Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, malé je 1,5 roku, spi mi teď po o cca 45 minut až 1 5 hodinky, pak rádi na hřišti, do 6 cca, pak jedeme domů, v 8 do vany a pak se naji a usíná mi až v pul 10 až 10,uz nevím, jak s ní, spí málo, unavená mi přijde, že snad není, litá po hřišti, pořád chodí, neposedi ani pak doma, jsem na ni celý den sama, manžel odchází ráno a vrací se večer, takže jsem na ni sama, nevadí mi to, neříkám to proto, máme to asi každá takhle, spíš poradit, jak utahat nebo zda jste to měly některá a co se třeba dá dělat, v noci spí teda ale trhane a několikrát se budí, ne teda pokaždé, ale pak ani v noci moc nespim, jsem unavená, ale zvládám… hračky doma taky moc nic, spíš pořád za ruku a se mnou někam, což chápu, doma nikdo jiný není. R8da bych nějak upravila spaní, ale pokud usne třeba v 8, tak bude vstávat zase hrozně brzo, manžel spí v obýváku, protože ráno vstáva už takhle brzo do práce…Nejaky tip i pro mě co dodá energii třeba, akorát mám zlucnikove kamínky tak něco co smim, dekuju
@KamilaDen Zkusila bych posunout tu vanu.
Co třeba koupat nejpozději v 19:00,pak večeři a ve 20:00 dát spát?
No vidíš, naše dvouletá když usne kolem tří - čtyř, je schopná spát do půl sedmé a pak jde spát o půlnoci.
Dělej to podle malé, spi když spí po obědě, nech ji taky chvíli nudit, ať se umí zaměstnat sama aspoň na chvíli.
Spí sama nebo s tebou? Kojíš? Dala bych ji do postele, tam děti často spí líp a ani tebe to tolik neprobudí.
A manželovi ji dej aspoň o víkendu a udělej si odpoledne pro sebe.
Mě dělala dcera to samý v roce a půl. Když spala odpo, tak večer dřív jak v 10 o půl 11 neusnula. Pak si zrušila spánek po O a začala chodit večer kolem 19h a spala pěkně až do rána.
@KamilaDen u nas se vecerelo a veceri v 6, pak koupel a uz se nehraje a jde se do postele. Na me to mate vse pozde a pretazene dite spi hur a kratsi dobu. A moje dite je pretazene odjakziva hyperaktivni…
Příspěvek upraven 28.05.20 v 13:05
Možná je přetažená, ptz to děti bývají až moc čile, ale už je to přes jejich hranici. Náš mladý spí po o tak do 14h max a večer je v 6 večeře, pak koupání, pohádky a v 8v posteli, do 9h usne a vstává kolem 6h. Napiš konkrétní časy jak vstává a jak spí
@Aduš8 píše:
V kolik vstává?
no jak kdy někdy v 7 někdy v 8 a někdy i v 9
Myslím, že by potřebovala chodit spát dřív a dodržovat dobu ukládání. Čím víc dětí spí, tím spí déle a lépe. Jednou to komentoval jakýsi pediatr, že to není logické, ale biologické. Moje děti čím později chodily spát, tak tím dříve vstávaly. V batolecím a mladším předškolním věku teda, u školáka už to nepla.
@Ariadne píše:
Možná je přetažená, ptz to děti bývají až moc čile, ale už je to přes jejich hranici. Náš mladý spí po o tak do 14h max a večer je v 6 večeře, pak koupání, pohádky a v 8v posteli, do 9h usne a vstává kolem 6h. Napiš konkrétní časy jak vstává a jak spí
jak kdy, nemá to každý den stejné, od 7 do 9 vstane
Zkusila bych dávat spát dřív a uvidíš. Malé je podobně vstává mezi 6 - 7; po o spí cca 2 hodiny i víc a večer je nejpozději v 8 vykoupaná a v posteli a do 9 už spí. Když jí přetáhnu, tak nemůže usnout a kouká třeba do půl desáté.
Tak to asi dospava deficit, jestli jde večer v půl 10 a vstává pak v 9. Někdy ráno se děti vzbudí dřív a zase usnou a spí do těch 9, tak to bych s ní asi vstala dřív, aby šla hned po. Třeba oběd v půl 12 a ve 12 spát
A taky do kolika spí odpoledne. Kdyby spala déle než do půl třetí, tak bych ji lehce vzbudila
Ono to může být tím, že je přetažená, jak už tu píšou. Já mám děti spavé, dceři budou brzy dva a aby spala dobře v noci, tak musí odpoledne spát aspoň 3 hodiny. Může to být ovšem i případ, jako má moje ségra. Neteř skoro nemá potřebu spát ani jíst. Ségra dělala psí kusy a nic nepomohlo. Neteři bude 6 a pořád spí 6-7 hodin v noci, ještě k tomu přerušovaně. Takže tak 2-3× za noc dojde k rodičům do ložnice, vzbudí je že už vstává a to jsou třeba 3 ráno a ona usnula v 11, takže jí pošlou do postele a za hodinu je tam znova. Ségra kvůli tomu nebude mít druhé dítě, protože by to nedala. ![]()
@Lucie_Sx píše:
No vidíš, naše dvouletá když usne kolem tří - čtyř, je schopná spát do půl sedmé a pak jde spát o půlnoci.Dělej to podle malé, spi když spí po obědě, nech ji taky chvíli nudit, ať se umí zaměstnat sama aspoň na chvíli.
A manželovi ji dej aspoň o víkendu a udělej si odpoledne pro sebe.
Spí sama nebo s tebou? Kojíš? Dala bych ji do postele, tam děti často spí líp a ani tebe to tolik neprobudí.
Spí sama a v postýlce, nekojím