Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, mám dotaz.
Včera jsem byla na kontrole jsem 38 týden. Dr. přeměřovala mimi a naměřila 2,5 kg. Problém je spíš ten, že ten samý odhad jsem měla ve 36 tt, sama řekla, že tam žádný posun není, že placenta už může špatněji fungovat. Taky dodala, že malá už je v pánvi, tak se hlava hůř měří. Ale prý se nemám znepokojvat
, převedla mě do nemocnice, kam jdu v pondělí. Ale pořád na to musím myslet a jsem nervozní, raději bych nějakou kontrolu na průtoky, dříve. Měly jste někdo něco podobného.?
Mně odhady nikdo nedělal, ale kamarádka to měla podobně. Malá ke konci nepřibírala, ale prý jinak všechno bylo v pořádku.. Porod jí vyvolávali ve 39. týdnu. Malá měla 2,4.
Měla jsem to podobně. Malá špatně přibírala od nějakého 34tt - také kvůli špatné funkci placenty. Takže ji víc hlídali a při každé kontrole dělali váhový odhad, jestli se jí ještě daří. Průtoky mi nikdo nedělal, vždy jen ultrazvuk. V ideálním případě chtěli malou ještě nechat „dopéct“ a eventuálně vyvolat porod kolem 38.tt. Porodila jsem nakonec ke konci 36tt - porod mi vyvolali kvůli jiným problémům, které s tímto nesouvisely. Po porodu bylo vidět, že jsem měla část placenty odumřelou.
@Dee29 Mám dvě zcela donosene deti s porodnimi vahami 2,73 a 2,37 kg, monitory ukazkove, tomu mensimu se 2 hodiny pred vylodenim dařilo dle utz výborné, placenta cajk u obou. Do teď jsou malý, lizou spodek růstových tabulek. Proste genetika.
Edit: a kamarádka měla ve 38. Týdnu odhad 2,8 kg a za cca 14 dní se ji narodilo dite 3,5kg.
Příspěvek upraven 30.08.17 v 09:44
Vůbec bych se tím nestresovala, teď u třetího mi nějak ve středu/čtvrtek, už nevím přesně, dělali ultrazvuk v porodnici, mimčo velikostně odpovídalo 36 týdnu, prý bude mít tak 3 kg, placenta stará, v pondělí se malá narodila a měla 3890 g, takže fakt klid ![]()
Edit: už jsem byla 39+2
Je to jen odhad. Mě v pátek odhadli váhu syna na 3,5 kg a v neděli se narodil s 4,3 kg
U starsiho jsem to mela stejne ale uz ve 36.tydnu kdy, me pro horsi prutoky pupecniku a odhadu kolem 2kg hospotalizovali, prutoky sledovali nekolikrat tydne a kdyby neco hned by sel malej ven(kvuli kp-cisarem) nakonec vydrzel do 38.tydne, kdy jsem se zacala uz otevirat a nechteli riskovat rozjeti porodu behem svatku, syn mel nakone lehce pres 2apul kg a to ho den predtim na ultrazvuku detailne merili, kvuli odhadu a ten byl jen 2,2 kg
Pokud se na UTZ dala špatně změřit hlava, tak to taky mohlo skreslit konečný váhový odhad. A pořád je dobré myslet na to, že je to opravdu jenom odhad.
Měla jsem to podobně, odhady váhy max. 2,3kg ke konci, průtoky byly ok, voda taky jen jí bylo méně, nakonec vyvolávaný porod v 39tt, váha mimina 2920g, takže nižší, ale v normě. Vyvolávaný porod ovšem měl řadu komplikací, do toho už bych asi znovu nešla kdyby to nebylo bezpodmínečně nutné
Placenta byla ok.
Osobní zkušenost nemám, já rodím všechny děti zase přes 4 kg, takže naopak, ale švagrová porodila syna, zcela zdravého, donošeného, bez problémů, necelých 14 dní před termínem s váhou 2440 g. Neměli jediný problém, průtoky v pořádku, zkrátka drobek. Má 15 měsíců a je to drobek dodnes. Váží to, co vážily moje děti ve 4 měsících. Navíc odhad je jen odhad, i když mně se pokaždé trefili téměř přesně, ale špatně změřená hlavička v tom dělá velký bordel. Ta je totiž na tom měření to nejdůležitější. Nedělala bych si vrásky.
Je to jen odhad! Já měla odhad v 39 tt 3,5 kg( nevěřila jsem tomu). Když jsem začalarodit v 41tt t tak se me porodník ptal jestli přeci jen nechci na císařský řez, že mám dost úzkou pánev a Měřím jen 154 cm. Řekla jsem, že ne. Holčička se mi narodila po 15 hodinách úplně v pořádku s váhou 2,65kg a 48 cm. Jinak teda moje placenta byla úplně v pořádku. Pokud jsi z toho hodně nervózní, tak si do porodnice zajeď. Já jela v 37 tt protože se malá celý den nehla a nereagovala na sladké, pohyb nic.. Dali mě na monitory a vše OK. Držím pěsti.
Děkuji všem.
Mě ani nevadí ten nízký odhad, jako to, že se to od toho 36 tt nepohlo. Není to právě malé mimi od začátku. To mě na tom trošku stresuje. Ale třeba mimča přibírají potom mín no. První dcera měla 3,6 kg, takže žádný drobek.
Pokud je v pánvi, tak je jasné, že miminko už pořádně nezměří a odhady jsou už fakt jen odhady. Mě se u obou dcer sekli u první o půl kila (odhad 2,8kg v den porodu a narodila se s 3,3kg) a u druhé o kilo (odhad sotva 2kg, v den porodu 2,2kg a narodila se s 3,1kg) - obě holky narozené den před TP, čili v termínu.
Neznepokojovala bych se ![]()
@Dee29 píše:
Děkuji všem.
Mě ani nevadí ten nízký odhad, jako to, že se to od toho 36 tt nepohlo. Není to právě malé mimi od začátku. To mě na tom trošku stresuje. Ale třeba mimča přibírají potom mín no. První dcera měla 3,6 kg, takže žádný drobek.
já byla i na průchody pupečníku, zda funguje jak má a vše bylo OK a odhady byly prostě jn mimo ![]()
Ty jo, docela mě zaráží vaše odhady, které měly do reality hodně daleko. Mě to u obou dětí sedělo téměř na gramy.