Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Potřebuji od vás nějakou radu. Napíšu to zkráceně.. Jedná se o to, že můj táta často pije a moje máma o mě nejeví moc velký zájem. Rodiče jsou rozvedeni..Mamka bydlí se svým přítelem a já s tátou..Jde o to že ačkoliv tátovi říkám milionkrát ať nepije tak žádná změna není viditelná. Mám bohužel teprve 16 let a své bydlení bohužel mít nemohu. A nechci být doma s tátou když je opilý. Moje máma si bohužel taky ráda vypije. Zrovna teď jsem v téhle situaci. Psala jsem už tetám apod. ale bez jakéhokoliv rozuzlování aktuálního problému. Chtěla bych se právě kvůli tohoto problému zeptat, zda -li nevíte a o něčem, kde bych mohla pár dní zůstat / bydlet. Děkuji za jakoukoliv pomoc/radu.
Jde jít i do domova dětského
Poptej se, poinformuj
Najdi si nějakou neziskovku (mateřské centrum atp.), poradí…
Šla bych na sociálku nebo oslovila nějakou neziskovku. Přeji v životě hodně štěstí ![]()
Ahoj. Určitě zajdi do klokánku. Oni jsou mimo jiné i na takové situace, můžeš tam přijít kdykoliv i v noci a oni se o tebe postarají a ubytují tě. Navíc to tam funguje, jak v normální rodině, takže se tam budeš cítit dobře a určitě lépe, než doma.. Jsou to standartní byty a každá teta má na starosti 4 děti. Narozdíl od dětských domovů, tam můžeš přijít i sama na vlastní žádost. ![]()
@girl 1 píše:
Ahoj. Určitě zajdi do klokánku. Oni jsou mimo jiné i na takové situace, můžeš tam přijít kdykoliv i v noci a oni se o tebe postarají a ubytují tě. Navíc to tam funguje, jak v normální rodině, takže se tam budeš cítit dobře a určitě lépe, než doma.. Jsou to standartní byty a každá teta má na starosti 4 děti. Narozdíl od dětských domovů, tam můžeš přijít i sama na vlastní žádost.
Takhle jednoduché to teda není…
Klokánek je skutečně zařízení pro okamžitou pomoc, ale děti tam můžou být jen omezený čas. A každé dítě, u něhož je nařízena ústavní výchova, musí projít diagnosťákem. A to bych nikomu nepřála. ![]()
Chudaku, takove rodice. Co Klokanek nebo nejaky detsky domov? Mozna by ti bylo lepe..
@Bábrdl
to jsem netušila, takže prvně 8 týdnů diagnosťák a pak rozdělují kam s dítětem?
Dětský domov. Materiálně budeš v pohodě a můžeš se věnovat studiu a svojí budoucnosti. Jediné o co přijdeš, je soukromí..
Pokud ses v rodině, babičky, tety a pod. nedočkala pomocí, můžeš zajít na úřad, odbor péče o děti. Je to pravděpodobně stejný úřad, na kterém sis loni vyzvedávala obcanku. Nebo napiš kde bydlíš, město, a já ti kdyžtak najdu kde ten úřad sídlí
tam popis situaci a oni ti nejlíp pořadí, kam dál. Jaký typ zařízení by pro tebe byl nejlepší, kde mají místo a případně ti zařídí i přijetí do toho typu zařízení, klokánek, dětský domov, možná i dočasní pěstouni, atp.
Pokud studuješ, mohl by být řešením i internát, pokud je ta škola ve větším městě a pokud tam je ta moznost, ale ten se platí, takže to by chtělo pak domluvit s rodiči, to si sama jen tak nezařídíš. Možná ve spolupráci s tím ospodem (urad), navrhnout tam, jestli by tahle možnost byla. A úhrada intru by pak byla formou tou, že by ti to pokryly alimenty, na které máš nárok od rodičů… ![]()
@Bábrdl píše:
Takhle jednoduché to teda není…Klokánek je skutečně zařízení pro okamžitou pomoc, ale děti tam můžou být jen omezený čas. A každé dítě, u něhož je nařízena ústavní výchova, musí projít diagnosťákem. A to bych nikomu nepřála.
Mě šlo jen o to, že klokánek by ji eventuelně dokázal poskytnout okamžitou pomoc, pokud by doma bylo zle a ona by potřebovala akutně někde složit hlavu. Jinak chápu, že hlubší význam je samozřejmě složitější. ![]()
Jinak pokud má zakladatelka možnost, může zkusit poprosit kamarádky o případné přespání u nich doma, což by bylo možná i pro ni přijatelnější.
Každé dítě nemusí projít diagnosťákem - v Klokanku nebo jiným zařízení ZDVOP jde uzavřít dohoda, se kterou teda musí souhlasit rodiče, případně musí OSPOD potvrdit důvodnost. Je pravda, že to je řešení na max 2 až 3 měsíce, ale během té doby se dá vymyslet spoustu dalších řešení a na diagnostak vůbec dojít nemusí, zvlášť pokud je problém v rodině a problémem nejsou výchovné problémy dítěte. Ideálně opravdu skočit na socialku podle tveho trvalého bydliště a tam ti pomůžou. Nejsou to žádný ježibaby, co by kousaly hlavy.
Dobrý den. Potřebuji od vás nějakou radu. Napíšu to zkráceně.. Jedná se o to, že můj táta často pije a moje máma o mě nejeví moc velký zájem. Rodiče jsou rozvedeni..Mamka bydlí se svým přítelem a já s tátou..Jde o to že ačkoliv tátovi říkám milionkrát ať nepije tak žádná změna není viditelná. Mám bohužel teprve 16 let a své bydlení bohužel mít nemohu. A nechci být doma s tátou když je opilý. Moje máma si bohužel taky ráda vypije. Zrovna teď jsem v téhle situaci. Psala jsem už tetám apod. ale bez jakéhokoliv rozuzlování aktuálního problému. Chtěla bych se právě kvůli tohoto problému zeptat, zda -li nevíte a o něčem, kde bych mohla pár dní zůstat / bydlet. Děkuji za jakoukoliv pomoc/radu.