Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potrebuju radu…
Mame 15-mesicni holcicku a v podstate od pul roka spala sama ve svym pokojicku celou noc. Pak nastala zmena po letosni dovoleny, kdy uz tam sama neusinala, ale chtela uspavat v naruci a pak jsme ji prenaseli do postylky- zamrzi to, ale porad pohoda. Nicmene ted uz asi 3 nedele spi hodne spatne. Uspavame ji jen chvilku, ale pri pokusu o preneseni se vzdycky vzbudila a zacla plakat. No nakonec se to vzdycky podari, ale takhle ji uspime treba po osme hodine /je najedena a vetsinou opravdu utahana/ a ona se kolem 1 hodiny v noci vzbudi strasnym placem. No a bud jdu uspavat, ale opet ji uspavam dlouho, nekdy treba 2 hodiny se snazim o to preneseni do postylky, nebo to vzdam /to ted asi nejcasteji/ a vezmu ji k nam do postele s manzelem /nikdy jsme to nedelali a i jsem odsuzovala jine maminky, ktere toto delaly/. S nami usne a spi, ale pak zacne takhle plakat zas uz treba kolem 6 rano. Driv spala tak tech 12 hodin v kuse. No a stejne problemy mame ted s uspavanim pres poledne…
Nemate nekdo stejnou zkusenost a pripadne radu? Predem diky moc.
Mám podobnou zkušenost - tedy ne s tím uspáváním, ale s nočním buzením. Do roka spal syn celou noc a pak najednou se začal budit kolem půlnoci až jedné hod. s pláčem. Nepomohlo nechat ho vyřvat, protože řval klidně 2 hodinu v kuse, pak sice usnul, ale ze spaní pořád pofňukával. Už dávno jsme zrušili noční kojení, ale musela jsem ho v té době zase zavést, jinak by asi v klidu neusnul.
Kolem 6.-7. hodiny ranní se budil (to už vstáváme), ale zase s pláčem. Tohle období mu vydrželo strašně dlouho - uprostřed noci se přestal budit asi až po měsíci a půl, ale ranní buzení bylo s pláčem ještě další dva měsíce. Teď poslední 2 dny už je zase „normální“ - tj. spí celou noc a ráno se nebudí s řevem.
U nás to nemohlo být vyvolané např. dovolenou, protože žádná změna v ničem se u nás nekonala. Do své postele syna neberu, neboť by se možná syn vyspal, ale já ne
Na druhou stranu mu po roce během měsíce vyrostlo 5 nových zubů, tak ho to možná trochu zlobilo. Nedávno se mu proklubala jedna čtyřka a pak se trochu zklidnil. Tak nevím, jestli to mohlo být těma zubama (třeba i u vás). U nás jsem ještě měla podezření na bolení bříška a na prdíky, což se občas i potvrdilo.
Ahoj Simono,
s naší dcerkou jsem si užívala taky takhle, i když o něco dříve (bylo ji asi 10m). Spala ve své postýlce, hned vedle naší postele, takže jsem ji nechala řvát klidně i tu hodinu,dvě. Zklidnila se až kolem 14m
to jsem ji s klidným svědomím přemístila do dětského pokoje. Doteď se v noci občas vzbudí, zavolá (napít/vyčůrat,pomazlit) a zase usíná.
Synek měl svoji postýlku hned od narození v pokojíčku se sestrou, ale už od mala se nám do naší postele neodbytně cpal
a co jsme se přestěhovali, je to stejné, spíše horší. Usínat sám už nechce, to je schopný několik hodin „bekat“ v posteli na sestřičku (která klidně spí
) a tak ho uspávám v naší posteli. Spí od cca 20 do 1, pak chce mlíko, budí se kol 5-6 opět na mlíko a už neusne a to už ho musím přenést k nám, aby se ségra ještě trošku vyspala. Když je ale nastydlý/nemocný, tráví většinu noci u mě. Manžel se raději otáčí zády a dělá mrtvého brouka ![]()
jo, když ho nechám spát u mě - i přes den- budí se v pohodě, zafouká mi do babyny a vítá mě s úsměvem. ve své posteli řve jak tur…
dnes ráno jsme je měli v posteli oba dva už od 5, takže si říkám, DOST! budeme muset začít odvykat, nebo se fakt nevyspíme!
Rad, jak na spaní, jsem přečetla dost, bohužel ani jedna nefunguje (viz třeba tenhle odkaz http://www.mistecko.net/?…)
snad se to nějak spraví, nebo aspoň přestane tak strašně kopat ze spaní ![]()
Tak jsem tenhle dotaz polozila a ted na nej i sama odpovim, abych pripadne pomohla i jinym maminkam - treba budou mit stejnej problem a pomuze stejna vec. Premysleli jsme, proc se budi, mysleli jsme zoubky, prdiky, hlad a kdesi cosi a pomohlo to, ze jsme prestali zatemnovat zaluzii! Asi se zkratka bala tmy, v lete tam mela vic svetla a ted se asi bala. Takze v noci se treba vzbudi a slysim, jak se v pokojicku zavrti, vezmi si panenku a hned usne dal. Jak jednoduchy, ale prijit na to nam trvalo mesic… ![]()
Ahojky maminky tak ted řeším stejný problém. Tak do roka dcerka spala v pohodě celou noc,ale už 2měsíce se v noci budí s pláčem. Někdy k ní stávám 10× někdy jen 2×. Je pravda že se nám za ty 2m vyklubaly 4zoubky a ještě jeden leze ven,takže doufám že až budou zoubky venku snad se to zlepší. Ale možná si taky říkám že už si zvykla na to noční buzení a na to jak k ní stávám,tak aby nebyl problém si odvyknou.
Simonko to s těma žaluziema je zajímavý,určitě to zkusím, škoda že dcerka ještě nemá svůj pokojík budeme muset spát všichni za světla.
Tak se mějte a hodně zdaru.
zuzík+Anička