Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše: Více
Mám cizí příjmení s -ová a kolem mě dost lidí a nikdo na nás nekouká jako na exoty.
@Anonymní píše: Více
Vybrat si můžeš. Ale cestinarsky. Jde tam o to, zda se příjmení přídavné jméno nebo neco jiného.
Krejci - Krejci
Krejca - Krejcova
Veselý - Vesela
Vesela - Veselova
@Aries6 píše: Více
Ne, ne, znám i Krejčí - Krejčová, Kočí - Kočová. Podle mě je to podle toho, jak to v tom rodě mají zavedené. Jak tyto rozdíly vznikly (Krejčí - Krejčí/Krejčová), netuším.
@Prelesta píše: Více
Ty jo, na to jsem nikdy nenarazila. Měla jsem za to, že Krejčová je vždy od Krejča. A že žena od muže jménem Krejčí je taky vždy Krejčí.
Pracuju v porodnici a holčiček s nepřechýleným jménem je naprosté minimum, určitě je to méně než jedno procento. Já jsem tým -ová, takhle to u nás odjakživa je a já jsem patriot, proč se opičit po jiných národech? Stejně tak mi přijde hloupé přechylovat cizí příjmení, jak to vídám třeba ve sportu. Když se někdo jmenuje třeba Beatrice Black, tak proč jí říkat Blacková, když tak se přece nejmenuje…
@Quinn7 píše: Více
Tak holčička se jednou bude muset predstavovat. Já se do telefonu úplně každý den hlásím „Müllerová, prosím.“ nebo „Dobrý den, Müllerová, pohřební služba Rakvička“. Takže svoje příjmení používám opravdu často. Nechtěla bych se představovat jako Beran. ![]()
Neznalosti a blbostí matrikářů to vzniklo…
A este by sme ten bordel mohli rozsirit o to ze vydate zeny budu mat iny tvar ako slobodne - to maju tusim v Litve?
Dost som toho nacestoval a tuto Slovansku uchylku som nikdy nepochopil - sorry.
Respektujem to ale povazujem to za hnusne. U svojich deti by som s prznenim priezvyska nesuhlasil.
Pri pohlade do buducnosti je to podla mna chyba, pretoze s globalizaciou mozes a nemusis suhlasit, ale fakt je ze tu JE. A trestat dieta tym ze v buducnosti bude musiet milion krat vysvetlovat preco ma ine priezvysko…
Je to iba par % ludi na svete ktory sa v tomto vyzivaju. V zahranici to vela krat a dlho musis vysvetlovat ze je to lokalny folklor krajiny ktora je mensia ako to mesto kde sa prave nachadzas… Pozeraju na teba ako na blba a z odstupom casu si uvedomis ze opravnene.
A vysloveny extrem su dlzne a makcene, este uznavam ked matrikarka chce ako znalkyna Slovenskeho jazyka onanovat tak OK, ale preco sa preboha ziveho pouzivaju aj v pase a inych oficialnych dokumentoch? Ma niekolko hodin drzali na hraniciach, pretoze na vizach diakritika nebola a v pase bola. Navyse to bolo nebezpecne uzemie takze sa chodilo vo vojenskych kolonach, cela kolona stala - co je za prve extremne nebezpecne (sediace kacice sa strielaju o dost lepsie ako letiace) a za druhe s kazdou minutou „stupala“ moja obluba v skupine ![]()
Tomu blbovy ktory vymyslel ze v pase budu hacky, carky a podobne zverstva by som s potesenim zakrutil krkom - kazdy rok si myslim ze uroven metalnej retardacie vo vlade dosiahla vrchol, ale oni sa kazdy rok prekonaju!
Edit: Asi som sa nechal uniest, ale fakt ma prekvapuju niektore miestne reakcie, to je skoro ako keby ste obhajovali onikanie, alebo trestanie trstenicou na holu v skole… Sa zobudte stredovek uz skoncil!
@Ryanee píše: Více
Souhlasím. Akorát u těch cizinek si ale nejsem tak jistá. Určitě Angelina Jolieová by divné bylo (i když zrovna u ní to Jolie taky nebylo původně příjmení
). Nebo i další zmíněná - Demi Moorová/Mooreová?.
Na druhou stranu, když jsem viděla nějaké závody v plavání a komentátor říkal (jména a přesná slova si nepamatuji), např.: Johnson se blíží k otáčce, Rodriguez se dotahuje, Schwarze zrychluje…, myslela jsem si, že je to mužský závod.
Ale ne - byly to ženy. To mi přišlo upřímně divné taky.
A „nejlepší“ bylo, když někde závodila i naše závodnice (jména a přesná slova si taky nepamatuji), např. Petra Zajíc. Zajíc se dotahuje na Johnsonovou… ![]()
Asi bych to -ová u cizinek nechala/nenechala podle pocitu a podle situace. Aby se nekomolila jména, která už jsou „zajetá“ bez přechýlení, ale pokud by bylo potřeba zdůraznit, že se jedná o ženy, klidně bych je přechýlila. Prostě, aby nám to bylo přirozenější a aby to lépe vystihovalo situaci.
Však ano, jak pisu výše, vybral si můžeš. Jen pisu, jak je to správně z pohledu českého jazyka.
@IcePlanet7 píše: Více
Zajímavé je, že spousta jiných národů si své tradice ohledně příjmení drží. Globalizace, neglobalizace. V některých asijských zemích mají první příjmení a potom křestní jméno. No a co. Jinde mají příjmení zase dlouhá, krkolomná, např. Island - Jónsdóttir, Řecko - Konstantinopoulos, Arménie - Mikheilakashvili… Diakritiku mají i jiné národy. Opravdu to není trestání dítěte. ![]()
Je spíš smutné, jak píšeš o našich zvycích. Všude na světě mají nějaké své zvyky a jsou na ně hrdí. A nestydí se za svůj národ, za svůj původ. Naopak, příslušníci jiných národů jsou na svou vlast hrdí. Jen u nás je to snad nějaká ostuda, být vlastenec.
Jako by se člověk styděl za to, že je Čech, Slovák… Jsme malé země, ale v minulosti jsme toho hodně dokázali. Máme být na co hrdí!
@Aries6 píše: Více
Nevím, nakolik si to lze vybrat, když u předků už je to jméno zavedeno v určitém tvaru. Asi to tedy dnes možné je, protože změnit příjmení jde taky, ale už to není pokračování v rodinné tradici.
@Prelesta Mne to nevadi, ako som pisal interne si pouzivajme co chceme, kludne zenske piezvyska rozsirme na specialnu koncovku pre zadane a nezadane. Alebo mozeme rozsirit abecedu a zaviest specialny znak pre pismeno ch aby sa odlisilo od 2 pismen c h zapisanych za sebou aby konecne bolo mozne v pocitaci triedit slovenske slova bez specialneho slovniku. Kludne zavedme naspat znaky z hlaholiky (mimochodom uz teraz mame najdlksiu abecedu v Europe), len prosim nenutme ostatne narody aby to pouzivali.
Ale vsetko toto je v konecnom dosledku iba komplikacia zivota, detom obsadzujeme mozgovu kapacitu najdlksou abecedou, nelogickymi pravidlami… Ked cely svet pise Tsunami s T tak Slovaci a Cesi to musia pisat s C, pretoze predsa nebudu ovce aby sa opakovali po zapade atd…
Dokazes si predstavit ze k tebe do prace by prisiel japonec a pozadoval po tebe aby si jeho meno spravne zapisla v kandzi? Si si ista ze by si dokazala jeho kulturu a narodne dedicstvo podporit tak ako to tvrdohlavo vyzadujes ty od neho? Nebolo by lepsie akceptovat vzajomne ze sme ine krajiny a dohodnut sa na civilizovanom medzinarodnom standarde?
Na medzinarodnej urovni musi existovat nejaky standard! Pozri sa na nemcov ktory to pochopili. Nemas smiesne nemecke znaky a nevis napisat ä, navadi staci ze napises ae. Pozri sa na Japoncov, maju 2 jazycny pas aby v zahranici nemali problem. Dokonca aj Cina ktora ma svoj internet a celkovo sa dost izoluje od ostatnych ma 2 jazycne pasy… Len par malych (a pozor to rozhodne NEznamena nevyznamnych) a bohuzial zaostalych krajin neustale trva na svojom ze kazdy na svete musi dokazat napisat makcen a dlzen.
Iba zaostale narody sa dozaduju toho aby sa kazdy prisposobil im a sami ukazuju nulovu uroven tolerancie/pochopenia pre ine narody.
Edit: A recou faktov rozne priezvyska maju cca 4% svetovej populacie, takze ano maju ju aj ine krajiny a narody, ale celkovo je to dost malo ludi.
Příspěvek upraven 20.05.26 v 17:06
@Serpentini píše: Více
Pravda. Já se vsadím, že holka se stejně bude představovat jako Beranová a v 18 se nechá oficiálně přejmenovat. Já si taky neumím představit říkat, " Dobrý den, tady Beran". No ale ani Klimeš, Bureš, Vopička, Novák. Zni to prostě hrozně divně.