Čtení v cizím jazyce

1021
13.3.12 14:04

Cteni v cizim jazyce

Ahoj, ja jsem Ceska a manzel American. Vim, ze na kluka mam ja mluvit cesky a on anglicky, spolu s manzelem mluvime anglicky, protoze on cesky neumi. (Zijeme v USA.) Zajimalo by me, jak je to s ctenim. Mam mu ja cist jenom ceske knizky a manzel anglicke? Mame spoustu peknych anglickych knizecek, ktere bych mu rada cetla, ale abych ho tim nepopletla… Diky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4691
13.3.12 14:09

Říká se, že máš na dítě mluvit skutečně jen svým rodným jazykem, abys mu nevštípila nějaké chyby. Navíc jestli žijete v USA, tak stejně bude brzy jeho dominantní jazyk angličtina, takže bych radši podporovala tu češtinu těma knížkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
13.3.12 14:09

Já bych zkusila přečíst info na internetu,ale známá má taky muže cizince.Spolu mluvi anglicky,malej mé už skoro 4 roky a umí česky a angličtinu si vypilovává v jazykové školičce.Myslím si že se to popletení může stát,ať chceš nebo ne.Ale malej chodí do české školky a probém tedy ve čtení českych knížek a her problém není.Zkusila bych mu říct slovo česky a zopakovat to anglicky.I vety,proste to co mu řeknes tak hned prelozit,aby si spojil ze je to to stejny.Ale z úplně mé zkušenosti ti víc neporadím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1042
13.3.12 14:10

Klidně mu čti i anglické knížky…stejně se nevyhneš tomu, že na něj čas od času promluvíš anglicky. Vzhledem k tomu, že žijete v USA tak je jisté, že angličtinu pochytí jako první a bude ji nějakou dobu preferovat, ale pokud vydržíš a budeš na něj poctivě mluvit česky, tak do těch 5 let věku by měl v pohodě mluvit a rozumět oběma řečem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
13.3.12 14:11

Ahoj Easinko,
ja jsem Ceska a muj manzel je Rakusan. Pokud budeme chtit dvojjazycnou vychovu, jako ze ano, budu muset mluvit, cist a proste vsechno delat s ditetem ja jen cesky a manzel nemecky. A ani pred ditetem nesmis mluvit anglicky s manzelem.
Dite nesmi zjistit, ze Ty umis anglicky, jinak s tim nehnes a muzes to zabalit. Je to tvrdy, ale do ty doby, nez dite bude mluvit fakt dobre nesmite slevit, jinak je to v haji.
Takze - Ty vsechno cesky a manzel vsechno anglicky! PReju hodne uspechu. Mame vice znamych dvojjazycnych rodin a opravdu je to tak, jak Ti pisu. Drzim palecky, jednou Ti za to Vas syn podekuje!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
13.3.12 14:17

Rekla bych,ze klidne mu muzes ty anglicke cist.Kamaradka je ceska,manzel turek,spolu mluvi anglicky,bydli v uk..Na malyho vzdycky mluvila cesky ona a my jeji kamaradky..Cetla mu jak anglicke tak ceske knihy..Pamatuju si,ze kdyz me potom jednou slysel mluvit anglicky v restauraci,tak mi rikal,ne nemluv tak..Byl zvyklej,ze mluvim cesky.. :mrgreen: Mluvit sice zacal pozdeji,ale ma to v hlavicce pekne srovnane.. :lol: Taky casto rikal,kdyz mluvil v cestine,ja jsem byla,nebo umela bych..Byli jsme kolem neho same ceske zenske. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
13.3.12 14:19

A nemohla bys ty anglický knížky číst česky? :think: PRcek stejně nepozná, jak je to tam napsaný, ne? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
13.3.12 14:21

Vsem dekuji za prispevky. Risknu to tedy a budu cist i anglicky. Stejne ode me tu anglictinu uslysi. Ale snad se nauci i cesky. Zatim je mu jenom pul roku. Jsem zvedava, jak nam ta dvojjazycnost pujde. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
13.3.12 14:23

Pujde uvidis,deti jsou jako houby.. :D Chapou a uci se neuveritelne rychle..Hodne stesti.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
13.3.12 14:23

Kate, ja jsem si rikala, ze zatim mu ty anglicke budu cist cesky, ale az mu budou 4, 5 let, tak uz to nejspis pozna… - Ocekavam, ze budu mit inteligentni dite :P , ja taky cetla uz ve ctyrech letech. Snazim se ujasnit si to vsechno dopredu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
13.3.12 14:30
Petrala píše:
Ahoj Easinko,
ja jsem Ceska a muj manzel je Rakusan. Pokud budeme chtit dvojjazycnou vychovu, jako ze ano, budu muset mluvit, cist a proste vsechno delat s ditetem ja jen cesky a manzel nemecky. A ani pred ditetem nesmis mluvit anglicky s manzelem.
Dite nesmi zjistit, ze Ty umis anglicky, jinak s tim nehnes a muzes to zabalit. Je to tvrdy, ale do ty doby, nez dite bude mluvit fakt dobre nesmite slevit, jinak je to v haji.
Takze - Ty vsechno cesky a manzel vsechno anglicky! PReju hodne uspechu. Mame vice znamych dvojjazycnych rodin a opravdu je to tak, jak Ti pisu. Drzim palecky, jednou Ti za to Vas syn podekuje!

tohle tak docela pravda není, každý z rodičů má na dítě mluvit svým rodným jazykem, ale pro dítě není vůbec žádný problém, když slyší matku mluvit jiným jazykem, velice rychle to začne rozlišovat, a jak to budeš řešit s dítětem, když půjdeš třeba do krámu, dítě budeš mít sebou a budeš tam mluvit německy, to tě taky uslyší mluvit jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
13.3.12 14:31

Easinko, procti si jeste literaturu k tomu. Fakt do ty doby, nez dite zacne chapat, ze mluvi jinak s tatou a mamou - myslim jinou reci, tak fakt to nemotej! Vydrz to! ANJ se nauci, jste tam doma! Ale CJ musi umet a pak nebude chtit mluvit, protoze ANJ pro nej bude pohodlnejsi a bude vedet, ze Ty taky rozumis! Kocko, vydrz to! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
13.3.12 14:35
NEBUDE PAK CHTIT SE MNOU MLUVIT CESKY. Je mi to jedno holky, delejte si to jak chcete, ale mame znamy, ona to zacala motat a to dite uz nemluvi ani slovo Rumunsky. (Ona je Rumunka).
A dalsi znamy to vydrzeli a funguje to a dokonce jezdi delat do CR kazdych pul roku rozdilovy zkousky do skoly, aby meli nejen cesky jazyk mluveny, ale i psany a zaroven ceske vzdelani. Tomu fandim!!! Ale fakt, delajte si to jak chcete. V Americe, odkud asi az tak casto nepojedes do CR bych mluvila uplne co nejvic cesky!!!!
romype píše:
Petrala píše:
Ahoj Easinko,
tohle tak docela pravda není, každý z rodičů má na dítě mluvit svým rodným jazykem, ale pro dítě není vůbec žádný problém, když slyší matku mluvit jiným jazykem, velice rychle to začne rozlišovat, a jak to budeš řešit s dítětem, když půjdeš třeba do krámu, dítě budeš mít sebou a budeš tam mluvit německy, to tě taky uslyší mluvit jinak.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
13.3.12 14:45
Petrala píše:
NEBUDE PAK CHTIT SE MNOU MLUVIT CESKY. Je mi to jedno holky, delejte si to jak chcete, ale mame znamy, ona to zacala motat a to dite uz nemluvi ani slovo Rumunsky. (Ona je Rumunka).
A dalsi znamy to vydrzeli a funguje to a dokonce jezdi delat do CR kazdych pul roku rozdilovy zkousky do skoly, aby meli nejen cesky jazyk mluveny, ale i psany a zaroven ceske vzdelani. Tomu fandim!!! Ale fakt, delajte si to jak chcete. V Americe, odkud asi az tak casto nepojedes do CR bych mluvila uplne co nejvic cesky!!!!
romype píše:
Petrala píše:
Ahoj Easinko,
tohle tak docela pravda není, každý z rodičů má na dítě mluvit svým rodným jazykem, ale pro dítě není vůbec žádný problém, když slyší matku mluvit jiným jazykem, velice rychle to začne rozlišovat, a jak to budeš řešit s dítětem, když půjdeš třeba do krámu, dítě budeš mít sebou a budeš tam mluvit německy, to tě taky uslyší mluvit jinak.

není to pravda, můj muž je němec, a děti mluví se mnou česky, s tátou německy a já s manželem německy, neumí česky a problém jim to nedělá, a i když přijedeme do Čech, mluví normálně česky a na tátu německy,a to mluví normálně německy ve školce a ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
13.3.12 14:48

Ahoj Petralo, ja se na nej snazim mluvit co nejvic cesky, ale mluveni anglicky pred nim se opravdu nevyhnu. Budu muset doufat, ze i tak mi cestinu bojkotovat nebude. Az bude starsi, budu mu proste muset vysvetlovat, ze s maminkou se mluvi cesky. Snad si da rict.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí