Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím dcera 2,5 roku ráno vstává v 7 spí od 20:30 21:00 max. Přes den spí cca 12:15-13:15. Je to tak že ji musím ale přes den budit cca po hodině sem tam se vzbudí i sama ale tak jednou týdně, ale musím budit i ráno v těch 7 aby usnula cca kolem toho poledne a mohla spát když vstává ráno pozdě tak už pak spát nechce ale do večera nevydrží nebo je pak přetažená že usne ještě později než normálně. Ale to buzení je mi protivný když přes den usne spala by klidně 2 h ale pak jde večer pozdě. Není možný nějak celkově ten režim poladit abych ji budit nemusela ale asi ne co? Ptala jsem se Mudr a ta říkala že pokud nemusíme někam jet tak že budit nemám že je to pro děti nejlepší zároveň se bojím aby nechodila spát v 11 večer… Ale doktorka říkala že se to za nějaký čas prý ustálí. Ale už teď když spí hodinu a vstává po 13h tak usne mezi půl 9 a 9 večer byla bych radši aby usínala spíš na 8 večer. Nebo jestli ji mám ráno nechat spát a přes den pak nechat jen půl h ale nevím no spát přes den ještě potřebuje. Jak Vám v tomhle věku dětí spí nebo spaly?
Tak nějak nevím, co řešíš, dítě ti spí nádherně, i naspí hodiny, které jsou třeba. Obě naše děti musíme přes den budit (dělala jsem to tak od cca roka a půl), jinak by prospaly den a šly spát v jednu ráno. Je to úplně normální. Ve třech letech chodí děti do školky a na spánek přes den je taky jasně vymezený čas..
Proč ji teď nějak upravovat režim? Já chápu, ze je lepší, aby šla spát nějak normálně večer. Co třeba odpoledne vymyslet nějaké aktivity, které by ji unavily?
Podle mě pak ve školce po obědě taky ty děti spinkaji třeba 2 hodiny a večer musejí usnout a ráno brzy vstávat
Syn chodí spát cca ve 21h, někdy ve 22h, když je program, nebo leží a usne až později. Přes týden budíček v 6:45, o víkendu vstává sám, jak potřebuje. Spí přes týden po obede v jeslich, o víkendu podle toho, kdy vstane. Takže nejpozději tak mezi 13-15h. Někdy spí hodinu, někdy i dvě.
@Dn0712 píše: Více
Budí se obvykle proto, že některé děti (nemluvím o miminech) by spaly odpoledne třeba 3 hodiny a usínaly pravidelně po půlnoci, což není žádoucí.
@Dn0712 Protože je prostě ještě malá a myslím si že by neměla chodit spát v 9 večer. Zaroven když přes den usne spala by i ty 2h no a štve mě že musím budit jak ráno tak přes den
@MonikaV116 píše: Více
Ono je to fakt normální - dokud děti spí přes den, chodí spát později.. Máme to tak my se dvěma a všichni okolo, co jsem se tak poptávala.. Navíc Ti poměrně hezky spí ráno. Kdyby vstávala třeba v 6, usnula by kolem poledne na 2 hodiny, tak by možná v těch 8 večer usnula. Záleží, jaký máte režim atd., zda půjde brzy do školky..
@Lojzísek Do školky půjde příští rok v září, ráno vstává v 7 celé dopoledne jsme venku víceméně jdeme na hřiště a do krámu procházkou, vařím když spí po obědě pak jdeme zase ven když je hezky jsme furt venku když se nedostaneme je to mnohem větší katastrofa večer. Ale brát ji denní spánek nemůžu to prostě do večera nedá no
Buď v klidu, je to úplně normální.. Máme to úplně stejně, déle než hodinu a půl je přes den nechat spát nemůžu, jinak by mi tu skákaly po hlavě ještě o půlnoci.
Třeba 9 vecer mi přijde docela v pohodě. A kdybys ji třeba ráno nebudila, myslíš, že by odpoledne třeba spala méně? Mozna třeba potřebuje to ráno dospat
@Dn0712 Jednou jsem zkoušela a už pak moc nechtěla usnout v poledne usnula třeba až v 1 a to jsem ji musela vzbudit po 30 min a byla protivná
Moje dcera uz pres den nespi, ale pokud to nebylo nutny, nebudila jsem. Asi pul roku nez prestala pres den spat jsme meli obdobi, ze odpoledne usinala pozdeji, spala treba 2 hodiny a pak vecer usinala kolem desate. Proste uz vydrzela byt delsi dobu vzhuru, tak se nedalo cekat, ze o osme vecer bude spat.
Nebylo to idealni pro nas rodice, ale budit jsem ji kvuli tomu nechtela.
U nás se přestalo spát odpoledne kolem roka a půl. To jsem ještě nějakých pár týdnů zkoušela ale byla jsem vždycky neúspěšná. Tak jsme to vzdali. Abych řekla, tak jsem spánek zase tolik nehrotila. Nechce, nechce. Dcera spí od 10,do 9 ráno. A to i s nástupem do školky, kde teda s dětmi spát jde. Doma ale ne, a ani není unavená. To vstáváme kolem půl sedmé ráno. Takže bych řekla, že spát jde,. protože ji chybí hodiny.
Starší rodinné osazenstvo má ale osypky z toho, že odpoledne nechce spát.
Dcera v tomto věku už přes den nespala. Když byla unavená a do večera nevydržela, tak jsem ji ukládala třeba už v 18 hod. a postupně se to ustálilo.
Teď má 3 a 3/4 roku. Chodí spát mezi 19 - 20. Občas přetáhne, protože nemůže usnout a nebo si třeba zdřímne na půl hodiny v autě cestou z výletu. Vstává mezi 6 - 7.
Od urcityho veku pres den budim, mame rezim, ze chodi v 19:30 spat. Ráno nebudim, ale na 8 musime byt ve skolce, vetsinou ale vstane sama.