Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2136
21.5.26 17:59
@Ploskutáček píše: Více

Tak jsem se na to video trochu podívala, ale nevím, v čem je problém. Že komentátor říkal např. „Peršon“? Nemám ponětí, jak se švédská jména správně vyslovují. Ale jelikož hokej nesleduji, tak jsem měla u některých příjmení problém rozlišit, která jsou vlastně naše. :mrgreen:

Edit: Ale jestli postoupíme, tak se možná dívat budu - na webu. Když už musím ČT platit, ač TV nevlastním. :lol:

Příspěvek upraven 21.05.26 v 18:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11561
21.5.26 18:01
@Prelesta píše: Více

Celou dobu předtím to četli bez háčků. Takže letos mi to trhalo uši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2136
21.5.26 18:02

Ale jak se to čte správně? S těmi háčky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11561
21.5.26 18:09

To nikdo neví. Ale je to, jako kdyby 50 let četli, že u puku je Svoboda, a v roce 2026 u puku je Švoboda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2136
21.5.26 18:13

Ale zase, pokud to četli 50 let blbě, není už načase, začít to číst dobře? :think: (Nevím, jak je to správně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
21.5.26 19:00

Zavolej Polášek…byla jsem s Polášek (správně vyskloňované je s Poláškou) na kafi…bez Polášek (Polášky) nikam nejedu…bavili jsme se o Polášek (Polášce). Stačí? Nerve vám to uši? Mně tedy jo a láme i jazyk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14608
21.5.26 19:15
@Veveří píše: Více

Zajímavé je, že třeba slovo “paní” nikomu uši nerve. Zavolej paní… byla jsem s paní… bavili jsme se o paní… a za to můžeš přidat klidně “Polášek”. A jako bonus je to daleko zdvořilejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
21.5.26 19:30
@Semtex píše: Více

Jasně že můžeš skloňování přehodit na slovo před příjmením, ale lidé mají tendenci zkracovat. Můj názor je, že nepřechylování je prznění češtiny a dělá to v běžné komunikaci akorát tak problémy. Kolegyně si vzala nepřichýlené příjmení a teď se vzteká, že jí lidi komolí jméno až zní doslova směšně. Nepřechylovala bych jen u rodilých cizinek, tam to -ová zase deformuje jejich skutečné jméno. Stejný průšvih jsou v ČR dvě příjmení, protože v telefonu nebo mailu nevím, kterým oslovovat. A že většina žen se nechává oslovovat jen jedním z příjmení a vy můžete hádat, kterým. Připadá mi, že na tyto specialitky si potrpí ženy, které touží být něčím zajímavé nebo aspoň trochu světové a nechtějí se jmenovat jako „každá druhá česká trubka“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13205
21.5.26 20:54
@stinga píše: Více

Tak ona ta naše čeština má prostě svoje pravidla… Dokud to byl princ, tak to byl princ Charles. Jak se stal králem, tak je to Karel III…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.26 20:56
@Yasmen píše: Více

Aha, to bude asi ono, já jsem vdaná a bylo nám řečeno, že to jde odebrat až po porodu. A to jsem rodila necelý rok zpět, takže poměrně aktuálně. :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence