Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kamikadze píše:
Jo a z ceho pilo vase dite od 7-8 mesicu vodu ci caj?
Malá avent lahev s novorozeneckou savičkou. Od 5ti měsíců si jí drží sama. Lahev s pítkem odmítá.
@Claire00 taky dcerka jedla hipp a moc ráda, ze dne na den v 17 měs. už ho nechtěla. Kdyby je jedla, davala bych ji je ještě teď.
@mamca22 píše:
Ahoj maminy, měla bych pár otázekTa moje malá rošťanda má za pár dní 11 měsíců. Když jsme byly teďkom v poradně, tak nám paní doktorka řekla, že už jí můžu dát knedlík a omáčky, akorát že nic nesolit. Tak bych poprosila o pár rad, jaké omáčky (hlavně co jste do toho všechno dávaly) jste svým mimískům dělaly?
Jinak ještě bych se chtěla zeptat, od kdy může prcek klasické mléko? Myslím třeba když se dává do krupice, nebo kakao atd. Jinak na netu jsem se dočetla, že zhruba od tohoto měsíce může mimi jíst už to samé co rodiče, ale akorát bez koření. Tak z toho jsem trošku jelen, protože si nedokážu představit, že by už měla jíst to samé co my, např. řízek, guláš atd..A další dotaz, jaké hry vaše dětičky v tomto věku baví a co už umí a zvládají?
Díky za odpovědi
hodila jsem to vše do jednoho tématu, at nezakládám dalších pět diskuzí
![]()
![]()
omáčky dělám zeleninové, kluk např miluje rajčatovou s těstovinami, dýňovou atd.. Klasickou např smetanovou bych mu nedala.. to samé guláše, knedlíky atd.. jídlo dělám - stejný základ, pak odeberu pro prcka, nám dokořením, jemu lehce osolím. Ale u nás frčí např zapečená zelenina, „čína“, takže zelenina s masem a rýží, hodně červená čočka atd…
@Kamikadze píše:
Jo a z ceho pilo vase dite od 7-8 mesicu vodu ci caj?
Malá pije z nuk hrnku od 6 měs. ale než jsem našla ten pravý
teď se mi tu valí další 3, a ještě než jsem přišla na to jakou savicku ![]()
@Kamikadze Vodu nabízím od 6 měsíců v učícím hrnku avent s tvrdým pítkem. Od 10 měsíců pil i z lahve od vody rajec. Jídlo dávám takové konzistence, jaké dítě zvládne. Takže kolem toho roku maso krájené na pidikousky, zeleninu a brambory mačkané, těstoviny pokrájené. Přílohu typu rýže zvládnul v normální úpravě.
@scentini Děkuji. Začínám být trochu zoufalá. Kupuji kvalitní maso i zeleninu. Dokonce to vařím i podle gramáže na sklenkách a nic. Sní první lžičku a začne plazit jazyk a prostě dál jíst nebude. Jakmile vytáhnu sklenku usměje se a sní ji celou. Nevím, co do toho dávají, protože i když dám obsah sklenky do misky, tak to sní s chutí. Zkoušela jsem ji i ošálit tím, že jsem dala vařené do sklenky a prostě to poznala.
@Claire00 Co zkusit namíchat a postupně snižovat podíl skleničky ve prospěch domácího? Nebo jíst společně. Nandat si spolu s ní a dávat jí ochutnat ze svého talíře?
Edit: Jinak nevím, co tam dávají. Ale mě tedy veškeré skleničky, co kdy kluk měl, přišly hnusné (snad s vyjímkou pastińáku). Chuťově úplně odlišné od toho doma vařeného. Třeba i taková blbá cuketa s bramborem v biokvalitě prostě jako cuketa s bramborem nechutnala.
Příspěvek upraven 25.10.15 v 14:21
@Svistice děkuji. To jsem taky zkoušela. Při poměru 90%(hipp) 10% domácí snědla jen pár lžic.
Budu zkoušet dál vařit a doufat, že se to zlomí.
@Claire00 mě by to nevadilo, kor když má 10 měs. neboj skleničky do 18 let jíst nebude. Nebo zkus jíst s ní. Mě malá hrozně ráda krmí, má radost ze jíme spolu stejný jídlo. Ale to začala až teď, v 10 měs. ji to bylo putna.taky ráda semnou vaří a pak skáče okolo a volá máma mňa mňa
.
@scentini Zatím ji krmím. Sice musí držet v ručičce další lžičku, ale nesnaží se jíst sama. Ham ham a otevírat u toho pusinku umí, ale jen na skleničku ![]()
@Claire00 píše:
Malá avent lahev s novorozeneckou savičkou. Od 5ti měsíců si jí drží sama. Lahev s pítkem odmítá.
ma lahev..hrnecek MAM, posledni dobou je lina si ho drzet..
@scentini píše:
Malá pije z nuk hrnku od 6 měs. ale než jsem našla ten pravýteď se mi tu valí další 3, a ještě než jsem přišla na to jakou savicku
Zatim mam na ni meke pitko, zkusila jsem ji dat tvrde ale s tim si nevedela rady
Mám skoro 11m a moc nad tím neuvažuju, prostě když vařím něco vhodného pro dítě, jedla s námi i dřív a některé věci nerada dávám i pětileté
Do asi 9m měla nejmladší jen skleničky, nebyl čas vařit ještě pro ni zvlášť, teď kombinuju domácí a sklenky, v poměru asi 3:2. Mlíko zatím UM, mám ještě spoustu krabic z dřívější akce, jinak když dělám domácí masozel, tak většinou jako polívkovou šlichtu, většinu vody sleju, tak je to kaše. Našťouchávám jen lehce šťouchadlem, přidávám polévkové bylinky. Pečivo žužlá suché, jednak jí rychlostí půl rohlíku/hod a dvak nějaké věci namazané na to jí neutečou. Nebo jinak, jsem líná. Ovoce se snažím do ní tlačit čerstvé, ale šklebí se, je to na ní kyselé. Už jsem si zvykla, je to třetí totožný průběh, kolem 15m se to zlomí
Takže ovosklenky. Pak b. choceňák nebo kaše. Dělala jsem si iluze, jak budu dělat ekobio kaše, skutek utek, radši jdu s dětma ven a pak udělám ten zločin a dám jí nějakou vanilkovou Hami kaši. Do toho je intenzivní ochutnávač všeho, co najde. Hrajou si s ní holky, já moc ne, je hodná, vystačí si sama. Umí opičárny typu paci paci, „ukažjakjsiveliká“, atd. Pije vodu, čaj nechce. Když byla zachrchlaná, chtěla jsem do ní dostat průduškový čaj a ona nic, takže mám, co jsem chtěla, chce jen vodu. Pije z babylove pítka, až jí to dacvakne, přejdem na obyč. Rajcový pítko.
A to jidlo od roka veku, jim delate na kousky, nebo rozmackane podavate?
Příspěvek upraven 25.10.15 v 13:36