Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky.. má 2letá dcera se stále zouvá, venku i doma, zouvá botky, svléká ponožky, když se déle nedívám, stihne i punčošky, tepláky, kalhotky, co zrovna má. Když bylo horko, nijak extra jsem to neřešila, vždy jen poznamenala, že má plný zadek písku- ty ty ty
Teď se ale citelně ochladilo, nosí venku mikinu, tepláky a stále se zouvá! Nejde to ani po dobrém, ani po zlém.. akorát jí pak zbytečně teče z nosu, jak má nohy zmrzlé. I na včelu stoupla, stejně to nepomohlo
Co s ní?
Přežít a nezabít ![]()
Nazouvat, vysvětlovat a doufat… však ono jí to snad do zimy přejde
Dělala mi to dcera v tom stejném věku, pak jí to prostě přešlo samo, začal podzim, jí samotné byla zima…, teď má stejné období, stejný věk syn, no snažím se mu ty bačkory když je takhle nacpat, minimálně ponožky, ale moc to nepomáhá, když je teplo, jsem ráda, když běhá venku po dvoře, po kamínkách, bude mít krásné, zdravé nožky.
Tak buď trpělivá, ono jí to přejde.
Tak u nas to taky zacalo pred 3 mesici cca nejdriv odmitaa jen backurky to jsem brzo odbourala nakupem crossek s jeji ucasti kdy si je vybrala, naucila se je sama oblekat a chodit v nich a od te doby chodi doma v crosskach, backurky nejsou holt in
.
Jinak ted pres ty verda chodila v kalhotkach doma coz pak melo za nasledek odmitani kratasku, ci sukynek ven. Tak jsem se ji vzdy snazila vysvetlit ze ja mam taky kratasi ci suken. S tim ze jsem dala vybrat z kratasu ci sukne a ona si vybrala a pak bez rikani navlekla. Jinak pokud nezabralo tak se ji snazim vzsvetlit ze nejaky ten jeji kamarad/ka taky bude mit kratasky a tak dale…a vetsinou neco podobneho zabere. ![]()
Dcera se mi taky pořád vysvléká. Doufám, že bude ještě dlouho teplo ![]()
Taky mam doma nudistu
Ted jak se ochladilo, tak uz se tolik nesvleka, ale minimalne bos byt musi…a to i venku. Neresim to, ono ho to s klesajici teplotou zase prejde ![]()
Dcera mi toto dělá už od roka a půl, kdy v létě (před rokem) měla sandálky na suchý zip). Taky jsem měla strach co bude dělat v zimě a koupila jsem jí boty na tkaničky, které jsem zavazovala na dva uzle. To trochu pomohlo.
Jinak teď už pro pobavení, ale tenkrát jsem vypadala jako socka, která dceři nekoupí ani ponožky a botičky. Vyjela jsem z domu, dcera seděla v kočáře a měla ponožky a botičky. Dojeli jsme na zastávku (15 minut) a neměla ani boty a ani ponožky. Já jsem jen po cestě zvedala věci ze země, abych něco neztratila.
V současné době dcera venku běhá v botech, doma bosa (a většinou i nahulatá
). Myslím si, že ji to časem přejde
To stejné, řeším to tak, že pokud si sundá botičky, nemůže chodit, ale musí jen sedět v kočárku. U nás to celkem funguje.
@elfans souhlasím, u nás byl zákaz chození nejlepší pomocník. Ikdyž si sundala bačkůrky doma, musela si sednout na pohovku. U nás to pak trvalo hodně krátce než pochopila že se mnou nehne a sundávání botiček brzo přestalo.
Dcera 23m to samý už asi 3 měsíce, tak čekám, kdy jí to konečně přestane bavit ![]()
Nechci vam brat iluze, ale moje deti (5 a
chodi nejradeji bosky dodnes.
Uz jsem to prestala resit, sami poznaji, kdy je jim zima. Me je zima daleko drive.
V zime na ne nedostanu svetr. Na triko si daji zimni bundu a jdou ven. Se starsi dcerou kazdy rok bojuji, ze musi nosit dlouhe kalhoty. Hada se se mnou, ze kdyz ma kozacky ke kolenum, tak ty kalhoty muzou prece koncit tesne u tech bot a ona je tak slozite nemusi zastrkavat do bot.
Musim rict, ze obe maji skvelou imunitu, temer nejsou nemocne nebo nachlazene. Obcas venku zmrznou, protoze maji svuj rozum a s oblekanim me neposlechnou. Prestala jsem se s nimi dohadovadovat, jednou zmrznou a podruhe se dobrovolne oblecou vic.
Díky všem
Když bylo teplo, tak mi to nevadilo, ale dneska jsme u nás na horách měli sotva 15 stupňů, to už mě ta mrňavá striptérka začala štvát.. no, nechala jsem ji lítat po zahradě a pak tu zmrzlinu nacpala zrovna do vany. Snad to brzy pochopí ![]()
@verusuvi jeden z mých kluků v zimě, kdy bylo těsně nad nulou se se mnou dohadoval, když jsem nechtěla, aby chodil do louže. Nakonec tou nejhlubší stejně prošel - voda mu natekla do bot a pak v nich šel domů ještě asi půl hodiny. Neměl z toho ani rýmu. Od té doby se s dětmi například o botách nedohaduji a nechám je, kdy k tomu samy dojdou. Ony to přežijí a možná ve větším zdraví než když jim to nedovolíme a jejich imunita bude na nule.
Jinak se mi občas stává, že strčím nejmladší dítě do kočárku a zapomenu, že ještě nemá boty a pak někde vystoupí a běhá bosé, protože boty s sebou prostě nemáme. Poprvé mi to bylo hloupé, ale už jsme si zvykla. ![]()
Dcera mi to taky dělala-všude a za jakéhokoli počasí se svlíkala
přešlo ji to…ale ted dělá opičky kvůli botám a ponožkám
a já už nevím…prej jí to bolí..ale nemá jí co bolet…boty ji v obchodě při zkoušení nebolely a doma mi řekne, že je npsit nebude, že ji je bolí…
to stejné ponožky…hodinové sceny před odchodem…šílenýý…