Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dítě proč začalo říkat až po čtvrtém roce. My máme několik diagnóz, takže jsme sledováni mimo jiné na logopedii. A byl to extrém. Ptalo se proč na každou hovadinu. Promiňte jinak to říct nejde.
Proč má sousedka žluté tričko? (řečeno řečí dvouletého dítěte)
Proč ho chtěla? Proč se jí líbí? Proč si ho oblékla? Stále to pokračovalo, až bychom se klidně dostali k biochemickým pochodům v mozku a ještě by to neskončilo. ![]()
@Alexandria Nixia dekuji, mohu vedet jakou ma syn diagnozu? u nas ma syn pry “jen”opozdeny vyvoj reci, dle dr by mel mluvit vice podle tabulek, pravdepodobne to zdedil po manzelovi, ten dobre zacal mluvit take pozde. kolem 3-4let.moc diky ![]()
@Tamara1988 My toho máme hodně. Autismus, Adhd, mentální retardaci, opoždění vývoj řeči, celkové opoždění…
Ono je vážně kolikrát vtipné, jak tady maminky říkají, že je to normální a naopak maminky postižených dětí to řeší různě po doktorech ![]()
My chodíme už od tří na logopedii. A to moje dítě dělalo víceméně pazvuky a jednoduchá slova. Kdybych to nechala být, že ono se rozmluví a to je úplně normální, tak mám ještě doteď halekající dítě.
@Tamara1988 píše:
@Zuzaja Ano, ptame se ho stale “proc”?,ale neumi na to odpovedet, bud vzdy mlci nebo rekne :nevim nebo rekne: neumim, nechci. A kdyz se zeptam: co to je?? Tak odpovi
Takto malé děti na otázku proč odpovídat neumí, protože to vyžaduje pochopení sociální situace nebo příběhu, což je těžké a nebo to vyžaduje porozumění svým pocitům, na což je dítě v tomto věku úplně nezralé. Takže, když je v normě, neodpoví nic nebo blbost a když je napřed, něco vybájí. Možná ti nejchytřejší něco vymyslí, ale mé děti na proč neuměli odpovídat hodně dlouho. První se dostali k tomu, že povídali blbosti a později odpovídali nevím, takže jsem musela volit jiné otázky.
@Alexandria Nixia píše:
@Tamara1988 My toho máme hodně. Autismus, Adhd, mentální retardaci, opoždění vývoj řeči, celkové opoždění…Ono je vážně kolikrát vtipné, jak tady maminky říkají, že je to normální a naopak maminky postižených dětí to řeší různě po doktorech
My chodíme už od tří na logopedii. A to moje dítě dělalo víceméně pazvuky a jednoduchá slova. Kdybych to nechala být, že ono se rozmluví a to je úplně normální, tak mám ještě doteď halekající dítě.
no ono pokud jen nepoužíva se, si, ale zvladne jednoduchou komunikaci, tak s největší pravděpodobností to dožene a vůbec nic mu není, pokud jsou další problémy, tak je jasné, že je lepší poradit se s lékaři…
moje známá mě s dcerou posílala pořád někam, že je nestandartní, až jsem teda v 9 letech jí vzala do PPP, výsledek je, že je extrémně citlivá, má malé sebevědomí a možné skony k úzkosti, horší vyjadřovací schopnosti, z důvodu bilingvního prostředí… je dost flegmatik, do věcí se musí trochu nutit, neustále motivovat, povzbuzovat, jinak vyloženě poruchu nemá žádnou, teď se dostává do puberty a její osobnost se začala měnit… najednou si dělá úkoly sama, pomáhá, dá se s ní diskutovat…
@Alexandria Nixia píše:
Moje dítě proč začalo říkat až po čtvrtém roce. My máme několik diagnóz, takže jsme sledováni mimo jiné na logopedii. A byl to extrém. Ptalo se proč na každou hovadinu. Promiňte jinak to říct nejde.Proč má sousedka žluté tričko? (řečeno řečí dvouletého dítěte)
Proč ho chtěla? Proč se jí líbí? Proč si ho oblékla? Stále to pokračovalo, až bychom se klidně dostali k biochemickým pochodům v mozku a ještě by to neskončilo.
Můj brácha to dělal kolem čtyř let také a žádnou diagnózu nemá.
@Anonymní píše:
no ono pokud jen nepoužíva se, si, ale zvladne jednoduchou komunikaci, tak s největší pravděpodobností to dožene a vůbec nic mu není, pokud jsou další problémy, tak je jasné, že je lepší poradit se s lékaři…moje známá mě s dcerou posílala pořád někam, že je nestandartní, až jsem teda v 9 letech jí vzala do PPP, výsledek je, že je extrémně citlivá, má malé sebevědomí a možné skony k úzkosti, horší vyjadřovací schopnosti, z důvodu bilingvního prostředí… je dost flegmatik, do věcí se musí trochu nutit, neustále motivovat, povzbuzovat, jinak vyloženě poruchu nemá žádnou, teď se dostává do puberty a její osobnost se začala měnit… najednou si dělá úkoly sama, pomáhá, dá se s ní diskutovat…
Jasně, ale je vtipné, co maminky zdravých dětí berou všechno jako je úplně normální.
Já mám na to prostě pohled člověka, co má nemocné dítě. A pro mě to prostě normální není.
Zatímco tady řeknou, že je úplně normální, pokud ti dítě předškolák prokousne ruku kvůli tomu, že není po jeho. Nebo je libo nahé hystericky uřvané dítě ležící na břiše na koberci. A pak zjistit, že řve protože má hlad namísto toho, aby si jídlo vzalo nebo něco řeklo? Dítě, co by mělo plně fungovat ve škole jako ostatní děti. Číst, počítat.
Beru to teďka z toho celkového pohledu. Ne jen řeč.
Autorka určitě nic nezkazí, když se poradí s logopedkou. Dneska dochází na logopedii mnohém více dětí než v minulosti a různé nesrovnalosti se řeší.
A měl už období vzdoru? Mluví o sobě v 1. osobě? To by vysvětlovalo, proč třeba řekne „češu“ a ne „češu se“. Do období vzdoru děti nechápou 1. osobu, pořád mluví způsobem „Tomáš má hlad“ místo „já mám hlad“. Když se ptá „co to je“, přijde mi to v pořádku. Navíc slovem „proč“ začíná každá konfliktní otázka, takže bych byla spíš ráda, že to mé dítě neříká.
Nejspíš nechápe význam toho slova.
@whitemirror ano, obdobi vzdoru mi prijde, ze ma stale, ikdyz ted je to uz po 3.roce mnohem lepsi
mluvi uz : ja mam hlad, ja chci piti, ja umim…tu prvni osobu uz ted docela pouziva.
Myslím že v tom věku je důležité že se ptá co to je.. nahrazuje to to proč… blbé by bylo kdyby se na proč neptal třeba v 5 letech.
Jo, je to normální. Moje nejmladší má 3 roky a 3 měsíce a taky jede jen „co je to?“ a „ukaž“. Jediné kdy používá proč je když má jít spát nebo se jí něco nedaří věta „Ach jo, proč já“, ale to je tím podle mě, že má o dost starší sourozence a má to naposlouchaný. Všechny moje starší děti začaly proč používat okolo čtyř a v pěti nás tím cíleně vytáčely
spolu s větou „a kdy už tam budem“ ![]()
Zakladatelko, jedná z mých dcer ještě ve třech a půl letech mluvila svou marťanštinou, které nikdo nerozuměl, jen já. Kamarádka nás taky posílala všude možně, až do čtyř let, kdy dcera nastoupila do školky a během dvou měsíců mluvila ve větách a čistě. Dnes studuje vysokou školu, kde je jedinou ženou v ročníku.
Známých syn nemluvil vůbec, jen tak divně mručel, taky se rozmluvil až ve školce, teď je z něj uznávaný lékař.
Takže to nemusí nic znamenat.