Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My máme děti jen dvě a momentálně jsem doma. Než přišel Covid, hledala jsem práci. Jenže tady je to bohužel většinou na DPD nebo DPČ, což se mi při zkráceném úvazku skoro nevyplatí, ale stejně budu muset po Novém roce nějakou takovou práci vzít, i za těch pár tisíc
. Snad to bude lepší, až budou děti starší.
@neila píše:
@VilaAnalka a kde bydlíte?
Sever Cech, dobra lokalita v horsim meste ![]()
@VilaAnalka neměla jsem na mysli město, ale ve svém, v rodičovském, v nájmu…??
@VilaAnalka zas každé ženě nevyhovuje být v domácnosti. Já jsem v práci ráda, zase se realizuji jinak a pak jsem i s dětma radši. Ted to tedy bylo horší kvůli domácí výuce, ale všeobecně bych doma být nemohla. Zničilo by mě to psychicky.
@bigl když použiješ to na krku, tak ti dojde, že ten jedináček - nebo první dítě - se s tou dávkou bacilů setkává pořádně až ve školce a začíná marodit až tam. Proto je pořád nahromadě.
Ty další děti v pořadí už mají staršího sourozence, který ty nemoci školkové a školní nosí domů a je tak to dítě tomu vystaveno od narození. Hodně nemocí si tak projde už v batolecím věku a školka pro něj pak není imunologicky „nic nového“ a nemarodí tolik ve školkovém věku.
To je k tvému pesvědčení, že jedináček víc marodí, protože má tupou matku.
Sedm dětí, bez babiček, oba pracujeme, děti se navzájem nehlídají a moc nemarodíme. Pokud ano beru si OČR já.
@vulpes
Nevím, moje prvorozené dítě sourozence při nástupu do školky nemělo a nemarodilo vůbec. Ale já jsem ho nikdy nechránila ve stylu - na tu návštěvu nepůjdeme, Barunka prý má rýmu, tak abys to nechytl apod. Ten bazén si dnes odpustíme, mrzne a ty trošku pokašláváš, tak aby sis něco neuhnal.
Pokud je imunita v pořádku a dítě se nestane obětí přepéče matky, tak i jedináčkovi stačí první rok v MŠ na to seznámení se s nemocemi, aby další roky už marodilo minimálně. Ale musí tam ten první rok chodit, ne být víc doma než ve školce.
Máš doma často nemocného jedináčka, co?
A tu o potrefené huse znáš? ![]()
Ale já jsem nikde nepsala, že jsi tupá, to sis tam dosadila sama ![]()
@neila ve svem, v najmu bych do tolika deti nikdy nesla.
@Mufina ja to preci nikomu neberu, at kazdy zije svuj zivot tak, jak mu to vyhovuje. Mne to vyhovuje tak, jak jsem psala a jsem neskonale vdecna, ze vubec mam tu moznost tak zit.
@bigl mám dvě děti,… a vidím ten veliký rozdíl v nemocnosti - v jejím rozložení ve věku, na což mě ale přede upozorňovaly ostatní vícematky, že to tak bývá. Proto to zmiňuji, není to jen moje zkušenost, ale často to tak bývá. I přes veliké individuální rozdíly.
A ač je ti do toho úplné houby, tak věz, že děti do školky obě chodit musely, co to šlo, protože u obou pracuji od jejich 2 let, ale přesto ani já nedám do školky dítě s horečkou nebo plačící bolestí se zánětem středního ucha. (ostatně, to ani moc nejde, že…? ).
A pokud je problém nemocnosti přecitlivělá matka, jak tu vnucuješ, tak se se ten její vliv projeví úplně stejně, ať má tři děti nebo jen jedno, nemyslíš?
Tak si vytáhni tu hlavu ze zadele a nebuď tady za hlupku, která plácá nesmysly, ohání se vlastní jedinou zkušeností, kterou tím pádem považuje za jedinou správnou, přestaň šířit svoje jedovaté a zcestné předsudky a nepodsouvej druhým svoje doměnky o nich - které, jak sama uznáš, jsou fakt mimo.
@VilaAnalka dobře a ke svému jste přišli jak? Předpokládám, že jako za chvíli 6 členná rodina nežijete v bytě 2kk. A když píšeš, že chlap nemusí domů nosit 70k (takže je zřejmě nenosí) a ty si celou dobu doma tak jste si na bydlení našetřili jako studenti nebo z prvních platů? Nebo jste zdědili? Nebo nějaká dotace od rodiny? Víš, protože mě zarazila ta poznámka o tom, že není třeba mít hypo. To je taková vzletná, ale dráždivá věta, protože pokud ti něco nespadne do klína, nevyhraješ sportku nebo si nenašetříš pár mega před dětmi (a nechceš mít první ve 40), tak je to pro naprostou většinu lidí stejná realita jako nájem
Tak proto by mě to upřímně zajímalo.
@vulpes
Víš jak se pozná hlupák?
Tak, že když mu dojdou argumenty, začne být útočný a urážet.
A s takovýma já se neba ![]()
@bigl ja syna (jeste nedavno jedinacka) nechavam doma hned od zacatku rymy i kvuli ohleduplnosti vuci ostatnim. Ale jelikoz je nemocny furt tak ostatni matky ohleduplne nejsou.. jeste ze jsem doma s miminem a nemusim se omlouvat v praci. Co kdyby kazdy daval do skolky nemocne dite? To nejde.. a co ucitelky, ty se taky muzou nakazit
Měla jsem taky tři děti a manžela, co makal od rána do večera. Pracovala jsem na 4,5 hodiny a to se dalo všechno stihnout. Když dorůstaly, mohla jsem si prodloužit pracovní dobu, ale prostřední ze mě udělala babičku brzo a sama ještě studovala. Tak jsem pokračovala v péči o vnoučátko. Pak zase nejstarší, tak se babi, co má čas zase hodila a teprve 4 roky pracuju na 6 hodin a déle nechci. Ani to není třeba.
@eva.pass Já nechávala prvorozenou doma, kdykoliv měla větší nebo barevnou rýmu, s kašlem a teplotou automaticky. Od učitelky jsem se tenkrát dozvěděla, že to moc hrotím, že vadí jen, když je dítěti viditelně zle, že kašel ani barevné sople nevadí. A na nástěnce byla tabulka, dle které do školky smělo dítě s rýmou nebo kašlem jen v případě potvrzení od alergologa, že je alergického původu. Letos dcera byla ve školce naposledy na konci září, protože byla nastydlá, měla pár dní vysoké teploty a do teď má 37,1-37,3. Doktorka mi řekla, že to nemám řešit a do školky jí dát a proč jí pořád měřím teplotu. (Čelala jsem, až to kledne pod 37, aby mohla do školky…) Ve školce nám zase hned v září bylo řečeno, že dítě s teplotou nad 37 do školky nesmí…