Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím vás, měla bych dotaz ohledne děložního čípku ve 38tt. Dnesk jsem byla v poradně a doktor zhodnotil můj čípek, že je daleko/vysoko - omlouváms e, nevím, jak přesně to interpretoval. Do průkazky mi napsal hodnotu „3“ s tím, že ještě minimálně 14 dní do porodu určitě je. Možná jsem vystreslá matka, ale mám velkej strach, že to bude třeba až za 3 týdny, nebo měsíc, nechci přenášet ( vím, že si to nemůžu vybrat, ale prostě bych radši rodila před termínem, než „po“ ). A tak by mě zajimalo… co znamená u cervix skóre hodnota 3. To je ještě hodně málo na 38tt? A může se stát, že za týden na další kontrole mi řekne, že se věci daly třeba hodně do pohybu a že je porod za rohem? Jak rychle se zkracuje čípek? Moc děkuju za infa… ![]()
@Siisule čípek se Ti může zkrátit během pár hodin, nebo taky můžeš dělat cokoliv a nepohne se ani do 42 tt - to si nevybereš. Změny můžou být velmi rychlé. Já měla tento nález při přijetí na vyvolání 41+4 tt.
@Siisule to je strašně subjektivní hodnocení to cervix skóre… je tam nějakých 5 hodnot, který si gyndař sám odhadne - měkkost, prostupnost, naléhání dítěte hlavičkou… ale vůbec to nemá žádnou vypovídací hodnotu
já měla ráno čípek uplně zavřenej a nic se nedělo a večer už jsem držela syna v náručí
tak se tim nijak nestresuj, hlavně když by tě teď vyšetřil někdo jinej, tak ti určitě to skóre vyhodnotí jinak - je to spíš takovej odhad dost k ničemu podle mě ![]()
Když se uklidníš a přestaneš šílet a zjišťovat, můžeš porodit klidně zítra. Tohle o ničem nevypovídá, prostě až ten čas přijde, porodíš ![]()
Jsem na zac.39tt a mam stejne skore.Ale jak pisou holky, muze to byt klidne zitra.Taky se tim nestresuju, protoze to fakt muze přijít neskutecne rychle.
Hele to je hodnota skoro k ničemu
ptž se to může změnit z hodiny na hodinu. Někdy dr řeknou, že do porodu je daleko a ejhle šup a jede se. Nebo říkají, jak to bude hned a přenáší se.
Upřímně mě dr od 36tt vnitřně nevyšetřuje, ptž to prostě nemá cenu z výše uvedených důvodů.
Nedávno jsem četla rozhovor s jedním uznávaným porodníkem, který říkal, že medicína umí hodně - pomoc novorozencům atd, ale jediné co ještě není popsáno je spouštěč porodu - ta chemie, mechanismus, kdy to tělo si řekne, že už. To je prostě velké tajemství přírody.
Tohle opravdu o ničem nevypovídá. Já jsem byla vždy zavřená až do poslední chvíle a jakékoliv změny na čípku začaly až s prvními kontrakcemi. Poprvé mi doktor podle čípku ve 39tt řekl že do týdne by to mohlo být, a nakonec jsem přenášela a museli vyvolávat, podruhé mi doktor řekl že jsem totálně zavřená a že to nebude ani za týden a rodila jsem druhý den po této kontrole, potřetí doktor taky nic nepoznal a rodila jsem ve 38+3. Teď čekám čtvrté, přenáším a můžu se stavět třeba na hlavu a nic s tím nenadělám. Nejdůležitější je být klidná a nehroutit se z nějakého verdiktu od doktora a hlavně ne co se týče čípku, protože tohle o ničem nevypovídá. Stresový hormon ti porod akorát tak oddálí a to je tak všechno, co s tím naděláš ![]()
@Siisule zbytečně se nestresuj, kámoška měla CS vyšší už od 30.tt a rodila až po termínu, jiná měla CS 0 ráno a večer rodila, takže tenhle ukazatel je o ničem. Já jsem ted taky 38.tt v pondělí na monitorech vše ok a kontrola taky, vše zavřený, čípek taky vysoko, prostě na porod to nevypadá no a od včerejška mám poslíčky jak něco
a čekám co z toho bude, takže ono to v tomhle týdnu může přijít kdykoliv ![]()
Mně cervix score ani neříkají. Doktor jen řekl že hrdlo je prostupné pro prst, čípek je změklý a že to zatím nevypadá. Ale to neznamená že večer neporodím. No na kontorle jsem byla ve středu, večer neporodila a snad ani nikdy neporodím
. Dnes jsem teprve den po termínu. Prostě se musíme jen čekat, každé ráno se vzbudím s tím že zase nic a jsem celá přepadlá.
… jste všechny moc hodné. Uklidnily jste mě. Asi opravdu nebudu dbát na nějaký čísla a odhad doktora. I když, mohl říct:" zatím to nevypadá, ale to se může ze dne na den změnit". Děkuju vám
@veronika67 … dej vědět, jak se hnuli " poslíčci" ![]()
@Siisule poslíčky jsem nějak rozehnala v teplé vaně, takže ok, ale už mě zase tvrdne břicho, tak uvidíme
holt 14 dní před porodem už to bude jen horší
už se těším, až bude malá s náma. Hlavně je důležitý si prej pořád říkat, že ten porod bude rychlej a jít tam s tím, že to bude lup šup, prostě pozitivně naladěná a nebát se ![]()
@Siisule jinak kámošce taky řekl, zatím to nevypadá a večer ji rupla voda
takže bud fakt v klidu, až to přijde, tak to přijde
Hezky si užívej poslední dny 2v1
![]()
@veronika67 já z porodu srach nemám, naopak, strašně se těším. Myslím, že některý na mě koukaj jak na blázna, ale já se nemůžu dočkat, až se nám dcerka narodí. A jsem zvědavá, jak zvládnu porod napodruhé
Jsem sportovec, tak to beru trochu jako sportovní " challenge"
![]()