2,5leté dítě a angličtina

42
25.3.12 14:25

2,5 leté dítě a angličtina

Prosím o radu,mám chlapečka starého 2,5 roku,který moc nemluví,zatím pouze jednoslovně.Chtěla by jsem ho začít učit anglicky,studovala jsem v USA,ale nevím jakou formou to provést.Mathias půjde od září do školky a přemýšlela jsem,že by jsem na něj doma mluvila jen anglicky a český jazyk by měl všude jinde.Máte s tímto někdo zkušennosti.Moc děkuji za jakýkoliv postřeh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22013
25.3.12 14:31

No, tak pokud jsi to tímhle způsobem nepraktikovala až do 2,5 let, tak začít na něj teď mluvit jen anglicky, to je naprostá pitomost. Jedině mu tím popleteš hlavu.

Mluv na něj svou mateřštinou a pokud ho chceš učit anglicky, existují desítky různých kroužků pro děti v tomhle věku. To bude rozhodně smysluplnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
25.3.12 14:35

Máme bilinguální výchovu. Tzn. přítel (cizinec) mluví na děti od narození v angličtině a já v češtině. Občas přimontuje do mluvy pár slov z rodného jazyka a malá chytá všechny tři jazyky :-) a to jí budou dva (čj mluví a rozumí, aj rozumí a maličko mluví, třetí jazyk rozumí trošku a sem tam používá)

Pokud chceš začít ted, tak jedině formou hry. Používej svůj jazyk, ale můžeš mu ukazovat věci a říkat jak se řeknou v angličtině, poštět dětské pohádky v AJ (v tomto případě je televize tvůj kamarád). To pro začátek bude stačit. Nač platit drahé kurzy ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3956
25.3.12 14:36

Ty na něj mluv určitě pořád česky. Dítě si jazyky může oddělit prostředím. Takže doma česky a třeba anglickou školku a pak anglickou školu. Některé rodiny to praktikují tak, že každý z rodičů na dítě mluví jedním jazykem, ale začínat s tím v tomhle věku je fakt pitomnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
25.3.12 14:38

Omlouvám se za OT, ale @Miarei , neměla bys pls nějaký tip na šikovné pohádky v angličtině? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Květkulka
25.3.12 14:38

Jestli umíš dokonale anglicky, tak můžeš na něj mluvit v angličtině a určitě si to sám lehce osvojí. Máme několik známých, kde jeden z páru je cizinec a tam děti mluví od malinka oběma jazyky a vůbec jim to nedělá žádné potíže. Ty děti to ani nijak nemotají a nemíchají do sebe, což tedy vůbec nechápu, ale je to tak.

• Citovat
  • Upravit
31594
25.3.12 14:39

Ve 2,5letech mluví jednoslovně, vůbec nespojuje slova? To bych se teda na aj vybodla, podle mě mu tím jen zamotáš hlavu, když na něj najednou začneš šprechtit cizím jazykem. Najednou ti nebude rozumět, mě to přijde pro dítě zbytečný stres.

Do školky půjde někde v zahraničí? Jestli ano, tak bych ten cizí jazyk nechala na nich, přijde mi to přirozenější, že se bude snažit komunikovat s dětmi. Teď bych třeba pouštěla pohádky v AJ, ale rozhodně bych neudělala tak náhlý zvrat, obzvlášť pokud ani mateřštinu nezvládá tak, jak by podle tabulek měl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
25.3.12 14:44

Moc děkuji za Vaše názory,nicméně pokud chápu,tak máte zkušennost pouze s bilinguální výchovou od narození.Nic ve zlém,ale spíš čekám radu od někoho,kdo učí dítko anglicky od tohoto věku.Nevidím důvod dítě dávat do kroužků pokud umím anglicky sama perfektně.Jazyková centra se v mozku tvoří do tří let věku,takže si nemyslím,že by to byla až taková PITOMOST.Malého vychovávám od narození jen já,žiji v ČR,takže jsem na něj mluvila česky,kdyby jsme měli tatínka bylo by to jinak…pohádky na DVD mu pouštím jen v angličtině,tak jsem k tomu chtěla postupně začít přidávat další seznámení se Aj,jen přesně nevím jak na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
25.3.12 14:45
@Květkulka píše:
Máme několik známých, kde jeden z páru je cizinec a tam děti mluví od malinka oběma jazyky a vůbec jim to nedělá žádné potíže.

Máš pravdu, tohle je určitě nejlepší metoda, jak na to - je to přirozené. Vtip je ale právě v tom OD MALINKA… ;)

Tady jde o 2,5 roku staré dítě, které navíc na svůj věk velmi špatně mluví i česky. Souhlasím s Gladys. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
25.3.12 14:53
@Allya píše:
Moc děkuji za Vaše názory,nicméně pokud chápu,tak máte zkušennost pouze s bilinguální výchovou od narození.Nic ve zlém,ale spíš čekám radu od někoho,kdo učí dítko anglicky od tohoto věku.

Mám dvě děti (5 a 2,5), které manžel formou pexesa, hraček a obrázkových knížek učí anglicky obě. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
25.3.12 15:00
@BohunkaP píše:
Mám dvě děti (5 a 2,5), které manžel formou pexesa, hraček a obrázkových knížek učí anglicky obě. ;)

Super,přesně něco takového jsem chtěla slyšet.Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
25.3.12 15:05

možná právě proto, že mu už ted pouštíš pohádky v angličtině, pořádně nemluví česky, je to i častý problém u dětí žijících ve smíšených manželství, děti mluví pak trochu později, než ostatní mluvící pouze jedním jazykem.Já bych volila metodu BohunkyP pexeso, obrázky, ale měla by převažovat čeština, aby se pořádně rozmluvil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
25.3.12 15:12

Pohádky v Aj mu pouštím cca rok,četla jsem,že u dvoujazyčných dětí se může stát,že začnou mluvit později,ale to se stává i u dětí,které mluví pouze jedním jazykem.Každé dítě je jiné…ale určitě zatím přistoupím k ´výuce´ pomocí knížek,kterých máme dost a počkám těch pět měsíců než půjde do školky.Pak se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
25.3.12 15:18

@Allya , ano, dvojjazyčné děti většinou začínají mluvit později. Jenomže Tvoje dítě dvojjazyčné není… Žiješ v ČR, Ty a Tvé okolí na dítě mluvíte česky, s angličtinou se setkal jen na dvd.

Pokud česky mluví jednoslovně a nespojuje věty, vybočuje z vývojových tabulek hodně výrazně. Každé dítě je jiné, samozřejmě to neznamená problém - ale neznamená to ani dobrý základ pro začínání s učením cizího jazyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
25.3.12 15:23

zakladatelko, nenech se odradit. Podle me ti vetsina lidi jen zavidi, ze mas moznost malemu dat neco vic, nez ony. To ze mu poustis pohadky v anglictine je podle me super. To ze jeste nemluvi- absolutne nevadi. Deti jsou strasne tvarne a prizpusobive. Asi nema cenu na nej zacit najednou mluvit pouze anglicky, kor kdyz jsi na to sama. Ale byt tebou, tak postupne nastavim nejake pravidelny cas na anglictinu hrou. Treba kazdy den pul hodinky, kdyz na nej budes mluvit anglicky, ukazovat mu veci a rikat jejich anglicke nazvy, zpivat mu anglicke pisnicky, ucit ho anglicke basnicky. Muj nazor je, ze nemuzes nic zkazit. Ted vidim i na Davidkovi, ze zacina pobirat rozum. Jsme bilingvalni rodina a on uz vi, ze kazde slovo umi ve 2 jazycich a rekne ti i ktery jazyk to je. Pokud budes otevrena, reknes mu, ze ted se budete bavit anglicky, zapalis ho do te hry, tak mu hodne pomuzes. A ja ti moc fandim. Na vyuku anglictiny hrou a pomoci Montessori se taky postupne chystam. Mohli bychom pak zalozit nejake tema a delit se o napady a tipy na hry.
Aktualne me taky zajima kde shanis anglicke pohadky. Od doby co neni megaupload, jsem v koncich. Torrenty nechci a na youtubu je toho malo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí