Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
No ono to ani nemusí být nějaká závratná suma, stačí, když si představím, že ženská sice chodí do práce, ale 3/4 z jejího platu jdou na další výdaje s cestováním, platí se hlídání dětí nebo výpomoc v domácnosti, všichni chodí na nebo objednávají obědy a vidí se všichni akorát u večeře s jazykem na vestě. To pak radši ať se uskromní a žijou z mužova platu dokud jsou děti malé než tyhle stresy vlastně kvůli pár tisícovkám.
tak záleží jakou má žena práci.. jsou zkrácené uvazky a jde to zvládnout i to vaření, uklízení… a nějakých 40-50tis by ten chlap nosit asi musel…
@bigl nevím no, máme jedinacka, na jaře byl doma kvůli covidu, v létě měl rýmu po koupacce v ledovcovy rece a teď tedy sopli, bo si v prvním sněhu odmítl vzít zimní bundu no. A brácha tři děti, na hromadě furt, 3.třída až jesle. Kdykoliv k nim příjdeš, chrchlaj děti či dospěli, ať je jaro, léto, zima. Jo, nás si to vyzral kolem 2.roku, ale od ty doby tukam dobrý. A nezměnilo se u nás nic.
@eva.pass Kamarádka má tři děti. Má dva dny v týdnu HO. Takže dva dny v týdnu nemusí řešit. A když je potřeba, tak si ošetřovacku bere i její manžel. Někdy jim pomůže babička. Tak to neni tak hrozne, kdyz se prostridaji. Ale především se snaží ty nemoci zachytit včas, než se víc rozjedou. Takže když vidi, že je dítě třeba i jen unavenejsi než obvykle, tak si ho nechá během HO doma. Jine kamarádce, která má tři děti, hlídá děti většinou babička. Nebo manžel, který podniká.
@mapu píše:
@bigl nevím no, máme jedinacka, na jaře byl doma kvůli covidu, v létě měl rýmu po koupacce v ledovcovy rece a teď tedy sopli, bo si v prvním sněhu odmítl vzít zimní bundu no. A brácha tři děti, na hromadě furt, 3.třída až jesle. Kdykoliv k nim příjdeš, chrchlaj děti či dospěli, ať je jaro, léto, zima. Jo, nás si to vyzral kolem 2.roku, ale od ty doby tukam dobrý. A nezměnilo se u nás nic.
Odmítl vzít zimní bundu… jako řekl ti neberu si ji a tak si ji nebral, jooo???
@Veru1987 nevím, nebyla jsem u toho. Děcka byly s tatinkama, ty větší šly bez bund a nas musel taky. Tak si teď sopli s tatínkem doma. Se mnou by bundu měl.
@mapu píše:
@Veru1987 nevím, nebyla jsem u toho. Děcka byly s tatinkama, ty větší šly bez bund a nas musel taky. Tak si teď sopli s tatínkem doma. Se mnou by bundu měl.
ahaaa noo tak to ať si tatínek vyžere pěkně… možná si to zapamatuje na příště že má dítko hlídat…
@Veru1987 píše:
Odmítl vzít zimní bundu… jako řekl ti neberu si ji a tak si ji nebral, jooo???
Bavíme se o nemocech. o odolnosti. Ne o tom co dítě chce nebo nechce, nechápu co tu plantáš. Představ si, že znám rodinu, co mají 4 děti, nejsou to cikáni a ty děti občas vyběhly bosky ven i ve sněhu. Učitelka toho jednoho z nich říkala, že za 4 roky ten kluk neměl jediný den absence. A takto to mají všichni čtyři.
@mapu
Neříkám, že je to pravidlo, ale děti z početnějších rodin, kde nejsou tak oprašované, většinou opravdu marodí méně, zeptej se na to učitelek. Znám dva jedináčky, co byli na hromadě pořád. Jedna nemoc za druhou, jedny atb za druhýma. Nemusí to být pravidlo, ale je to podle mě častější, že ženská co má jedno nebo dvě děti, je doma na OČR častěji než ta, co má tři.
U nás v práci, když jsem začínala, byla taky nejvíc doma na OČR kolegyně, co měla jedináčka a měla to tak do jeho 15 let. Jiná měla děti 4 a do práce chodila pořád.
@bigl můžu potvrdit. My teda děcka od mala otužujeme. Ale i tak, viry a bakterie si zas tak nevybírají a občas skolí i ty nejodolnější. A to se děje u nás, prostě jednou za rok je jim „blbě“ (= kašel, rýma, výjimečně teplota), MŠ, ZŠ, SŠ ![]()
@Veru1987 píše:
tak záleží jakou má žena práci.. jsou zkrácené uvazky a jde to zvládnout i to vaření, uklízení… a nějakých 40-50tis by ten chlap nosit asi musel…
Asi bych nemusela chodit do prace, ze manzel vydela daleko vic, ale jde i o vlastni rozvoj, psych. hygienu cloveka, o budoucnost deti (maji priklad, ze oba rodice pracuji). Nechtela bych mit status, ze jsem kvocna v domacnosti, ktera ceka, az muz vydela a nema svuj cil. Byla jsem doma 6,5r. (tri rodicaky po sobe, posledni jsem koncila, ze rok mi chodil plat i rodicak). Dobrovolne jsem sla do prace, deti jsem mela kousek. A prosla jsem si ruzne od plneho uvazku, 3/4. Ted mam 0,5 a 0,6 (od 7:30 - 16h.). Naprosta spokojenost. Porad se po detech posouvam. Muj muz za praci cestuje do sveta v normalnim rezimu. Takze to znamenalo, ze moje prace bude blizko, abych sama zvladla tri, kdyz bude pryc. Praci mam pres cestu od domu. To je nase jedine opatreni. Proste mam potrebu, ze chci byt nezavisla a angazovat se i jinak, nez byt dlouha leta v domacnosti.
@mroe píše:
Se tremi detmi jich znam nekolik. Asi nejsou deti doma s kazdym prdem.
Už vidím, jak ti s nadšením vezmou dítě s rýmou a každým jiným prdem do školky ![]()
Mám tři děti a pracuji od 7 do 3. Normálně zvladam a spis si chodím do práce odpočinout. Očr jsem nikdy neměla protože jeste nebyli nemocní. Babičky nemáme.
Máme 4 děti, věk 4-10 let a od necelých 3 nejmladší pracuju na plný úvazek. Pracovní dobu mám pružnou (i můj muž), taky máme oba 5 týdnů dovolené + indispozicni volna, takže to pokryjeme. Pracuju 1,5 roku a na OCR jsem (tuk, tuk) ještě nebyla.
Záleží na dítĕti a školce. Jedno naše dítě chodilo do školky (státní), kam chodili děti i když byly nemocné a učitelky se je bály vracet. Když se jelo režimem týden ve školce a týden doma, začalo mi to být divné a promluvila jsem si s učitelkami a prý moje dítě nebývalo ještĕ tolik nemocné, že jsou tam na tom děti hůř. Bylo to dĕsný a opravdu se mi vyplatilo nechat ho s každou nudlí doma, protože pak nedonesl nic horšího. Pokryl to home office, castecny uvazek a prarodiče. Nejhorší je ten první rok po návratu do práce, kdy si člověk dělá jméno, byl to stres a v práci jsem se zavedla jako ten, komu se ulevuje = nedostává tak zajímavé úkoly.
Se třetím jsem se poučila, dám ho do školky až později a mám teď práci, co jde v nejhorším kompletně z domova. Nicméně hlídání teď řeším jinak než školkou a maximálně mi to vyhovuje. Jo a mám 50% úvazek, za mně ideální, na vic bych nešla.
@Veveří píše:
Už vidím, jak ti s nadšením vezmou dítě s rýmou a každým jiným prdem do školky
Bohužel jsou takové školky a rýma je tam to nejmenší.
Mame tri deti, ctvrte za par tydnu pribude a jsem v domacnosti, vzdy jsem byla. Chlap nemusi tahat domu 70tis, ono uplne staci nebydlet v Praze a nemit hypo a jine dluhy
Nelibi se mi nechavat trilete deti ve skolce denne do zaviracky nebo prvnaky v druzine do peti, vyzvedavam nebo chodi samy po obede a je to podle me akorat. Ano stalo to nejakou obet, viz vzdani se bydleni v Praze nebo moje dlouhe prazdne misto v cv, ale sli jsme do toho oba dobrovolne s virou, ze se nam takova investice do deti vyplati. Tuk tuk, zatim se vyplaci po vsech strankach a ze v lete neobrazime Maledivy, ale Bulharsko, to pro nas dulezite neni.