Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
153
7.6.26 15:25

@Serpentini
:lol: :lol:

Hej, vsak jsem uznala chybu, řekla jsem, že máš pravdu jak v tsunami s C tak v oslovování slovem “paní” pro všechny dospělé ženy, nikde jsem nenapsala, že nemáš pravdu a že to, co říkám já, je svaté, jen jsem k tomu doplnila svůj názor, že i když je něco podle určitých pravidel nějak, v oráči to funguje jinak (a to se dá aplikovat překvapivě jak na většinový zápis slova Tsunami s češtině s Ts, tak i na oslovování dospělých osmnáctiletých žen slovem “slečno”).

A ne, o žádnou “světovost” se odebráním koncovky -ová nesnažím, jak už jsem tady vysvětlila několikrát, má to pro mě úplně jiné důvody. Ty ti ale asi nepřijdou dost dobré a tak si vymýšlíš své vlastní, proč to tak já mám :D Nechápu, proč by to, ž nepreferuji mít ve vlastním jméně -ová, mělo znamenat, že nechci vypadat jako Češka. Já se za svou národnost nestydím, a zároveň vím, že nějakým odebráním tří písmenek ze mě nebude někdo jiný. Nechápu, proč ti to nedochází :lol:

Btw, základním kamenem feminismu je svobodná vůle ženy. Pokud se tedy sama rozhodnu, že si vezmu určitého muže a chci mít jeho jméno, třeba čistě jen z toho povrchního důvodu, že se mi líbí víc než to moje, nijak to v rozporu s feminismem není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77048
7.6.26 15:39
@Serpentini píše: Více

také jsem mu chtěla napsat, jestli si všiml, že už nežijeme v 1. republice :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9079
7.6.26 16:08
@Verruli píše: Více

No, pokud se oháníš patriarchálním světem a jak nechceš mít -ová, protože nechceš tomu muži patřit, ale zároveň nemáš problém s tím mu patřit tím, že se zreknes svého příjmení a vezmeš si příjmení jeho rodiny, tak to působí úsměvně :?. Ještě když to i sama o pár stránek dřív píšeš, že si ženy mění příjmení, protože po svatbě patří rodině muže. A přesně tak byla ta příjmení dřív chápána, žena byla jaksi “snížena” na nějaký “majetek” muže. Z toho plyne i logika toho, proč si po svatbě příjmení mění ženy a ne muži. Takže ty nechceš patřit tomu muži a současně máš přesně to v úmyslu. :D Ano, tvůj povrchní důvod, že se ti to tak víc líbí uznávám. Takže vlastně v pohodě. Víc nemám zájem v konverzaci pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37507
7.6.26 16:14

Tak oni komouši nemají na svědomí jen to znárodnění… :?
Zanechli i jizvu na společenském chovaní…tykej mi soudruhu! :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11714
7.6.26 18:50

Serpentini: moc díky, občas jsem plaval v tom, zda paní, nebo slečna, protože existují ženy, které nespravné oslovení může naštvat natolik, že metnou lodičkou či pantoflí.

Já měl vždy pocit, že když oslovím slečnu paní, urazí se, protože ji:

1. přidávám roky, což ji dělá starší
  2. pokud jde o ženu, která hledá neúspěšně partnera, může to být zraňující (Ty vole, já už jsem 10 let single, strašně ráda bych byla paní, a nedaří se. A teď se mi, ty mezuláne, omluv za citový trauma. Hned, povídám!).

Proto bych se přikláněl univerzálnějšímu oslovení Ženo! Žena je snad každá, jak v 15, tak v 90.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9079
7.6.26 19:37
@Ploskutáček píše: Více

Já bych zvolila nejuniverzálnější oslovení:„Osobo!“ Jako říkal Matěj v Jak se budí princezny :lol: pokryje muže, ženy i všechny co se cítí jako něco mezi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1465
7.6.26 23:27

Na matrice to bez ová nedovolí ale podle mě je to přežitek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45725
8.6.26 17:53
@Al35 píše: Více

Uz to uplne v pohode dovoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1465
8.6.26 18:03

@veria tak to musí být novinka protože dceři kamarádky jsou 3 a zamítli to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze