Přechýlení - ová u dcer. Je to už přežitek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.5.26 10:12

Ja mám manžela cizince ze západní Evropy a všichni se diví, že jsme dceři nechali přechýlené jméno. Sama ho mám také. Ale koukají na nás jak na exoty. Takže ve školce je holčina s českým nepřechýleným jménem (zní to divně, ale dá se zvyknout) a pak tak naše s cizím přechýleným

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.26 10:24

Já jsem si -ová nenechala, dcera ho nemá taky. Nemáme vyloženě zahraniční příjmení (něco jako Smith) ani vyloženě české (třeba Holeček). Zkrátka něco mezi a vypadá to bez přechýlení v pohodě. Kolem sebe mám víc a víc žen bez -ová. Upřímně nevím, proč se to tak hrotí. Když se sousedka pojmenuje jako Lenka Nováček, mně do toho stejně může být houby a nijak mě to neovlivní. Zbytečnej stres. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.26 10:36

Mně se to zdá v pohodě u příjmení typu Krejčí, Petrů, i když znám ženy Krejčová i Petrová od těchto variant, ale přijde mi to jako jiné příjmení :think: Dost zvláštní to je u známé, která nepřechýlila příjmení a má holčičku Sofie Beran :oops:

Příspěvek upraven 20.05.26 v 13:52

• Citovat
  • Upravit
6696
20.5.26 10:38
@hani28 píše: Více

Moje děti narozené v 80. letech tam prarodiče nemají. Ale možná je to všude jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8092
20.5.26 10:39
@Anonymní píše: Více

Asi jsem ze staré školy, ale když vidím něco jak píšeš Lenka Nováček, tak se podvědomě napřed zaměřím na to, jestli to má náznak růstu vousů a bouli v rozkroku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6656
20.5.26 11:43

Máme cizí příjmení, já ho nemám přechýlené, dceři bych ho také nepřechylovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65189
20.5.26 12:06
@schnulla píše: Více

Ja je tam mam. Ale nevim, jestli i mé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6696
20.5.26 12:12
@vokishka píše: Více

Fakt? Tak já snad půjdu hledat můj rodný list. Fakt nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25178
20.5.26 12:28

Ono ale jestli Krejci nebo Krejcova ma taky svoje pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3083
20.5.26 12:30

no Sofie Beran mi přijde naprosto příšerný. Upřímně bych ji stejně říkala Beranová. Nejde to vůbec přes pusu. Myslím, že bude ve škole akorát za exota a budou se jí ptát, proč nemá normální příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2071
20.5.26 12:45

Ty jo, teď jsem si vybavila, že nás na gymplu většinou oslovovali příjmením. Takže „K tabuli půjde Beran,“ a ona přicupitá něžná holčička. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2136
20.5.26 13:06
@schnulla píše: Více

Ve svém rodném listě (1979) prarodiče mám, dcera (2002) už je tam bohužel nemá. Je to škoda. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.26 13:56
@Aries6 píše: Více

A jaká pravidla? Znám u obou odlišné varianty, chlapi jsou oba Krejčí a jedna je také Krejčí, druhá Krejčová, pak oba Petrů, jedna Petrů a druhá Petrová :think:

• Citovat
  • Upravit
12883
20.5.26 14:10

Já i dcera máme nepřechýlené, ale nemáme typické české příjmení a zní to tak líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3083
20.5.26 14:13
@Pučálkovic.Amina píše: Více

no nebo kdyby se chudák musela představovat. Roztomilá holčička před tabulí řekne, „Já jsem Beran“. Né, vůbec se jí nikdo nebude smát, pohodinda :roll:. Rodiče asi budou pěkně padlý na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze