Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Hezký večer,
můžu se zeptat, jestli také trpí někdo v 1.trimestru (nebo i později) depresivními náladami, smutnou náladou, kolikrát i bez jakékoli příčiny. Jsem po IVF a nevím, jestli to není přemírou hormonů co do sebe člověk dostával. Navíc jsem si poležela i téměř tři týdny v nemocnici kvůli hematomu. Jestli i to se podepsalo na náladě. Vůbec nevím proč. Vybuchnu kvůli prkotinám a další dva dny se z toho dostávám. Málokdy mám dobrou náladu, spíše převládá ta špatná. Nechci aby se to nějak podepsalo na mimískovi a nevím jak se toho zbavit. Léky beru pravidelně (utrogestan, ascorutin, euthynox). Fakt už nevim co se sebou..
Ahoj,já trpěla depkama celý těhotenství,bylo mi všeho líto…že se nemůžu hejbat,jak jsem zvyklá,že nemůžu na dovolenou.Styděla jsem se chodit ven,že jsem tlustá.Taky jsem vybuchovala kvůli prkotinám-blbým poznámkám mojí mámy,že mám břicho jako táta,mrzelo mě,že jí nezajímá výbavička,všechno považovala za zbytečný.Měla jsem před porodem narozky,nechala jsem si dát oční krém,a ona mi řekla,že dostávala tepláky s gumou,apod.Zachovej klid,nechci tě strašit,ale podobné stavy mám ještě teď…ale asi je to trochu i mojí povahou…
Ahoj, bohužel (nebo spíš bohu dík) se nemohu do diskuze zapojit s osobními zkušenostmi. Blízká kamarádka však trpěla podobnými stavy a bylo to pouze z „rozbouřených hormonu“. Vím, že tím hodně trpěla ona a i její okolí. Nakonec jí velmi pomohla homeopatika. Poradila se se svojí lékařkou, která jí je doporučila. Nebo si zkus zadat „Deprese v těhotenství“ do vyhledávače a určitě ti tam vyjede spousta diskuzí vč. rad. Vím, že kamarádka brala i nějaké léky (neškodili miminku, brala je na sklidnění celé těhotenství),ale název nevím. Myslím, že na diskuzích ostatních maminek se určitě něco najde, co pomůže ![]()
Aja1982 píše:
Hezký večer,můžu se zeptat, jestli také trpí někdo v 1.trimestru (nebo i později) depresivními náladami, smutnou náladou, kolikrát i bez jakékoli příčiny. Jsem po IVF a nevím, jestli to není přemírou hormonů co do sebe člověk dostával. Navíc jsem si poležela i téměř tři týdny v nemocnici kvůli hematomu. Jestli i to se podepsalo na náladě. Vůbec nevím proč. Vybuchnu kvůli prkotinám a další dva dny se z toho dostávám. Málokdy mám dobrou náladu, spíše převládá ta špatná. Nechci aby se to nějak podepsalo na mimískovi a nevím jak se toho zbavit. Léky beru pravidelně (utrogestan, ascorutin, euthynox). Fakt už nevim co se sebou..
Koukni se na ČT1 na seriál Deník doktorky. Tam na gyndě používají výrazy jako těhotenská blbost nebo něco takového, takže myslím, že díky hormonům je možné cokoliv, mít depky, hysterčit, přejídat se, vztekat, brečet, litovat se apod. Aspoň to tam hrdinka seriálu těhotná sestřička předváděla.
Ale nic jí na to nedali, jen jí párkrát vynadali. Moje známá si nechala napsat rizikové, protože měla docela odpovědné místo a jak otěhotněla, tak začala blbnout. Fakt cítila to na sobě, jak dělá chyby, nedokáže myslet atd a nechtěla udělat žádný průšvih, tak to vysvětlila doktorovi, co dělá za práci a napsal jí to.
Takže je v těhu asi fakt možný všechno.
Dnes mám kontrolní ult.tak to asi doktorovi řeknu. Snad se mi nevysměje.
Ach jo.. zase hematom, přímo u placenty, která se zrovna tvoří. Musím ležet na levém boku do 12.týdne (prý nejspíš i dýl), nechodit, jen ležet a ležet..
Aja1982 píše:
Ach jo.. zase hematom, přímo u placenty, která se zrovna tvoří. Musím ležet na levém boku do 12.týdne (prý nejspíš i dýl), nechodit, jen ležet a ležet..
Jejda,tak to držím palce,to zvládneš!Kolegyně z práce má taky hematom,naštěstí se nezvětšuje,ale je doma už asi od 4tt. Teď je ve 23tt a miminko se má čile k světu a docela jí to prý doma uteklo ![]()
Ahoj, můžu se zapojit? Zjistila jsem že jsem těhotná a mám docela depky. Místo abych se radovala, tak jsem smutná. Že nemůžu jet na dovolenou, že budu tlustá…nevím…holky, měly jste některá podobné problémy?
Jojo, takový stavy mám taky, vítej v klubu, dokonce se u mě stupňuje žárlivost. Připadám si ošklivá, no prostě tak.. Pak se utápím v depresi. Permanentně špatná nálada, všechno mě rozhodí.. ![]()
Jééé, fazolko, pozitivních zpráv není nikdy dost. Pořád se bojim, aby se něco nestalo, přece jenom, 1.trimestr je nejrizikovější a aby to nemělo nějaký vliv na mimíska.
jojo to jsou holky hormony…já brečela pořád, že nebudu moc jet na dovolenou…byla jsem doma celý těhu.....ale nebojte přejde to.....držím palečky aŤ máte těhotenství v pořádku a těště se na te svůj uzlíček štěstí
ahoj holky..ja depkovala tez,nez jsem neplanovane otehotnela,chodila jsem na zumbu na aerobic,denne behala,drzela dietku,zhubla 7kg,pripadala jsem si krasna…a najednou..tehotenstvi..zacala jsem spinit,3tydny,prestala jsem se vsim,parit jsem prestala chodit,zacala jsem kynout,zarlit na pritele,protoze jako tehu mam hnusnou plet,kila navic,pupek roste,vsude sama krasna 16:o)),moje zpevnene bricho jde do pryc…nic neudycham,no deeees.naprosta cara pres rozpocet.
ted jsem 28tt,uz se s tim nejak smiruju,budu holt mit druhyho cvrcka,brezen je za chvilu,pak se zacnu davat zase do kupy..
,budu behat s kocarem.o))jsem naznala.o)
uz je to lepsi,ono je asi dulezity se s tim smirit,se sebou,proste to tak je,jinak to ted nebude,a rychle to utece..pak zase najedu do ne zdaleka podobnych koleji ale budu se o to snazit..jinak zarlim porad:o))