho oloupala tu strouhanku
A ještě bych se chtěla zeptat jestli by třeba neublížila smetana. Dělám často smetanové omáčky
Ahoj, ja měla do 18 měs. dcerku na sklenickach. Teď už vařím, vařím pro ni zvlášť. Objednávám ze Světa bedynek. Vařím vývary, brokolicove, cuketove nebo kedlubnove polévky. Huste, aby se najedla. Dneska má třeba jehněčí s bramborovo- mrkovym pyre. Zítra má polévku z červené řepy. Dále ryby, hovězí. Všechno vařím na vodě nebo pecu. Používám mořskou sůl, majoranku a čerstvou petržel. Dcerka všechny moje výtvory ji s chutí.
@mamca22 Ahoj,syn ma ted cerstvych 11mesicu, a nedavam mu to co nam, myslim ze na to ma cas, obcas mu tedy dam kousek neceho ochutnat, protoze kdyz vidi ze neco jim tak se po me sape, ale to je fakt jen jeden kousek. Jinak ji klasickou masozeleninu, nebo rybu, testoviny, zvladne sam cely banan. Obcas dostane rohlik namazany trochou luciny, bily jogurt. Ale mleko jeste nemel. Do roka by se nemelo davat.
@mamca22 Ve vašem případě bych buď zracionalizovala jídelníček, nebo vařila dítěti ještě zvlášť.
Místo smetany se dá použít třeba plnotučné mléko, nebo dítěti odebrat zvlášť a dát mu tam místo smetany odměrku UM.
Taky jde o to, jak dlouho bude dítě ochotné jíst „odděleně“. Scénář nastíněný @scentini by u syna neprošel, od těch cca 13 měsíců musel mít na talíři to co my (stolujeme společně) a chlap se mi k obědu hustou polévkou nenají (ty máme k večeři a on si k nim stejně ještě povětšinou bere pečivo).
@scentini
jé, můžu poprosit o recept na tu polévku z červené řepy? Dostali jsme od sousedů ze zahrádky a přemýšlím, co s ní…
@hopsika nejdříve celou neoloupanou řepu uvařím ve vodě. Potom oloupu a nakrájím na kostky, dám do hrnce. Přidám brambory, mrkev. Trochu osolím a dám majoranku. Zaleji 1 litrem koj.vody a vařím do měkka. Až je to hodně měkké, tak použiji mixer a přidám jogurt bílej nebo smetanu a pár kapek oliv. oleje. Když dělám omáčku k hovězímu, dám míň vody a ještě jablko. Oboje mi dcerka sní bez řečí.
Příspěvek upraven 25.10.15 v 13:00
O jídle bylo napsáno dost, já se vyjádřím k hrám
Mám 11 měsíčního syna a z domácích her ho baví hoňka (on přede mnou utíká, já ho honím), schovka (schovávám se buď já a vykukuju na něho, nebo schovám hračku tak, aby byla trošku vidět a společně ji pak hledáme). Jinak se snažíme skládat kostky na sebe (to mu zatím moc nejde - neví, kdy přesně kostku pustit, aby držela na té spodní, většinou to zboří), baví ho vkládačka, zatloukačka, motorický labyrint, rád si jezdí s auty po koberci, prohlíží knížky (ale zatím moc neukazuje ani nemluví), kutálíme si s balonem, hraje si i tak, že dává lego panenky a panáčky do domečků, nebo je vozí auty u toho vydrží dost dlouho a starší bratři mu na mobilu ukázali hru, ve které má prstem mačkat na lítající balonky a ony praskají - takže to je jeho první zvládnutá aplikace
. Venku samozřejmě prolézačky, skluzavky, houpačky, písek, kamínky. No a to je asi zatím vše ![]()
@scentini @kuchle omlouvám se za OT. Jak se vám podařilo odstranit ty skleničky? Dceři je 10 měsíců na nechce vůbec nic vařeného. Od 5 měsíců je jen na skleničkách od Hippu. Máme problém i s ovocem. Nic než skleničku nechce.
Pravidelně zkouším a nic. Skleničky sní celé ![]()