Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj kdo víte, chtěla bych dát dceři na křest druhé jméno. Nevíte musí být to druhé svaté? Dále nevíte o nějakém jednoduchém seznamu na netu, kde by byl přehled svatých jmen, bez zbytečných povídání kolem. díky ![]()
Ahoj, druhe jméno, tedy to prave křestní, muzes dat jakékoliv chceš a neřídí se to žádnými pravidly podle,,svatých”.
@Mgree taky mame druhou Annu:D kdyz jsem videla ta jmena, co druhe devce bylo druhym Anna:D
@Šerri píše:
Ahoj kdo víte, chtěla bych dát dceři na křest druhé jméno. Nevíte musí být to druhé svaté? Dále nevíte o nějakém jednoduchém seznamu na netu, kde by byl přehled svatých jmen, bez zbytečných povídání kolem. díky
My davali druhe jmeno detem po kmotrach nebo kmotrovi ![]()
Druhé jméno se dává jako patron dítěte.. Není žádné pravidlo, jestli musí nebo nemusí byt svaté. Ale pokud krtite za účelem křesťanským a ne kvůli módě, bylo by to rozumné, aby bylo jméno po světci
My máme například Amalie Anna
@brokolice12 Je to hezke po svetcich, u nas v rodine se vzdycky davalo po kmotrech a kmotrach jako podekovani, ze na sebe v pripade, ze se rodicum neco stane, berou tu odpovednost postarat se o sveho kmotrence. Dnes uz to tak neplati, ale ta tradice jmen nam tam zustala.
Já jsem pokřtěná Ludmila. Po prababičce. Škoda, že není moje první. ![]()
Nám při křtu řikali, že by to mělo být jméno po někom svatém. Ale obecně je to asi jedno. Nicméně těch svatých je tolik, že je dost možné, že mezi nimi vaše vybrané bude.
Mrkni sem, jdi podle abecedy a uvidíš hned:
@BonaDea jj u nás v rodině se také dává jméno po kmotře/kmotrovi přijde mi to moc krásný zvyk ![]()
Já byla minulý rok za kmotru dceři mojí kamarádky a také má druhé jméno po mně ![]()
Mělo by to být po nějakém svatém, ideálně ke komu mají rodiče blízko, k jeho příběhu, životu..nebo se dává jméno kmotra. Aspoň jedno ze jmen má být jméno křestního patrona.
Já mám první jméno klasické svaté, druhé po babičce co mi byla za kmotru. Moje děti mají jen jedno jméno, svaté.
Pokud budete mít křest při nedělní mši v přítomnosti ostatních věřících, tak je vhodné přinést třeba koláčky a trochu se po mši zastavit a popovídat si s nimi.