Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3116
19.5.26 19:06

Vezměte si příjmení jako Dlouhý, Krátký, Malý, Hubený atd atd. Jak se v tom případě řeší „nepřechýlení“? Anna Dlouhý, Marie Malý..? Když už chtějí být světové.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14602
19.5.26 19:07

Mam nepřechýlené a na to přechylování bych se vybodla, je to přežitek a u zahraničních jmen je to vyloženě trapné. Kdyz uz, tak přechylovat i chlapy, aby to stálo za to, ne? Tomáš Novákový, Bill Gatesový, Andrej Babišový, Petr Pavlový a Petr Fialový, a taky Vladimir Putinový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
19.5.26 19:11

Máme přechýlené, já i děti. Já kdysi byla moderní a chtěla jsem nepřechýlené, ale nějak jsem dospěla k tomu, že se mi to přechylování vlastně i docela líbí. Hodně lidí si myslí, že je to od přivlastnění, ale je to prostě opravdu jen ženská forma jména, podobně jako míst-mistrová, švagr-švagrová atd. Já mám češtinu celkem ráda, je to hezký jazyk a nějaký komplex. méněcennosti, že v zahraničí je to jinak a správně, tak tím netrpím. Se jménem jsem v cizině nikdy neměla problém a to jsem měla za svobodna opravdu dost krkolomné příjmení. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
19.5.26 19:12

Taky je problém, jak ty ženy oslovovat, pokud mají mužský tvar příjmení. Paní Smetano, to ještě jde, ale paní Nováku je prostě zvláštní. Ale jak kdo chce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25172
19.5.26 19:12
@Semtex píše: Více

Pro někoho přežitek, pro někoho tradice/zvyklost.

A nejsme jediná země, co to dělá. Zahraničí neni jen Amerika, Německo apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
19.5.26 19:13

No a pokud jsi něčí švagrová, říkáš o sobě, že jsi švagrová nebo švagr? Nebo tato slova na rozdíl od jmen přechyluješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8057
19.5.26 19:13

Myslím, že je fajn někam patřit a být hrdý/hrdá na tradice svých předků. Přijde mi smutné, jak přibývají snahy udělat z nás všech nevýrazné unifikované figurky bez kořenů a originální identity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.26 19:14

Nechci spojovat s nickem, tak anonymně.
Já jsem cizinka, mám vážně cizí cizí jméno (pro Čecha), a i tak jsem si manželovo přechýlila. Dcery mají velmi netypická křestní, ale taky mají -ová. Naopak, téměř všechny sousedky a kolegyně (+-30let) mají manželovo nepřechýlené. A ikdyž je moje rodné příjmení logicky bez přechýlení, nějak mi to ová do Česka patří.(ikdyž je to kolikrát jak pěst na oko, můj případ :D )
Ale Češi všeobecně mají hloupý zvyk přechylovat čili naprosto měnit cizí ženská příjmení, takže za svobodna mi stejně všichni k tomu mému dávali automaticky ová.

• Citovat
  • Upravit
972
19.5.26 19:15
@Kolicek95 píše: Více

To je asi paní Novák, paní Smetana, ne? Myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
19.5.26 19:17

Mně přijde trapné, že si to ženy nepřechylují, aby to nevypadalo, že je vlastní nějaký muž, ale zároveň si klidně vezmou jeho příjmení. A argument, že cizincům dělá problém - ová je taky nesmysl. Problémy jim mnohem víc dělají některá naše příjmení i v mužském tvaru jak vidíme u hokejistů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24659
19.5.26 19:19
@Anonymní píše: Více

Já taky ne, jen jednu maminku. V českém jazyce je nepřechylování problematické vzhledem ke skloňování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
934
19.5.26 19:33
@HornyHippo píše: Více

U příjmení Langer, Dittrich, Schwarz…mi to jako pěst na oko nepřijde. Ale Josefína Vomáčka teda ano. Ale nejspíš se to časem stane normou a my, staré struktury, se s tím budeme muset smířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
934
19.5.26 19:35
@Serpentini píše: Více

Kdo chce, tak se to vyslovit naučí. Stejně jako nám třeba dělá problém vyslovit jména v jazyce, který neznáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
934
19.5.26 19:36
@Kolicek95 píše: Více

Ale třeba hostka mě vyloženě štve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8989
19.5.26 19:37

Mám jedno pracovní dítě, které má velmi netradiční příjmení (dvě slova). Tatínek je Ománec. Přechýlené/nepřechýlené. Neřeším. Ať si každý dělá, jak chce, jak mu vyhovuje. Nemám právo, abych soudila, hodnotila u kohokoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze