Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem si -ová nenechala, dcera ho nemá taky. Nemáme vyloženě zahraniční příjmení (něco jako Smith) ani vyloženě české (třeba Holeček). Zkrátka něco mezi a vypadá to bez přechýlení v pohodě. Kolem sebe mám víc a víc žen bez -ová. Upřímně nevím, proč se to tak hrotí. Když se sousedka pojmenuje jako Lenka Nováček, mně do toho stejně může být houby a nijak mě to neovlivní. Zbytečnej stres. ![]()
Mně se to zdá v pohodě u příjmení typu Krejčí, Petrů, i když znám ženy Krejčová i Petrová od těchto variant, ale přijde mi to jako jiné příjmení
Dost zvláštní to je u známé, která nepřechýlila příjmení a má holčičku Sofie Beran ![]()
Příspěvek upraven 20.05.26 v 13:52
@hani28 píše: Více
Moje děti narozené v 80. letech tam prarodiče nemají. Ale možná je to všude jinak.
@Anonymní píše: Více
Asi jsem ze staré školy, ale když vidím něco jak píšeš Lenka Nováček, tak se podvědomě napřed zaměřím na to, jestli to má náznak růstu vousů a bouli v rozkroku.
Máme cizí příjmení, já ho nemám přechýlené, dceři bych ho také nepřechylovala.
@schnulla píše: Více
Ja je tam mam. Ale nevim, jestli i mé děti.
@vokishka píše: Více
Fakt? Tak já snad půjdu hledat můj rodný list. Fakt nevím.
Ono ale jestli Krejci nebo Krejcova ma taky svoje pravidla.
no Sofie Beran mi přijde naprosto příšerný. Upřímně bych ji stejně říkala Beranová. Nejde to vůbec přes pusu. Myslím, že bude ve škole akorát za exota a budou se jí ptát, proč nemá normální příjmení.
Ty jo, teď jsem si vybavila, že nás na gymplu většinou oslovovali příjmením. Takže „K tabuli půjde Beran,“ a ona přicupitá něžná holčička. ![]()
@schnulla píše: Více
Ve svém rodném listě (1979) prarodiče mám, dcera (2002) už je tam bohužel nemá. Je to škoda. ![]()
@Aries6 píše: Více
A jaká pravidla? Znám u obou odlišné varianty, chlapi jsou oba Krejčí a jedna je také Krejčí, druhá Krejčová, pak oba Petrů, jedna Petrů a druhá Petrová ![]()
Já i dcera máme nepřechýlené, ale nemáme typické české příjmení a zní to tak líp.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
no nebo kdyby se chudák musela představovat. Roztomilá holčička před tabulí řekne, „Já jsem Beran“. Né, vůbec se jí nikdo nebude smát, pohodinda
. Rodiče asi budou pěkně padlý na hlavu.
Ja mám manžela cizince ze západní Evropy a všichni se diví, že jsme dceři nechali přechýlené jméno. Sama ho mám také. Ale koukají na nás jak na exoty. Takže ve školce je holčina s českým nepřechýleným jménem (zní to divně, ale dá se zvyknout) a pak tak naše s cizím přechýleným