Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
dnes jsem byla s malou na poradně v osmi měsících. A docela mě zarazilo, že se PLDD ptala na žvatlání slabik. Malá nic takového nedělá, hučí, chrčí píská, prdí na pusu a mlaská, ale ani slabiky ani konkrétní hlásky nevydává.
Doktorka mě docela rozhodila - jestli do měsíce nazačne, bude to muset řešit - jak zatím nevím ![]()
je to fakt tak pozdě, že nemluví? Může to znamenat nějaký problém? Subjektivně - malá je chytré miminko, přemýšlivá, sice vztekloun ale jinak Johny Mlčoch.
@neschopná mamka
tvoje dr. je asi dobře ujetá. To teda nevím, jak by to chtěla řešit. To se mi nějak nezdá.
Každé mimčo je jiné…a každý lékař reaguje na dané věci jinak…
Nas maly zacal mluvit a opakovat slova zhruba v 15m a dr mi rekla ze je to uplne v poradku a jeho vrstevnici jsou na tom stejne. 8M je strasne malo na mluveni.
To mi teda hlava nebere, proč to chce řešit
Mně to teda tak hrozné nepřijde. Myslím, že z toho nic nebude, buď v klidu
V 8 m by mělo mimčo vydávat zvuky jako samohlásky a některé souhlásky, třeba bebebebebe a mamamama a hehehehe a tak. Jestli to nedělá, je to úplně jedno.
Maximálně vyzkouší, jestli mimčo slyší a v roce se zeptá na mluvení zas.
Jde o to, vyloučit nějakou vadu sluchu.
@kamikaa píše:
@neschopná mamka![]()
tvoje dr. je asi dobře ujetá. To teda nevím, jak by to chtěla řešit. To se mi nějak nezdá.
asi pošle osmiměsíční mimino na logopedii a tam na něj budou dělat tatata ![]()
@Antonie Bolavá píše:
asi pošle osmiměsíční mimino na logopedii a tam na něj budou dělat tatata
Takové ty klasické slabiky začli dělat kluci už jako malincí bababa, mimi (bez nějakého významu), když objevili tu baba slabiku, tak to nešlo přeslechnout, jeli bababa třeba několik hodin v kuse. Mluvit začal první ve 2letech, druhý řekl něco trochu dřív, ale teprve teď začíná ve větách a trochu srozumitelně opakovat. Takže ačkoliv jeli dle tabulek, tak na vývoj řeči to vliv nemělo.
Třetí žádné bababa neprovozoval a ejhle, před pár dny rovnou začal pápá i s příslušným mávání rukou. Od té chvíle zkouší slabiky, ale opakuje je přímo už mi přijde s významem, takže babá je banán, jedno ba je baf. Takže byl vlastně opožděný a rovnou mi začíná mluvit ![]()
Takže to vůůůbec neřeš, třeba tě rovnou požádá v celé větě, abys ji přehlásila k jiné doktorce, když je tahle prdlá ![]()
@tamata píše:
Já bych doktorce řekla, že to doma už povídá a bude klid
přesně tak, pokud vbitřně cítíš, že je všechno v pořádku, tak doktorce odkývej co chce slyšet, lepší než stresovat mimčo vyšetřeníma
@tamata píše:
Ta je hustáI kdyby tvoje dcera byla o 2 roky starší a nemluvila, tak to pořád ještě nic neznamená
Ale fakt by mě zajímalo jak ona to chce řešit
Prostě mu to z titulu lékařky přikáže ![]()