Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud dite uz treti/ctvrty den dopujete Panadolem a Nurofenem nastridacku, tak bych se uz bala, ze mi zkolabuje
.
(osobne bych delala jen koupele/zabaly)
Teploty pres 39 tak dlouho jsou divne, a i kdyz to srazeni leky casto cele trvani teplot prodlouzi, neco se v tom tele deje a nelepsi se to.
Bud pohotovost, ale nejaka dobra, kde ti nereknou „pokracujte ve srazeni“, ale fakt dite vysetri. Nebo zitra k vasi doktorce, zapnout nahravani a kdyby ho odmitla osetrit, at ti podepise papir, ze odmita osetrit.
@Lucie_Sx střídáme až dneska. Koupala bych víc, ale má ledové ruce a nohy, což se koupat nemá a zábaly taky ne.
Srážím, když má přes 39° a je schvácený. On jako malý měl běžně přes 40,5°. Takže vydržím hodně.
Když někdo přijde s horečkami ani ne den trvajícími, tak si v duchu trochu klepu na čelo. Zvykle 3 dny jsou taková hranice, kdy už je pak nutné poměrně důrazně pomýšlet na bakteriální infekci. Neříkám, že každý kašel je nutné léčit ATB, většina respiračních infekcí je naštěstí virová, zvykle však nebývají 40°C horečky. Pokud je horečka rezistentní i na maximální možné dávky ibuprofenu a paracetamolu, požádal bych lékařku o vyšetření zítra, s sebou moč. Nechat dítě týden v horečkách je teda síla.
Kdyby mělo dítě v mezičase jakékoliv 2 až 3 příznaky z následujících: vyrážka, zarudlé spojivky, zarudlé hrdlo, zvětšení uzlin (spíše jednostranné) na krku, rozpraskané rty, „malinový jazyk“, zarudnutí a otok dlaní / plosek nohou; jel bych do nemocnice ihned.
@Doctus já vždy čekám 4-5 dní. Dřív si nás doktorka stejně nepozve. Pokud má vše zhoršující se tendenci, tak volám dřív. Doufala jsem, že by nás mohla na zítra pozvat.
Uzliny na krku má zvětšené dlouhodobě. Doktorka neřeší. I jsme doktorku měnili a neřešila ani jedna, že to děti mívají ![]()
Kolik váží a kolik mu dáváš těch léků a jak silných? Za hodinu od podání by rozhodně neměl účinek zmizet.
@Havlova 20 kg. Už dávám tablety. Ze sirupů zvracel. Takže půl Paralenu a Nurofen 100 mg.
Davate mu toho malo. Paralenu ma mit 15 mg/kg na davku, Nurofenu 10 mg/kg
@Anonymní píše:
@Havlova 20 kg. Už dávám tablety. Ze sirupů zvracel. Takže půl Paralenu a Nurofen 100 mg.
Nurofenu bych mu dala 2tablety, nebo alespoň 1,5 té tablety. Paralen bych nechala tak, jak je.
@Malpigi to nám řekli na pohotovosti loni. Prý má mít na svou váhu maximálně 400 mg denně.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx střídáme až dneska. Koupala bych víc, ale má ledové ruce a nohy, což se koupat nemá a zábaly taky ne.
Srážím, když má přes 39° a je schvácený. On jako malý měl běžně přes 40,5°. Takže vydržím hodně.
Pokud ma horecky pres 39 od nedele a dneska byl schvaceny natolik, ze musite stridat leky, tak by se mi to uz fakt nelibilo a sla bych tam hned ve ctvrtek bez objednani. Vzit vas musi.
@Anonymní píše:
@Malpigi to nám řekli na pohotovosti loni. Prý má mít na svou váhu maximálně 400 mg denně.
Můžu se zeptat jak ste teďka na tom? My řešíme to samé a taky od neděle. Ale teda teploty máme max do 38,5
@Kikisa311 píše:
Můžu se zeptat jak ste teďka na tom? My řešíme to samé a taky od neděle. Ale teda teploty máme max do 38,5
Včera jsme byli u doktorky. Má začínající zápal plic a ATB na 10 dní.
@Anonymní píše:
Včera jsme byli u doktorky. Má začínající zápal plic a ATB na 10 dní.
Chudinka, ať je brzy lépe
![]()
Jestli jsem to neříkala. Syn měl takhle horečky, jenže měl jen 2,5 roku, tak jsme skončili v nemocnici, se zápalem plic. Měl i hodně vysoký CRP, proto nás poslali do nemocnice. Ale antibiotika zabrala okamžitě, horečky klesly ihned.