2,5leté dítě nechce jíst
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Tak to trénujte dál. Až půjde do školky, bude muset taky sedět. Však už není mimino, hodně věcí se jí snad dá vysvětlit, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam doma taky nejedlika skoro dva roky mu jsou uz jsem to vzdala nabízím jidlo pravidelně snídani mu treba nechám klidně hodinu na talíři a on si nakonec něco zobne…. Chapu ze je to pro tebe stresující ale pokud normálně funguje nehubne a nespí víc než normálně asi bych to neřešila…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Může jít na ní nějaká choroba, většinou to tak děti mávají. A kdyby to nebylo tím skus vyskoušet nějaký sirup na podporu chuti do jídla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Naše malá dost dlouho nejedla skoro vůbec, už od kojence, nechtěla ani mléko, zlomilo se to cca před půl rokem a od té doby jí čím dál víc, ale stále má občas den, že jedno nebo i dvě jídla prostě nechce. Má přesně 2,5 btw ![]()
A taky hodně zkouší, že už nechce jíst, protože si chce hrát/pohádku (tu má po večeři).
Na to mi pomáhají tři věci podle situace:
1. Pohádka je jen po večeři- nejíš večeři, klidně, ale pohádka nebude (nemusí to sníst, ale musí aspoň trochu, moc dobře poznám, jestli chce odejít jen proto, že se u jídla nudí a chce lepší program, nebo jestli fakt nechce jíst)
2. Nemusíš jíst, ale počkej než dojím/domyju nádobí- cíl je, ať sedí aspoň deset minut v kuse u stolu. Pokud musí sedět, ale nemusí jíst, z 90% začne do minuty i jíst.
3. Opravdu nechce jíst- ok, nevadí, násilím do jídla samozřejmě nenutíme. Nicméně žádné svačinky, piškoty, apod. Pokud za deset minut přijde, že má hlad, dostane ohřáté původní jídlo. Pokud ne, holt asi fakt neměla hlad/něco na ní leze, a pokračuje se v klasickém programu do dalšího jídla.
Ve 2,5 letech už se základně domluvit dá, je to mnohem jednodušší než s nejedlíkem miminem (aspoň u nás teda).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše: Více
Ja nevim, jsem nikdy děti nenutila sedět u jídla když už nejí
náš mladej klidně jí přes hodinu a všichni s ním fakt nesedíme. Ve školce taky pokud nechce taky ho nikdy nenutí
doma treba dám jídlo na stůl a buď si vezme nebo ne. Většinou si k tomu teda sedne a ji, ale jsou i dny kdy ne. Přece mu to nebudu tlačit násilím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola píše: Více
No já normálně taky ne, ale pokud jí rozptyluje u jídla fakt, že si radši chce jít hrát, tak by to mohla být cesta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše: Více
Tak udělat větší pauzy, kdy pak hlad mít bude. Sezením dlouho u jídla, že musí si myslím taky není cesta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To musí být strašně stresující. Někdy děti přestávají mít chuť k jídlu, zkoušely jste se poradit s pediatrem? Mohlo by se taky vyplatit vyzkoušet hravou formu jídla, jako je vykrajování tvarů nebo spoluzapojení do přípravy jídla 🍽️.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bara Novackova píše: Více
Na naše holky takové triky nepůsobí. A já se jim nedivím, že se nenechají zblbnout hezkým tvarem jídla, protože to sice hezky vypadá, ale pořád je to to, na co nemají chuť. A k přípravě jídla. Často třeba připravují snídani pro tatínka nebo sestřičku. Ale když je to z věcí, které nejí, tak jsou třeba pyšné, jak to hezky připravily, ale jíst to samozřejmě nebudou.
Mám v živé paměti, jak jsem s 2letou dcerou vařila polévku. Ona natěšená, jak to bude tatínkovi chutnat. Ještě „rozhodovala“, které koření přidáme. Chválila si, jak to krásně voní. Ale když jsem se zeptala, jestli ochutná, tak mi odpověděla tónem, jako že jsem se zbláznila: „Néééé.“
A nevím, pro mě to není stresující. Pamatuju si, jak mi bylo hrozně, když moji rodiče řešili, že málo jím. Já děti nechávám. Pokud třeba týden sní 2 piškoty denně, tak jsem ještě v klidu. Pokud nezačnou být unavené, divně se chovat. Však ona jim ta chuť k jídlu vždycky zase přišla. No a při nemoci to neřeším už vůbec. Stresující pro mě bylo, když měly RS virus, po týdnu už měly hlad, chtěly jíst, ale měly tak změněnou chuť, že i svoje nejoblíbenější jídla plivaly a plakaly, že jim to nechutná. To bylo stresující, protože plakaly a já jim neměla jak pomoci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkusila bych ji zapojit do přípravy jídla, třeba ji to víc zaujme a bude mít větší chuť. Taky bych to nebrala jako velký stres, děti mají různé fáze. Možná by pomohlo i zkusit jídlo prezentovat jako hru nebo příběh.
- Citovat
- Upravit
@unuděná to jsme samozřejmě zkoušely, že bude sedět stolu dokud všichni nedojí, ale začala sebou mlátit takovým způsobem, že jsme měli strach ze se převrhne i s židličkou