Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Odhad je odhad, má možnou odchylku v řádech stovek gramů. Spíš než na to, že by dítě nerostlo, bych to viděla tak, že jednou byla odchylka do plusu, jednou do mínusu a přírůstek se tím smazal… Příliš mnoho vyšetření občas vyrobí umělý problem ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat.Byla jsem na kontrole a odhad váhy byl 1100g, v 30tt mi bylo naměřeno ta samá váha, tak me hospitalizovali a po týdnu v nemocnici dítě nabralo na 1350g. Takže dva týdny vůbec nerostlo. Zajímalo by mě čím by to mohlo být, že z ničeho nic přestane nabírat váhu. Brala jsem od 28tt prášky na tlak (preventivně) je možné aby to způsobovali prášky, které mi předepsala doktorka.Vůbec nechápu jak je tohle možné.
Taky bych to viděla na odchylky v odhadu. Prášky na tlak nemají s růstem nic společného, taky je beru už od začátku těhotenství a malá roste ukázkově. A nevyšlo ti riziko růstové retardace, že tě tak hlídají? Později by mohl právě být kvůli tlaku problém s růstem, že by placenta prcka nevyživovala tak, jak má.
Mne maly treba vubec nerostl posledni mesic. U nas to bylo jedine dobre, protoze cele tehu byl o 3-5 tydnu vetsi a k tomu KP. Ale posledni mesic jakoby se uplne zastavil a nepribral temer vubec, takze nakonec se narodil s celkem normalni vahou (39tt a 3600g). Taky by me zajimalo cim to je. Ze cele tehotenstvi nabiral tak moc a pak najednou nic
…A u druheho to bylo zas naopak, ten posledni mesic nabral hodne a ja s nim ![]()
Odhad je odhad - jak bylo řečeno. Myslím, že se přesnost odhadu velikosti plodu udává +-25 procent - což je hrozně moc…
Nicméně - není pravda, co píše @Amelie30 : některé léky na tlak mohou právě růstovou retardaci plodu způsobovat…!!! Předpokládám, že máš-li preventivně léky na tlak (btw - jak jako „preventivně“? asi jsi měla vyšší tlak, ne?), předepsali ti Dopegyt, což je lék první volby v těhotenství… A tedy ten růstovou retardaci plodu určitě nezpůsobuje. Jiné léky, léky tzv. další volby (tedy betablokátory, či např. léky s účinnou látknou amplodipin) růstovou retardaci zapříčinit mohou…
Pakliže ti byl naměřen vysoký krevní tlak - a dítě je menší, chtělo by to rozhodně pravidelné a relativně časté kontroly krevního tlaku (na dobrém pracovišti)!! A stejně tak by se rozhodně měly měřit průtoky placentou!!
Váha 1350 gramů ve 31. týdnu je - myslím - relativně dobrá, ne?
Může se prostě jednat o menší miminko!
… nejste s manželem také drobní?
Nicméně - s rizikem vysokého krevního tlaku bych si moc nezahrávala a měla by jsi být s tímto vědomím kontrolována! Držím palce…
@Petrušačka píše:
Odhad je odhad - jak bylo řečeno. Myslím, že se přesnost odhadu velikosti plodu udává +-25 procent - což je hrozně moc…
Nicméně - není pravda, co píše @Amelie30 : některé léky na tlak mohou právě růstovou retardaci plodu způsobovat…!!! Předpokládám, že máš-li preventivně léky na tlak (btw - jak jako „preventivně“? asi jsi měla vyšší tlak, ne?), předepsali ti Dopegyt, což je lék první volby v těhotenství… A tedy ten růstovou retardaci plodu určitě nezpůsobuje. Jiné léky, léky tzv. další volby (tedy betablokátory, či např. léky s účinnou látknou amplodipin) růstovou retardaci zapříčinit mohou…
Pakliže ti byl naměřen vysoký krevní tlak - a dítě je menší, chtělo by to rozhodně pravidelné a relativně časté kontroly krevního tlaku (na dobrém pracovišti)!! A stejně tak by se rozhodně měly měřit průtoky placentou!!
Váha 1350 gramů ve 31. týdnu je - myslím - relativně dobrá, ne?Může se prostě jednat o menší miminko!
… nejste s manželem také drobní?
Nicméně - s rizikem vysokého krevního tlaku bych si moc nezahrávala a měla by jsi být s tímto vědomím kontrolována! Držím palce…
Tak to se omlouvám, že jsem uvedla mylnou informaci, já právě beru Dopegyt, je to snad jediný lék, který se doktoři odváží předepsat v těhotenství a ten růstovou retardaci plodu nezpůsobuje, tak jsem předpokládala, že zakladatelka bere právě ten. Mně právě riziko růstové retardace plodu vyšlo v souvislosti s vysokým tlakem a s tím i preeklampsie. Takže jsem více hlídaná.
Beru na tlak Godosal 100,protože jsem v předchozím těhotenství prodělala preeklampsii. Nevím, jestli to je geny. Jí jsem sice drobná, ale přítel už má pomalu dva metry…Nyní mám tlak normální. Hlídám si ho.jsem docela hysterka, takže kdybych si naměřila vyšší, tak utíkám do porodnice. První dcera, která byla narozena 31+4tt měla váhu 1040g, takže myslím, že v tom samém týdnu se ten růst zastavil i u druhého. Je to divný ![]()
Ty jejich odhady bych nebrala, tak vazne.Me rekli, ze maly bude mit sotva 3kg a narodil se 3,60kg.
@Anonymní píše:
Beru na tlak Godosal 100,protože jsem v předchozím těhotenství prodělala preeklampsii. Nevím, jestli to je geny. Jí jsem sice drobná, ale přítel už má pomalu dva metry…Nyní mám tlak normální. Hlídám si ho.jsem docela hysterka, takže kdybych si naměřila vyšší, tak utíkám do porodnice. První dcera, která byla narozena 31+4tt měla váhu 1040g, takže myslím, že v tom samém týdnu se ten růst zastavil i u druhého. Je to divný
Ty jo - počkej - Godosal nebereš na vysoký krevní tlak! Godosal bereš - pravděpodobně - asi jako prevenci preeklampsie (dle některých studií může Kyselina acetylsalicylová zabránit vzniku preklampsie - ale tuším, že to není prokázaný…).
Jaký máš ten tlak?
Vzhledem k tomu, co jsi prožila v předchozím těhotenství by tě opravdu měl hlídat někdo v rizikové poradně v porodnici! ![]()
Druhý těhotenství bývá - co se preeklampsie týče - lepší… ale nemusí to tak být… :-/
Měř si doma určitě tlak!
A zkus si domluvit kontrolní vyšetření na utz - s měřením průtoků…
@Amelie30 píše:
Tak to se omlouvám, že jsem uvedla mylnou informaci, já právě beru Dopegyt, je to snad jediný lék, který se doktoři odváží předepsat v těhotenství a ten růstovou retardaci plodu nezpůsobuje, tak jsem předpokládala, že zakladatelka bere právě ten. Mně právě riziko růstové retardace plodu vyšlo v souvislosti s vysokým tlakem a s tím i preeklampsie. Takže jsem více hlídaná.
Jé - to se neomlouvej
JJ - Dopegyt je, co se tohoto týče - zcela bezpečný… Ale teda - spousta těhotných bere i jiné léky - ty, co jsem vypsala výše…
A jsou i další, které se v krajním případě dají použít…
ALe s Dopegytem jsi v bezpečí ty - i miminko (pokud tedy ten Dopegyt funguje
)…
@Petrušačka píše:
Ty jo - počkej - Godosal nebereš na vysoký krevní tlak! Godosal bereš - pravděpodobně - asi jako prevenci preeklampsie (dle některých studií může Kyselina acetylsalicylová zabránit vzniku preklampsie - ale tuším, že to není prokázaný…).
Jaký máš ten tlak?
Vzhledem k tomu, co jsi prožila v předchozím těhotenství by tě opravdu měl hlídat někdo v rizikové poradně v porodnici!
Druhý těhotenství bývá - co se preeklampsie týče - lepší… ale nemusí to tak být… :-/
Měř si doma určitě tlak!
A zkus si domluvit kontrolní vyšetření na utz - s měřením průtoků…
@Petrušačka píše:
Jé - to se neomlouvejJJ - Dopegyt je, co se tohoto týče - zcela bezpečný… Ale teda - spousta těhotných bere i jiné léky - ty, co jsem vypsala výše…
A jsou i další, které se v krajním případě dají použít…
ALe s Dopegytem jsi v bezpečí ty - i miminko (pokud tedy ten Dopegyt funguje)…
Zatím funguje, mám tlak spíš nižší, většinou kolem 110/70, ale jsem teprve ve druhém trimestru. A jinak, na prevenci preeklampsie beru Anopyrin. Řekla bych, že by se zakladatelka měla zeptat pořádně dr., protože se tak trošku ztrácí v tom, co jí asi řekl lékař. A děkuji. ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat.Byla jsem na kontrole a odhad váhy byl 1100g, v 30tt mi bylo naměřeno ta samá váha, tak me hospitalizovali a po týdnu v nemocnici dítě nabralo na 1350g. Takže dva týdny vůbec nerostlo. Zajímalo by mě čím by to mohlo být, že z ničeho nic přestane nabírat váhu. Brala jsem od 28tt prášky na tlak (preventivně) je možné aby to způsobovali prášky, které mi předepsala doktorka
.Vůbec nechápu jak je tohle možné.