Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

1558
19.5.26 18:00

Přechýlení - ová

Ahojte, zajímalo by mě čistě ze zvědavosti jak to máte - dneska se u nás v kanclu řešilo zda dcerám ponechávat ová nebo použít nepřechýlené příjmení. K mému překvapení ti co preferovali přechýlené ova byli v absolutní minoritě, jen 2 starší paní. Zajímalo by mě, zda je to jen našim kanclem nebo společnosti celkově už k tomu dospěla… nebo zda to třeba souvisí s prací/vzděláním/životní úrovní.

Kolegyně vesměs argumentovaly tím že jim ová dělalo problémy v komunikaci v angličtině, stejně kdyby už nebyly na své jméno zvyklé tak by taky o to nejraději přišly.
A že právě pro dnešní a budoucí děti rodící se digitálního věku je to spíše ke škodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9750
19.5.26 18:08

Dcera má příjmení přechýlené, vůbec by mě nenapadlo nepřechylovat. Ale pokud si bude chtít v dospělosti příjmení upravit, bude to jen její věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25178
19.5.26 18:25

Pracuji ve škole a neprechylenych příjmení holčiček je minimum. Hlavně, když je příjmení ryze cizí.

Tomuto nerozumim „společnosti celkově už k tomu dospěla… nebo zda to třeba souvisí s prací/vzděláním/životní úrovní“..???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
19.5.26 18:26

Mně tedy nepřechylování v Čechách přijde opravdu zvláštní :) jako ať si každý dělá co chce, jo… Ale třeba známá Ema Smetana mě přijde fakt divný a nejde mi to přes uši :lol:
Jo, když už předem plánují, že budou žít v zahraničí, tak klidně, ale při setrvání v ČR mi to přijde jako zbytečná vymoženost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
19.5.26 18:30

Ani by mě to nenapadlo, dát holce příjmení bez -ová. A doufám, že dcera bude mít i po svatbě přechýlené příjmení.
Ale možná už spadám do kategorie „starší paní“. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
19.5.26 18:32

Mně se ta nepřechýlená příjmení osobně moc nelíbí, zvlášť v českém kontextu a pokud je příjmení s diakritikou. Jasně, pravděpodobně je to prostě o zvyku, ale já si své ová ráda nechám a dcery jej mají / budou mít také - minimálně dokud se nevdají nebo nerozhodnou jinak.

Na druhou stranu mě ale vytáčí přechylování zahraničních jmen, to je něco, co jsem nikdy nepochopila a přijde mi to fakt divné :nevim:

Když se nad tím tak zamyslím, tak ve svém okolí znám pouze jednu osobu, která se rozhodla nepřechylovat jak u sebe, tak u svých dětí, ale je to jejich věc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5983
19.5.26 18:36

Jako já nad tím popravdě také trochu přemýšlela, ale pak jsem si říkala, že je to asi docela fuk.
Stejně se pravděpodobně obě dcery vdají a pak si mohou vybrat samy, nebo si to kdykoliv změnit.

Ale jooo, kamarádky se vzdávaly a skoro všechny ho mají nepřechýlené a podle nich - jdou s dobou :mrgreen:

A dcera má ve školce : René Koch. Já si pořád myslela, že je to chlapec :lol: a ona je to holčička :mrgreen:
Každopádně nevim, zda jde vyloženě o Češku, ale holčička česky mluví :nevim:

Příspěvek upraven 19.05.26 v 18:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3118
19.5.26 18:39

Některá hlavně ryze česká příjmení zní nepřechýlená dost prapodivně.. viz ta zmiňovaná Smetana.. Protože novináři se často dopouštěli toho, že skloňovali její příjmení spolu se jménem (s Emmou Smetanou // s Emmou Smetana) což zní až směšně. Asi nic proti nepřechylování cizích příjmení. A hlavně cizí známé osobnosti - nepřechylovat!!! Whitney Houstonová, Demi Mooreová :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10977
19.5.26 18:51

@HornyHippo me by zajímal věk těch starších pani 😀
Defakto ve svém okolí neznám tolik příjmení bez přechýlení.
Holky jsou gymnastky a celé týmy holek mají přechýlené příjmení. Vyhlašuji je jmény, takže mám poměrně velký přehled napříč těch malých až po seniorky.
Pokud je bez přechýlení, tak jsou to opravdu zahraniční příjmení.
Ani jedna z dcer nemá ve třídě ani ve vedlejší třídě nepřechýlené příjmení.
Komunikace v angličtině může jakékoli příjmení dělat rutiku, takže AJ je za mě velmi chabý argument proč dělat z holek kluky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.26 18:52
@HornyHippo píše: Více
:nevim: no, dcera má jméno po otci. V jejich rodové linii je přechýlení po desetiletí. Takže asi tak. Pokud by to byl echt cizinec kde přechýlení po desetiletí neexistuje, tak příjmení bylo bez přechýlení.

Pokud bychom se vzali a nenechala bych si dát přechýlení, byla bych v ČR chlap. Vzhledem k tomu, že se identifikují jako žena, chtěla bych aby to bylo vidět i na papíře. Takže asi tak.

No a jména pro ženu s českým občanstvím, která je třeba jako : hruška, nováček, hřebík nebo tak něco, bez přechýlení, považuji spíš za trapku, co se snaží co nejvíc ukázat, jak je světová. U příjmení, které je převzaté například z němčiny, tomu nepřechýlení rozumím. Ale nesmí to vyznívat mužský. To mi pak prostě trhá uši a nevím. Kdyby se řeklo, že přijde Alex Háček, třeba, tak budu čekat chlapa ne babu.

• Citovat
  • Upravit
10977
19.5.26 18:59

Ovšem tvým “tak by taky o to nejraději přišly” jsi tomu nasadila korunu ve smyslu, že digitální věk je opravdu ke škodě, ale skrz přechylování příjmení to opravdu není :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
19.5.26 19:00

Myslím, že není proč se stydět za to, že jsme Češi. Na to, jak jsme malá republika, jsme v celosvětovém měřítku dosáhli hodně. A přechylování beru jako jeden ze střípků mozaiky naší národní identity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.26 19:02

Dělám ve školství a neznám žádnou dívku bez přechýleného příjmení.

• Citovat
  • Upravit
326
19.5.26 19:03

Dost aktivně zvažujeme žití v zahraničí, případně bychom rádi podpořili děti, aby studovali za hranicemi. U dcery jsme teda prvoplanově vybírali jméno bez diakritiky, protože vím, jak mi to dělá problémy v komunikaci se zahraničními klienty, ale ani ve snu nás nenapadlo uvažovat o tom, ze by měla přijmení bez ová. :nevim:
Takže ne, opravdu to nepovažuji za nový standard..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76616
19.5.26 19:04
@Chiruna25 píše: Více

souhlas s tím přechylováním zahraničních jmen, mám dokonce názor, že my jako Češi nemáme vůbec právo těm cizinkám jejich jména přechylovat, čili jim je v podstatě měníme na něco jiného, než ony se jmenují - je to absurdní a mírně řečeno nevychované

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze