1.třída, dát mezi kamarády?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
319
10.2.14 11:23

Já bych za to byla vděčná. Príma nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
10.2.14 11:27

Ja bych byla rada za takovou moznost. Sama jsem mela nekolik kamaradek ze skolky v prvni tride, bylo to fajn nejen kvuli dopisovani sesitu a zjistovani ukolu. Postupne se dite seznami s dalsimi spoluzaky a ten „skolkovy zaklad“ je podle me vyhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
10.2.14 11:37

My jsme v obou případech volili učitelku, dvakrát jsme si vybrali skvěle. To je pro bezproblémové vzdělávání zdaleka to nejdůležitější. Na kamarády ze školky jsme se neohlíželi, s některými se holky ve třídě sešly, s některýma se potkávají v družině, na kroužcích a mají i spoustu nových kamarádů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
10.2.14 13:29

Taky je mžonost zvoit si učitelku, ale když je neznáme, tak je to těžká volba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
10.2.14 13:54
@jadviga píše:
Taky je mžonost zvoit si učitelku, ale když je neznáme, tak je to těžká volba

Ty po zápise nevíš ke komu tvoje dítě půjde, tvoje dítě s učitelkou/-kami nemluvilo, ty jsi ji/je neviděla „v akci“? A řešíš jestli má jít ve smečce ze školky?
To u nás máme takové věci jako dny otevřených dveří, školní web se základními informacemi o nabízených vzdělávacích programech včetně inspekčních a hodnotících zpráv, program „Budu školákem“, veřejný kontakt na ředitele školy, který ochotně umožňuje návštěvy potenciálních učitelů ve výuce i individuální konzultace…
Na člověka, který s mým dítětem bude trávit více času než se mnou, bude ho učit základní dovednosti, hodnotit ho a formovat mám docela vysoké nároky a spoléhat se na to, že „si to snad nějak sedne“ samo mi připadá nezodpovědné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
10.2.14 14:32
@BaraF píše:
Ty po zápise nevíš ke komu tvoje dítě půjde, tvoje dítě s učitelkou/-kami nemluvilo, ty jsi ji/je neviděla „v akci“? A řešíš jestli má jít ve smečce ze školky?
To u nás máme takové věci jako dny otevřených dveří, školní web se základními informacemi o nabízených vzdělávacích programech včetně inspekčních a hodnotících zpráv, program „Budu školákem“, veřejný kontakt na ředitele školy, který ochotně umožňuje návštěvy potenciálních učitelů ve výuce i individuální konzultace…
Na člověka, který s mým dítětem bude trávit více času než se mnou, bude ho učit základní dovednosti, hodnotit ho a formovat mám docela vysoké nároky a spoléhat se na to, že „si to snad nějak sedne“ samo mi připadá nezodpovědné.

Bohužel to takhle všude nefunguje. Jinak je to ale určitě ideální, ale ne každý má tu možnost ovlivnit kdo bude jeho dítě učit.
Např. u nás: na dnu otevřených dveří jsme mluvili vesměs s učitelkami starších dětí, za první třídu tam byla jen jedna, na zápisu se dětem nevěnovala učitelka vůbec - zápis byl splnění pár úkolů za asistence starších spolužáků a vystání si fronty na vyplnění papírů. Do které třídy dítě bude chodit se dozvíme poslední týden v srpnu. Dohodnout si návštěvu ve výuce u potenciálního učitele by asi šlo, ale moc by to k ničemu nebylo, protože možnost vybrat si konkrétního učitele není, nebo není 100%ní, nemohou vyhovět každému, letos je obrovský přetlak. Další věc je, že ani vedení neví, kdo všechno bude od září učit první třídy, protože se teprve učitelka bude přijímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
10.2.14 14:47

@Princess měli jsme to podobně

přišli, vystáli jednu frontu, vyplnili papíry, pak šli stát do druhé fronty, tam seděly u stolků učitelky: čtyři a jedna byla třídní 4.třídy, u té jsme konkrétně byli my. Dcera odpověděla na otázky, já se ptala, podle čeho se děti vybírají, jestli podle školek, kam chodili, nebo zda mají nějaká kritéria, odpověděla mi, že si můžu říct, s kým chci, abych chodila dcera do třídy a můžu si zvolit učitelku (pokud znám od známých, sourozenců atd.) neznám, máme od dubna přípravku, kde se děti poznají a seznámí s učiteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22025
10.2.14 14:50

@Princess, ano, přesně tak. V naší škole jsme také neměli možnost výběru učitelky - věděli jsme, které tři jsou připraveny pro první třídy… ale ovlivnit, kterou z nich dostane mé dítě, to rozhodně ne. Při zápisu tyto paní učitelky dokonce nebyly vůbec.

Nijak mi to nevadilo a nevadí - o žádné z nich nebyly negativní reference, navíc moje dcera je velmi extrovertní a přizpůsobivá.

Výběr učitele nepovažuji za jediný kámen, na kterém stojí vzdělání mého dítěte. Jistě, pokud bych věděla, že je ve škole nějaký vysloveně problémový pedagog (nebo i potom, po nástupu, pokud bych zjistila, že dítě si s učitelkou skutečně nesedlo), řešila bych to více a důkladněji… ale takto ne. Chci, aby se moje děti dokázaly přizpůsobit jakémukoli typu vzdělání - ne aby to pro ně stálo na osobě učitele. Navíc sebeúžasnější a sebekvalitnější učitelka, která se líbí a vyhovuje mně, nemusí sedět mému dítěti (což se nám u jednoho dítěte stalo i ve školce, bylo to pro mne zajímavé poučení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová