Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
dnes jsem ve 33.tt a včera na kontrole v poradně mě doktor vyšetřil a řekl, že se mi dost zkracuje čípek a mám se začít šetřit. Zapoměl mi do průkazky napsat, jak je čípek velký. Máte některá podobou zkušenost? A jak to u Vás dopadlo?
Díky za odpovědi ![]()
@Denien píše:
Zdravím,
dnes jsem ve 33.tt a včera na kontrole v poradně mě doktor vyšetřil a řekl, že se mi dost zkracuje čípek a mám se začít šetřit. Zapoměl mi do průkazky napsat, jak je čípek velký. Máte některá podobou zkušenost? A jak to u Vás dopadlo?
Díky za odpovědi
kamaradku takhle strasili od poloviny tehu a porodila min. pondeli, kdy jeste 2 tydny prenasela
proste se setri a nestresuj se ![]()
právěže jsem slyšela už víc takových případů, kdy doktoři strašili a nakonec se přenášelo
ale trošku se bojím, tak snad bude vše v pořádku. Já se šetřím od začátku, takže vlastně nevím, co víc ještě dělat nebo spíš nedělat
ale budu se snažit… díky ![]()
U prvního dítětě- zkrácený čípek od 24tt - rodila jsem ve 40tt. Teď jsem dokonce ve 30tt ležela týden v nemocnici. Momentálně jsem 36+2tt a zatím nerodím:-).
může to být přesně jak píšou holky, ve 30tt zkrácený čípek a stejně donosíš do porodu. Ale taky nemusí a může to rychle poskočit. Já jsem teda opatrnější, taky nemám čípek v optimální kondici (+ nepravidelné kontrakce) a raději dělám jen to nejnutnější jen teď 32tt. Mě příjde, že to stojí za to „nicnedělání“ do toho 36tt kdy se miminka rodí celkem už „zralá“. Mám v okolí opačné příklady, švagrová přestala ležet kolem 35tt do týdne porodila a to samé kamarádka, když ji pustili z nem. ať leží doma a začala se víc hýbat porodila nějak po 35.týdnu.
Zavolej dr. jestli tím šetřením se myslel ležet, nebo jen vynechat namáhavější činnosti ![]()
Do 36tt bych byla hodně opatrná nestojí ta za předčasný porod.
@Denien Ahoj, já jsem v diskuzi délka děl. čípku - 23tt, jsme tam ležáci. Jsem dnes 32+5, od 32.tt se můžu i trochu hýbat. Myslím, že pokud Ti nenakázal ležení, tak Ti nic děsivého nehrozí, prostě se máš jen šetřit, aby se snižil tlak na čípek - více polehávat, nepřepínat se, tak jako v klidu…Pokud by to bylo vážné, určitě by ta doporučení byla přísnější. Navíc nějaké zkracování ve 33.tt už je normální…¨Jestli chceš, přijď tam na nás kouknout. Ať je vše v pořádku! ![]()
@Tamaris píše:může to být přesně jak píšou holky, ve 30tt zkrácený čípek a stejně donosíš do porodu. Ale taky nemusí a může to rychle poskočit. Já jsem teda opatrnější, taky nemám čípek v optimální kondici (+ nepravidelné kontrakce) a raději dělám jen to nejnutnější jen teď 32tt. Mě příjde, že to stojí za to „nicnedělání“ do toho 36tt kdy se miminka rodí celkem už „zralá“. Mám v okolí opačné příklady, švagrová přestala ležet kolem 35tt do týdne porodila a to samé kamarádka, když ji pustili z nem. ať leží doma a začala se víc hýbat porodila nějak po 35.týdnu.
Zavolej dr. jestli tím šetřením se myslel ležet, nebo jen vynechat namáhavější činnosti
Do 36tt bych byla hodně opatrná nestojí ta za předčasný porod.
donosíš do termínu jsem chtěla napsat… do porodu samozřejmě ![]()
Ležím od 28tt, jsem 32 tt, tento týden jdu na kontrolu. Jsem zvědavá, jak na tom budu. jestli může být nějaké zlepšení. Taky moc nevím, co si představit pod klid. režim, jestli ležet úplně a pořád nebo se jen šetřit. Zapomněla jsem se v tom šoku zeptat…
Je to fakt hodně individuální, v té nemocnici jsem to viděla. Prostě někdo neleží a dobrý a někdo leží i tak mu je to houby platný.
Kdy máš další kontrolu? Zeptej se dr. na podrobnosti. Opravdu dobré je „doklepat“ to aspoň do 34tt ( kvůli plícím, sice dítě donošené není, ale už je to s dobrou prognózou- mi bylo řečeno ve špitálu), jinak jako donošené dítě se považuje od ukončeného 37tt.
Mně se taky dost zkracoval, měla jsem dodržovat klidový režim, prý že porodím brzy, rodila jsem 41+0.
To je podle mě dobré ve 33 tt mi doktorka říkala, že už se někdy zkracuje, a že je to normální, nemusí to nic znamenat.
Ahoj, ničeho se neboj, je to vysoce individuální. Pokud máš porodit předčasně, porodíš předčasně i kdyby jsi visela hlavou dolů, pokud nemáš, tak prostě neporodíš. Radila bych nepřepínat se, netahat zbytečně těžké věci, pokud jsi unavená, klidně se natáhni a prospi přes den. Já jsem si koupila kvalitní podpůrný pás, musím říci, že mi to hodně pomohlo ulehčit pánvi, nenosím ho pořád, aby také tělo dělalo, co má
. Zkrácený čípek sám o sobě o blížícím porodu opravdu nevypovídá, to že nemáš napsanou délku čípku, to je úplně jedno, cervikometrie pracuje s nějakými hodnotami jen do cca 28.tt, pak už hodnoty nejsou stanoveny a měření o ničem nevypovídá
. Pokud máš porodní cesty v pořádku, tak neboj
.
Takže myslíte, že pokud je čípek zkrácený, že to zas až tak nevadí? Já mám ještě k tomu mimčo prý až moc dole, ale hrdlo uzavřeno. Zatím teda ležím a čekám do další kontroly, jak to bude vypadat ![]()
@eetel píše:
Takže myslíte, že pokud je čípek zkrácený, že to zas až tak nevadí? Já mám ještě k tomu mimčo prý až moc dole, ale hrdlo uzavřeno. Zatím teda ležím a čekám do další kontroly, jak to bude vypadat
Já jsem měla mimčo dole už od 23 tt:-/, tak bych to zase tak nehrotila:-/33 tt je krásný, ale tak odpočívala bych, abych měla dobrý svědomí, alespoň do toho 36.tt