2. jméno - křest

99
5.6.18 21:47

2. jméno - křest

Ahoj kdo víte, chtěla bych dát dceři na křest druhé jméno. Nevíte musí být to druhé svaté? Dále nevíte o nějakém jednoduchém seznamu na netu, kde by byl přehled svatých jmen, bez zbytečných povídání kolem. díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Marie432875
5.6.18 21:54

Ahoj, druhe jméno, tedy to prave křestní, muzes dat jakékoliv chceš a neřídí se to žádnými pravidly podle,,svatých”.

• Citovat
  • Upravit
2968
5.6.18 21:59

Ahoj můžeš dát jaké chceš, my dali Annu :mrgreen: a ta je svatá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
5.6.18 22:03

@Šerri myslím, že alespoň jedno z jmen musí být svaté :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luccifera
5.6.18 22:08

@Mgree taky mame druhou Annu:D kdyz jsem videla ta jmena, co druhe devce bylo druhym Anna:D

• Citovat
  • Upravit
919
5.6.18 22:13
@Šerri píše:
Ahoj kdo víte, chtěla bych dát dceři na křest druhé jméno. Nevíte musí být to druhé svaté? Dále nevíte o nějakém jednoduchém seznamu na netu, kde by byl přehled svatých jmen, bez zbytečných povídání kolem. díky :mavam:

My davali druhe jmeno detem po kmotrach nebo kmotrovi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.6.18 22:15

Druhé jméno se dává jako patron dítěte.. Není žádné pravidlo, jestli musí nebo nemusí byt svaté. Ale pokud krtite za účelem křesťanským a ne kvůli módě, bylo by to rozumné, aby bylo jméno po světci ;) My máme například Amalie Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
5.6.18 22:18

@brokolice12 Je to hezke po svetcich, u nas v rodine se vzdycky davalo po kmotrech a kmotrach jako podekovani, ze na sebe v pripade, ze se rodicum neco stane, berou tu odpovednost postarat se o sveho kmotrence. Dnes uz to tak neplati, ale ta tradice jmen nam tam zustala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.6.18 22:20

@BonaDea Samozřejmě, jiny kraj, jiný mrav. Krásná tradice :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
572
5.6.18 22:22

@brokolice12 My máme to samé :lol: Amalie Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9045
5.6.18 22:35

Já jsem pokřtěná Ludmila. Po prababičce. Škoda, že není moje první. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
5.6.18 22:38

Nám při křtu řikali, že by to mělo být jméno po někom svatém. Ale obecně je to asi jedno. Nicméně těch svatých je tolik, že je dost možné, že mezi nimi vaše vybrané bude. :) Mrkni sem, jdi podle abecedy a uvidíš hned:

http://www.abcsvatych.com

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
5.6.18 23:09

@BonaDea jj u nás v rodině se také dává jméno po kmotře/kmotrovi přijde mi to moc krásný zvyk :srdce:
Já byla minulý rok za kmotru dceři mojí kamarádky a také má druhé jméno po mně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
6.6.18 06:07

Mělo by to být po nějakém svatém, ideálně ke komu mají rodiče blízko, k jeho příběhu, životu..nebo se dává jméno kmotra. Aspoň jedno ze jmen má být jméno křestního patrona.
Já mám první jméno klasické svaté, druhé po babičce co mi byla za kmotru. Moje děti mají jen jedno jméno, svaté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
6.6.18 06:17
  1. nemusíš dávat žádné druhé jméno, to jedno úplně stačí.
  2. Skoro každé jméno používané v Evropě je nějakého svatého.

Pokud budete mít křest při nedělní mši v přítomnosti ostatních věřících, tak je vhodné přinést třeba koláčky a trochu se po mši zastavit a popovídat si s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí