Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Vezměte si příjmení jako Dlouhý, Krátký, Malý, Hubený atd atd. Jak se v tom případě řeší „nepřechýlení“? Anna Dlouhý, Marie Malý..? Když už chtějí být světové.. ![]()
Mam nepřechýlené a na to přechylování bych se vybodla, je to přežitek a u zahraničních jmen je to vyloženě trapné. Kdyz uz, tak přechylovat i chlapy, aby to stálo za to, ne? Tomáš Novákový, Bill Gatesový, Andrej Babišový, Petr Pavlový a Petr Fialový, a taky Vladimir Putinový.
Máme přechýlené, já i děti. Já kdysi byla moderní a chtěla jsem nepřechýlené, ale nějak jsem dospěla k tomu, že se mi to přechylování vlastně i docela líbí. Hodně lidí si myslí, že je to od přivlastnění, ale je to prostě opravdu jen ženská forma jména, podobně jako míst-mistrová, švagr-švagrová atd. Já mám češtinu celkem ráda, je to hezký jazyk a nějaký komplex. méněcennosti, že v zahraničí je to jinak a správně, tak tím netrpím. Se jménem jsem v cizině nikdy neměla problém a to jsem měla za svobodna opravdu dost krkolomné příjmení. ![]()
Taky je problém, jak ty ženy oslovovat, pokud mají mužský tvar příjmení. Paní Smetano, to ještě jde, ale paní Nováku je prostě zvláštní. Ale jak kdo chce ![]()
@Semtex píše: Více
Pro někoho přežitek, pro někoho tradice/zvyklost.
A nejsme jediná země, co to dělá. Zahraničí neni jen Amerika, Německo apod…
No a pokud jsi něčí švagrová, říkáš o sobě, že jsi švagrová nebo švagr? Nebo tato slova na rozdíl od jmen přechyluješ?
Myslím, že je fajn někam patřit a být hrdý/hrdá na tradice svých předků. Přijde mi smutné, jak přibývají snahy udělat z nás všech nevýrazné unifikované figurky bez kořenů a originální identity.
Nechci spojovat s nickem, tak anonymně.
Já jsem cizinka, mám vážně cizí cizí jméno (pro Čecha), a i tak jsem si manželovo přechýlila. Dcery mají velmi netypická křestní, ale taky mají -ová. Naopak, téměř všechny sousedky a kolegyně (+-30let) mají manželovo nepřechýlené. A ikdyž je moje rodné příjmení logicky bez přechýlení, nějak mi to ová do Česka patří.(ikdyž je to kolikrát jak pěst na oko, můj případ
)
Ale Češi všeobecně mají hloupý zvyk přechylovat čili naprosto měnit cizí ženská příjmení, takže za svobodna mi stejně všichni k tomu mému dávali automaticky ová.
@Kolicek95 píše: Více
To je asi paní Novák, paní Smetana, ne? Myslím.
Mně přijde trapné, že si to ženy nepřechylují, aby to nevypadalo, že je vlastní nějaký muž, ale zároveň si klidně vezmou jeho příjmení. A argument, že cizincům dělá problém - ová je taky nesmysl. Problémy jim mnohem víc dělají některá naše příjmení i v mužském tvaru jak vidíme u hokejistů.
@Anonymní píše: Více
Já taky ne, jen jednu maminku. V českém jazyce je nepřechylování problematické vzhledem ke skloňování.
@HornyHippo píše: Více
U příjmení Langer, Dittrich, Schwarz…mi to jako pěst na oko nepřijde. Ale Josefína Vomáčka teda ano. Ale nejspíš se to časem stane normou a my, staré struktury, se s tím budeme muset smířit.
@Serpentini píše: Více
Kdo chce, tak se to vyslovit naučí. Stejně jako nám třeba dělá problém vyslovit jména v jazyce, který neznáme.
Mám jedno pracovní dítě, které má velmi netradiční příjmení (dvě slova). Tatínek je Ománec. Přechýlené/nepřechýlené. Neřeším. Ať si každý dělá, jak chce, jak mu vyhovuje. Nemám právo, abych soudila, hodnotila u kohokoli.