Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Trošku mi tam vadí ta dvě S, ale není to špatné. Pokud není další S v příjmení a k příjmení se to hodí, klidně bych dala.
Já tak nějak žila v tom, že dvě jména se dávají, když chce někdo odkázat na někoho blízkého (druhé jméno po prababičce), nebo když se ta jména dají propojit v jedno vyslovitelné (typicky Anne Marie - Anemarí).
Tohle mi přijde takové nahodilé a nekonzistentní, že jste se nemohli rozhodnout, jestli malá hvězdička nebo jasmínový květ.
@Anonymní píše: Více
Aneb jak se dítěti pomstít hned ze startu … ![]()
Také se mi zdají dvě jména zbytečně dlouhé, obzvlášť kdyby měla dlouhé příjmení, než se ve škole podepíše je konec hodiny. Ale líbí se mi obě, i když Stela má hezčí zdrobněliny. A nekomplikovala bych to dvěmi l. Také se mi kdysi k líbila Šarlotta s dvěma t, ale nakonec jsem to před porodem zavrhla.
@Šmoulice píše: Více
Tyhle jména jsou alespoň obě normální a hezké, ale také si někdy říkám když čtu v novinách jména novorozeňat co to dítě těm rodičům udělalo jenom tím, že se narodilo. ![]()
@zrcadlo píše: Více
Nebo kdyz proste rodice chteji
Zadna pravidla na to nejsou ![]()
@Beruska999999 píše: Více
To já tak blbá nejsem, že bych to nevěděla. Jen kolem mě má dvě jména pár dětí, a vždycky je za tím nějaký hezký příběh. Jedna paní rodila v sanitce a dala druhé jméno po záchranáři, který ji odrodil. Dcery kamarádce dali druhé, které se dědí asi osm generací. Na táboře máme sourozence s židovskými předky a mají druhé odkazující na víru apod. Prostě to druhé má nějaký smysl. Jen s tím „listovali jsme kalendářem a chtěli jsme“ to prostě mně osobně nic neříká. Asi proto, že si neumím představit oslovovat dvěma různými novými jmény. ![]()
Moc se mi to nelíbí, ta jména mi k sobě moc nepasují. A je to dlouhé. Nechala bych si jedno z těch jmen pro případnou druhou holčičku. ![]()
@zrcadlo píše: Více
Moje deti maji 2 jmena bez uplne hlubokeho smyslu, spis to byla cesta, jak vyresit vyber. Jo, druhe jmeno ma syn po manzelovi, ale ze by to byla nejaka zasadni tradice, to ne
A nikdo, koho znam a ma 2 jmena, normalne dvemi jmeny deti neoslovuje…tak. mozna akorat, kdyz neco provedou, ale to znam tak akorat z americkych filmu
Zili jsme v zahranici, kde mel 2 jmena kde kdo, a nikdy jsem nikoho nezazila pouzit obe, takze to je dost irelevantni ![]()
@Beruska999999 a tohle je presne to, proc smysl dvou jmen nechápu. Nikdo nepoužívá obe. Proc je to dite teda ma? Proc davam diteti druhe jmeno, kdyz vim, ze ho nebude používat? Vybiram jmeno, ktere vim, ze bude jen na papíře. Proc? Mně se nektere kombinace libi, nemam proti tomu nic, jen proste nechápu účel. U nas, kde to nema žádnou tradici jak jinde v zahraničí.
@Beruska999999 píše: Více
A to je to, co píšu. Kolem mě ti, kteří mají to druhé, tak se to druhé použije pro nějaké příležitosti, má nějakou symboliku. Dát tam druhé, které se mi jen líbí, ale nebudu jím dítě oslovovat a jiný důvod to nemá, tak to jde mimo mě, nechápu smysl (vidím jen komplikace při vyplňování všech formulářů). A irelevantní v diskuzi není nic, když chce zakl. názory. Je to můj názor, nikomu ho nenutím.
@Midaku @zrcadlo duvodu je spousta, akorat v Cesku to neni tak caste. U nas je to hlavne nabozenstvi, valna vetsina lidi je pokrtena i kdyby nemeli nejake random druhe jmeno, budou mit pri krtu pridane jmeno nejakeho svateho. Vetsina lidi ale dava prostredni jmena po pribuznych. Dalsi duvod je proste jenom rozpoznani konkretniho cloveka, nejsme amerika se silenyma jmenama, vetsina lidi dava obycejna bezna krestni jmena, Jack, James, Conor, Emily, a zaroven se silene moc opakuje prijmeni. Rekla bych, ze urcite vic nez v Cesku. Dost deti skonci se stejnym jmenem a prijmenim jako ma treba soused nebo spoluzak. Cesi jsou mixovani s vice narody, treba nemecke prijmeni je uplne normalni vec, kdezto u nas je to historicky mnohem vic izolovane. Potom muze byt duvod i pouzivani stejneho jmena po generace, syn je John, tatinek je John, dedecek je John, a kdyz ma kazdy jine prostredni jmeno, vsechno je hned jednodussi, co se tyka treba dokumentu, posty, atd. Ale z nejvetsi casti je to proste tradice. Je to normalni a nemit prostredni jmeno by bylo zvlastni. Cesi to maji zase opacne. Pamatuju si, jak jsem kdysi vysvetlovala manzelovi, ze Jan a Honza je jedno jmeno a nemohl to pobrat. Cesi se nad tim vubec nepozastavi, je to normalni. Stejne tak je ve spouste zemi normalni mit druhe jmeno ![]()