Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše: Více
Není, dnes už je možné dát nepřechýlenou variantu rovnou, tak už to posíláme na matriku. Dříve, a to máš pravdu, to u holčičky možné nebylo, a to ani v případě, že nepřechýlené jméno měla sama matka. Ale ani od oné změny nepřechýlených jmen u holčiček nepřibylo.
@Verruli Rozhodně nepřechýlená příjmení vyjadřují „samostatnost ženy a nezávislost na muži“, zejména taková jako (skutečné osoby):
Sandra Měřínský, Karolína Surý, Eliška Kaplicky
z těch přímo přetéká individualita, osobnost a samostatnost ženy…
Předpokládám, že ani tvoje současné příjmení bys nechtěla nepřechýlené, tedy jmenovat se např. Veronika Xy…ský
Příspěvek upraven 21.05.26 v 14:16
@iamswan píše: Více
Nesmysl. Spíš naopak důkladnou hygienu mozkových závitů někým třetím. ![]()
Vzdělaná osoba ví, jak je to s Češtinou a
silná osobnost to veskrze ani neřeší. ![]()
@Quinn7 píše: Více
A proč by se měl někdo někomu posmívat kvůli jeho jmeno, to ti padlé na hlavu neprijde? ![]()
Kamarádce pro dceru příjmení bez ová nepovolili ze u nás v ČR je to tradiční
přitom má německé příjmení … za mě blbost kecat do toho jak se chci jmenovat …
Mně osobně přijde např. Sandra Měřínský (nevím teda, kdo to je) jako „kočkopes“. A že bych pod tím měla vidět někoho, kdo je samostatný, nezávislý…? Vidím spíš někoho, kdo chce být za každou cenu originální
, světový, neumí česky a stydí se za svůj původ… Zní to jak jméno pro babochlapa.
@Prelesta píše: Více
Ty charakteristiky měly být ironie, v reakci na předchozí příspěvek ![]()
https://www.sreality.cz/…y-zlin/70040
Na druhé straně na všechno si časem zvykneme. Když nám syn (školák) na ulici řekne: „hele to je Tatranský“, nikterak se nepozastavuje nad tím, že ukazuje na holku - na rozdíl od nás, předchozích generací, kterým to trhá uši…
Příspěvek upraven 21.05.26 v 14:19
@Ryanee píše: Více
Pro zajimavost, pracujes v Praze nebo jinde? Nás se spešl na matrice ptali, zda s ová souhlasíme…
Aha, to se omlouvám, říkala jsem si nejdřív, zda to není ironie… ![]()
Hm, ta paní jako babochlap nevypadá. Nechápu to. Vždyť Sandra Měřínská by bylo pěkné jméno. Stejně tam má háčky a čárky, tak už je to pro cizince jedno, jestli je na konci ý nebo á. ![]()
Edit: Dětem to tak nepřijde, když to slyší od mala, ale čeština teda dostává „na frak“.
@Anonymní píše: Více
Nevim jak v manzelstvi, ale u svobodnych odebrat jde. Podepisujes to primo pri potvrzeni otcovstvi/vyberu jmena.
@Prelesta píše: Více
Je par veci, v kterych by si cestina „dostat na frak“ zaslouzila ![]()
A nebude to v porodnici taky zkreslené tím, že -ová nejde odebrat před porodem? Nerýpu, jen se ptám. Nám bylo řečeno, že se to dělá až dodatečně s převzetím RL. Moje dcera taky v porodnici byla -ová.