Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o radu už nevím co s tou moji holčičkou.
Není den, aby bylo vše v pohodě. Celý den se
jen vzteká když není po jejím, dupe nohama, řve, neposlechne i když ji to řeknu desetkrát, na zadek nepomůže, domluvit to taky nefunguje já už fakt nevím jak na ní, snažím se mít klidnou hlavu ale vždycky to vygraduje, že musím zařvat nebo dát na zadek a to nechci
Pak jsem stejně ta špatná já, tatínek když je doma tak po mě ani pes neštěkne, je to její miláček a máma je ta která tu řve a dá na zadek
Už to fakt nedávám a na jednu stranu se těším až půjde do školky a já do práce
Moje ještě nemá dva, ty bude mit v září. A jsou dny kdy mi připadá ze ječí nonstop. S toho je hodná ze bych ji láskou umačkala. Jsou to jen období, která jak rychle přišla tak odejdou. Ale syn takový rozhodně nebyl ![]()
@Markéta456 Hm a jak dlouho to trvá? A proč by neměla jít do školky hned? Třeba to už hrabe a potřebujete obě trochu změny.
Blbé je, že pak zařveš a nebo jí dáš na zadek, tím se to všechno jen zhoršuje. Já bych se snažila děcku maximálně vyhovět, ale tam kde to ohrožuje zdraví a kde se fakt musí (jdeme na přesnou hodinu k lékaři, vbíhá do silnice) bych se neptala, sbalila do podpaží a nechala se holt okopat. Bylo by po mém. A taky bych dala holčičce co nejpřísnějšší řád - jíst, spát, koupat v naprosto stejné časy každý den.
Období vzdoru v kombinaci s tím velkým vedrem a dusnem. Moje děti, pokud je nesbalím na celý den někam k vodě, jsou taky na čočku. Taky mám 2,5 letou, která je jinak hodná a klidná. Bohužel, v tomto počasí, kdy se každou chvíli zatáhne, přeháňky a hrozí bouřky, to prostě nejde.
Nejlépe je si s dítětem zařídit nějaký přiměřený program, samozřejmě najít určitou rovnováhu mezi tím, kdy jsme doma a kdy jsme pryč.
@Markéta456 nevím, na co čekáš. Dala bych ji od září do školky. Dceru jsem dala ve dvou a tím jsem období vzdoru zažehnala.
@kazda.m píše:
Neboj, tohle ma ta nase uz od roka…:DTakze me vsichni pripravuji na to az zacne po 2.roce obdobi vzdoru tak si rikam „sakra jako jak vzdor, a co je to jako ted? "
![]()
Nicmene radu nemam, taky s tim bojuju. Momentalne jsme ve fazi ze na me bezi pres celou mistnost s naprazenou pesti, bací mě, pak prijde pohladi, dá pusu, rekne "mami malá“ a je happy jak dva grepy
A za pul hodiny znova. A ja zoufala ze jsem ji ucila ze se nikdo neplácá a ze se musí omluvit a pohladit…
![]()
To si děláš srandu? Necháš si dát pěstí od dvouletého dítka?
. Dcera mě praštila jen jednou. Vzala jsem ji za ruku a prostě pres ní dostala. Už nikdy to neudělala. Ve dvou letech dítě prostě nechápe, proč se to nedělá. Okamžitou reakci pochopí.
Ja mam dvouletou a taky mi uz hrabe. Dela vsechno naopak, nez jak je zrovna potreba. Vztekne se kvuli kazde hlouposti, ze ji treba spadne kytka, kterou si zrovna utrhla. Z toho byva scena s silenym revem… nechce jist ani pit, kdyz ma jit spat, tak nechce… snazim se vysvetlovat, po dobrem…ale nekdy uz nervy vytecou a kricim. I po ruce nekdy dostane.
@Claire00 No jo, to jsou ty deti, co se jednou pouci a pak uz to nikdy neudelaj. Jako verim, ze existujou…a pak jsou takove deti jako ty moje… ![]()
@Markéta456 Neboj se, bude hur
. Okamzite res jen situace zdravi a zivot ohrozujici, v opacnem pripade zalez za roh, pomalu dychej a pocitej do deseti… nebo do dvaceti…
Moji dvouletí jsou takoví od roka
teď to nějak graduje, asi(jak tady zaznělo)kombinace vzdoru a horka. S jedním v se v poho dohodnu a druhý se najednou sekne a nic.Jen stojí, hledí, neposlechne. Prošení, nošení, úplatky nezabíraly a vygradovalo to fackou. Krátky řev a najednou se probral a byl klid, najednou vše o. k,trucování zmizelo.
Tohle ovšem není cesta
takže taky netuším jak na něj v budoucnu, školka by pomohla. Já se hrdě vrhnu ještě do dalšího roku, snad to všichni zvládnem
,ale zakladatelka může nad touhle variantou pouvažovat.
@Markéta456 jo a to, že tatínek je nejlepší a maminka je ta zlá-to už neřeším, v podstatě na to nemám čas. Trávíme skoro celý den venku, denně pevný režim, každý den je jako výlet a sbírám síly jak se dá, protože kluci jen chodí, běhají a v klidu si snad ani nehrají.
Takže většinu času s dětma řeším jen to, aby v hysterii neplácli sebou do cesty pod auto, někam nespadli, neshodili se ze schodů…prostě chci je dovést domů živé, proto musím být i zlá(po dobrém to samozřejmě denně naivně zkouším)
@Markéta456 Mám to samé v bledě modrém
já mám totiž kluka
Pomalu už stříhám metr, v září jde do školky (3 roky mu budou 2.1.) a já se těším do práce
Někdy mi přijde, že ať řeknu cokoliv, tak už mě ani nevnímá
a přitom umí být tak hodný. Myslím, že mu kolektiv vrstevníků jen prospěje a mě ostatně taky ![]()
@Claire00 kezby to bylo tak jednoduche. Potomek no 1. Tomu stacilo vysvetlit, ze se neplaca a byl klid. Potomek no 2 (stejny rodice), tak to je jinej gang. Vysvetluju, vratim placnuti…a? Velke nic.
@Markéta456 po zkusenostech s obdobim vzdoru s prvnim ditkem doporucuji naomi aldort. Diky ni bylo obdobi vzdoru vyreseno do dvou tydnu.
@Markéta456 Pokud můžeš, zkus školku dřív. Nám dost pomohla. Dcera měla loni taky dost šílené období, do toho se nám narodil syn, neměla jsem na ni tolik prostoru, kolik by asi potřebovala. Dali jsme ji do školky v necelých 2,5 letech. Dostala se do kolektivu, já jsem vydechla, že nemusím vymýšlet celodenní program a trochu jsme se obě uvolnily. Samozřejmě ústřelky mívá, přes prázdniny je doma a v těch vedrech je občas na zabití, ale fakt je to mnohem lepší.
Jinak u nás není za hvězdu jenom tatínek, ale i babička s dědou. Matka někde na chvostu. No co už. Někdy mě to zamrzí, ale pak si říkám, že to je asi přirozené.
Aspoň to tak v okolí slýchám… ![]()
Já už se děsim období vzdoru u mladší holky.No ale co mě zaskočilo tento týden: Skoro pětileté jsem řekla, že nepůjdem ven, protože je moc horko.Ona utekla do pokoje, zalezla za dveře a plačtivým hlasem říká: Nikdo mě nemá rád, všechny hračky jsou blbé…V tu chvíli mě to šokovalo. Nikdy jsem od ní větu NIKDO MĚ NEMÁ RÁD neslyšela. Říkají někdy vaše děti podobné věci v afektu?