Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, já už nevím jak dál. Malý se mi v noci budil většinou tak 1 někdy max 2 krát na kojení a teď vstávám i 4-5×. Za noc jsem s ním i 2 hodiny vzhůru, což dřív vůbec nedělal. Nabastil se a hned usnul a teď hrůza. Trvá mu než začne tahat, přisaje se ale kope, mlátí rukama, tahá za bradavku a trvá i 4 minuty než se napije aspoň trošku, takové to hluboké tahání trvá cca ani ne minutu a pak zase tahá, kope, když mu to vezmu, začne hrozně plakat, ale jak si brkne tak je klid. Na 3 měsíční prohlídce měl o 940g víc jak předtím a váží 5,5kg. Přes den naspi cca 30-1hodku za celý den. Často kňoura, natahuje, vzteká se hlavně když je sám v postýlce nebo v kočárku, ale jak ho vezmu je najednou klid. Tohle to posledního července vůbec nedělal. Dokonce mi posledního spinkal celou noc a vzbudil se až v 5:50. Ale od 1.8. je jak vyměněny a já už nevím co s ním 😔 dřív jsem kojila tak 7-8× teď kojim 10-12×. Nevím jestli mám málo mléka, nebo je líný tahat, ale skoro nikam nemůžu protože po hodině a půl hned zase řve 😔 sám se nezabavi, koníčky nepase, hlavu se snaží trošku zvednout ale ruky má do boku a nevi co s nema, a já začínám být úplně vyřízena 😭 je to jak vyměněné miminko. Bříško ho občas bolí, občas má prdíky, ale nic hrozného.
Tak bude kontaktní, muze být drazdivejsi, mít růstový spurt. Po třetím měsíci se dítě obvykle začne projevovat. Spánek se neustále mění a vyvíjí. Kojit můžeš kdekoliv.
Pokud spí přes den tak málo, bude i silné přetazeny, což má vliv na horší spánek v noci a náladu přes den..
Budeš muset najít způsoby, co mu dělá dobře. ![]()
Nosit/uspávat v šátku/kočárku, spát s miminem v posteli, bílý sum, zavinutí…
To je normální, byť otravné. Miminka mají pořád nějaký období, změny, spurty a bojkoty. Na většinu z nich se vyplácí zachovat klid a udělat si vše co nejjednodušší. Dítě do šátku/nosítka, v noci k sobě do postele jestli to snesete (mně i dceři to příjemné není, ale byly období kdy bychom se jinak prostě nevyspaly), a hlavně klid. Zas to přejde a přijde jiné zábavné období ![]()
Nastehuj si ho na noc k sobe do postele. Je to nejlepsi. A holt koj, chovej, potrebuje Te. Je to miminko, no…
Může mít spurt. Okolo tohohle věku se dětem navíc mění spánek. Taky potřebují více ke spánku kontakt.
Nebyli jste na ockovani…?
Jinak kolem tretiho mesice se to fakt meni, byvaji krize, chce to najit co funguje, jak pisou ostatni.
Dej si ho do postele a koj v polospanku, pres den se snaz uspat v kocaru/aute/nositku, budte hodne venku.
@Lucie_Sx na očkování jsme byli 4.8. a po tom je to extrém co vyvádí no
Úderem 3 měsíce u nás nastalo něco podobnyho. To je normální. Dětem se mění spánek a potreba jidla často.
Máme to stejně. Před 4 dny byly malému 3 měsíce a poslední řekla bych dva týdny je jak vyměněný. Co dřív fungovalo, najednou nefunguje. Dřív jsem ho po koupání položila do naší postele, chytila za ruku, on zavřel oči a spal. Teď vždy po koupání následuje asi hodina řevu, takže ho nosíme po obýváku na tygříka a zkoušíme v pravidelných intervalech pokládat do postele, jestli bude řev nebo už bude spát. V noci se najednou taky budí častěji na kojení. Navíc kojení celkově přestalo být chvílí odpočinku - kope, odtahuje se, propíná, mrčí. Na 3 měsíční prohlídce měl ale 8 kg (porodní váha 3,4 kg), takže si z toho nic nedělám, prospívá až dost.
Dřív když jsem nevěděla co s ním, vždycky byla jistota dát ho do nosítka. Teď ho nesnáší, vzpíná se v něm a vzteká se. Na procházky s kočárem už dlouho nemám odvahu, poslední dobou to vždycky dopadlo tak, že jsem ho většinu cesty zpět musela nést na rukách na tygříka a to se s kočárem dělá fakt blbě. Jet s kočárem se dá jen ve vajíčku, ale to mu zase nechci ničit záda. Prostě poslední dobou vyžaduje rozhled. Proto nesnáší korbičku, nosítko a nošení když by měl ležet na zádech.
No snad se to dá brzo zase do pořádku.
Na druhou stranu jsme konečně přišli na systém spinkání přes den. Vysledovala jsem, že potřebuje být max cca 1,5 až 2 hodiny vzhůru a pak jít spát. Jakmile přetáhneme, je s ním k nevydržení, nejde ho pak už uspat a i celou noc sebou pak šije. Takže když se vzbudi, přebalim, někdy nakojim (podle toho jak to zrovna vyjde časově) a jedeme si hrát. Začal už chytat hračky, tak je s ním konečně víc srandy. Po hodince začne mrčet, tak už jen chovám nebo děláme jiné klidné aktivity a tak za půl hodiny ho jdu zkusit položit do postele, buď nakojim (zase pokud to vyjde na ten čas) a nebo jen chytnu za ruku, přitáhnu ho k sobě a spí. Aktuálně funguje se spaním fakt jak podle hodinek. A to i když se mi úplně nehodi aby spal a chci ho ošálit, stejně v ten svůj čas usne.
@Bobina91 vidím v tom úplně naše mimco, je to do pismene úplně to stejně. S tím kojením to je nehorázný boj i u nás. Jen bohužel u nás s tím spaním takhle nefunguje. Přes den není možné ho uspat a když se už konečně povede tak to je tak na 15 minut a je vzhůru a rev. Jen by mě zajímalo kdy to přejde. A koníčky už pasete?
@Dudyn Koníčky paseme, sice je takový nestabilní (spíš možná rozdováděný?), nevydrží dlouho, ale zvedá hlavu docela pěkně a má tendence se někam plazit (zatím bezúspěšně, jen se vzteká, že to nejde). Začali jsme dávat na břicho až někdy od 2. měsíce, dřív jsem na to neměla síly. Teď ho dávám na břicho skoro pořád, protože jinak nechce. Nosíme na tygříka, pokládám si vleže břichem na hruď, nosím ho přes rameno (což by mnoho příruček nepochválilo, ale těch 8 kilo se pronese a jsem ráda, že ho unesu jakkoliv). Takže trénuje většinu času co je vzhůru. Ale nestresovala bych, pokud moc nepase. Všechno se teď učí velice rychle, pokroky dělají nárazově.
@Bobina91 to je naprostá pravda. Každy den dělá pokroky. Malý se snaží hlavičku zvedat ale vůbec neví co má dělat s rukama. Dělá takový letadlo, a dětská nás poslala na rehabky, že by to měl dávno umet
@Bobina91
Ty kojis na cas…? Klidne koj po hodine, nepravidelne, to vubec nevadi.
@Lucie_Sx kojim jak si malý řekne. Někdy to je po hodině, někdy po třech. Jen v poslední době se budí v noci co dvě hodiny na jídlo a to dřív vůbec nedělal