Čtyři děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Janli
5.2.21 22:11
@Liberalissima píše: [Udělat z dětí/puberťáků náhradní rodiče je jeden z nejhorších „běžných“ prohřešků na dětech. Kolikrát pak kvůli tomu ani vlastní děti nechtějí - mají odpracováno, místo vlastního dětství.

A co když ty děti sami chtějí?

• Citovat
  • Upravit
Uslava
5.2.21 22:35
@Anonymní píše:
Je tu někdo kdo má, nebo čeká čtvrté dítě???
Dá se to zvládnout?
Nebo jsou tři až až???

Nedá se to zvládnout.

• Citovat
  • Upravit
2499
5.2.21 22:41

Někdo to zvládne, někdo ne. Proč se chceš řídit podle někoho, kdo to zvládne, anebo podle někoho, kdo to nezvládne?

Raději se zeptej sebe: „Zvládnu to?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
5.2.21 23:59

Některé komentáře jsou opravdu smutné. Já chápu, že někdo kdo pochází z rodiny, kde byl větší počet dětí a nefungovalo to tam tak, jak by mělo, bude mít svůj názor takový, že je to na pytel. To by měl asi každý. Myslím si ale, že některé komentáře obsahují silná slova. Nemyslím si, že by se kvalita dětství odvíjela od počtu dětí v rodině. Myslím, že je to hlavně o nastavení rodičů. Jako nejstarší ze čtyř dětí říkám, že jsem prožil krásné dětství a mám se krásně. Svoje děti ještě nemám, ale mým velkým přáním je být alespoň z půlky takový rodič jakým pro nás jsou naši :srdce:. Ono tohle nejde vůbec paušolizovat. Proto mě komentáře typu:„nedá se to zvládnout“, „nemám ráda výcečetné rodiny“ atd. překvapují. Jako dítě z takové rodiny říkám, že se to zvládnout dá, dokonce v klidu a s úsměvem. A dokonce se umíme i dělit ;). Že my starší občas pohlídáme mladší je pravda, ale vždy zcela dobrovolně. Opravdu mi to nepřijde na škodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
6.2.21 01:05

Já mám čtyři, nejstarší je 8 let, nejmladšímu 2 měsíce a včera jsem se dozvěděla, že je jich málo, že chtějí ještě jednu sestřičku a jednoho bratříčka a jestli prý ještě můžu mít další miminko :lol: :zed: Smůlu mají, víc fakt už ne :lol:

Co se týče zvládání - má to výhody i nevýhody. Náročnější je organizace, takový ten běžny provoz, logistika… Ale zlepšuje se to, jak rostou a jsou samostatnější a postupně se zapojují i do péče o domácnost. Vytvářejí hodně hluku a nepořádku. Ale zas je super, že si spolu vyhrajou, jsou parťáci a nevisi tolik na mě po téhle stránce.

@zimni.bludiste píše:
Mně to nepřijde normální, chápu jedno maximálně dvě děti. Od tří dětí výš to jde mimo moje chápání. Manžel je ze čtyř dětí a výrazně se to na něm v negativním smyslu podepsalo. Nulová výchova k empatii v dětství. Neumí se dělit, protože co si neurval, to neměl.Nyní v dospělosti si toho je vědom a pracuje na sobě. Naopak u tolik zatracovaných jedináčků se setkávám s pravým opakem, evidentně na ně mají rodiče více času a prostoru, asi je to spíš k dobru věci. Nemám vícečetné rodiny ráda, k tomu se klidně přiznám.

Tohle ale není o počtu dětí, ale o výchově. Naše děti se tedy dělit umí, na své sourozence myslí a navzájem si pomáhají a starají se o sebe. Nejstarši si teď třeba za kapesné koupila sáček bonbonů a automaticky z něj podělila sourozence. Půjčují si navzájem hračky, vybarvují společně omalovánky, které jeden z nich dostal pod stromeček, když máme nějakou dobrotu, hlídají si, aby na každého zbyl aspoň kousek… Samozřejmě se dokážou i pohádat a porvat, jsou to děti, ne andělé, ale celkově se mají navzájem rádi a jsou rádi, že se mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.21 12:27
@Liberalissima píše: [Udělat z dětí/puberťáků náhradní rodiče je jeden z nejhorších „běžných“ prohřešků na dětech. Kolikrát pak kvůli tomu ani vlastní děti nechtějí - mají odpracováno, místo vlastního dětství.

Ve zmíněném případě naopak rodiče u 8 potomka mluvili o potratu a dospívající děti přislíbily, že se o něj postarají samy, ať maminka hlavně na potrat nechodí :palec: U sestry jsou všechny děti taky chůvy dobrovolně a když tam přijdu se svým batoletem, přetahují se, kdo ho bude hlídat.
Samozřejmě se hádají apod., ale proti jedináčkům kamarádek mi přijde, že se umí líp dělit (i o pozornost) a jsou empatičtější. Ale je pravda, že žádné z nich samo velkou rodinu nechce a jsou šťastní, když si prarodiče vezmou na hlídání jen jedno dítě a věnují se jen jemu.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
7.2.21 13:01

My 4 děti máme ve 2letych rozestupech. Zvládám jak kdy, někdy je to pohoda a jsem šťastná, někdy je to náročné. Teď jsou děti v dobrém věku, nejmladší 4.5, nejstarší bude 11, takže už se s nima dají vcelku v klidu podnikat výlety a různé akce (když to teda jde). Online výuka je samozřejmě peklo, ale když je prvňačka ve škole, tak to nějak jde. Já i muž jsme na HO.
Co se týče financí, tak si rozhodně nestěžuju, teoreticky by nás uživil jen manžel, ale já chodím do práce moc ráda, nebavilo by mě mít na starosti jen ty děti a jako bonus nosím domů pěkný peníz :lol: Teď tedy potřebujeme urgentně větší bydlení, takže hledáme, hledáme. Cena 4+1 nad 100 metru Praze je docela úlet, navíc je takových bytu málo. No jsem zvědavá, děti už by taky chtěly do většího, i když se dobře snáší i v jednom pokojíku. To je tedy daně hlavně povahami, zejména nejstarší není ráda zalezla sama :)
Co se týče toho stěžování si, jak tu někdo psal. Ono je to těžké, jakmile máte víc dětí, tak lidi mají pocit, že si nemáte stěžovat, že jste si ty děti přece udělali dobrovolně. Takže, když máte 2 a postěžujete si, tak je to v pořádku, s více dětmi už ne.
Jo a bonus v dnešní době, naše děti si celkem vystačí i bez kamarádů.

• Citovat
  • Upravit
6942
7.2.21 13:12

Čekám neplánovaně čtvrté a všichni se moc těšíme - já, manžel i děti. Je to hodně o nastavení, jaký si to uděláš, takový to máš. Já jsem teda jedináček, tak je možné, že si tím něco kompenzuju :lol: Každopádně neexistuje žádný ideální počet dětí, pro každého to znamená něco jiného. Pokud jsou v rodině všichni spokojení, je to výhra :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17949
7.2.21 13:28
@Mufina píše:
My 4 děti máme ve 2letych rozestupech. Zvládám jak kdy, někdy je to pohoda a jsem šťastná, někdy je to náročné. Teď jsou děti v dobrém věku, nejmladší 4.5, nejstarší bude 11, takže už se s nima dají vcelku v klidu podnikat výlety a různé akce (když to teda jde). Online výuka je samozřejmě peklo, ale když je prvňačka ve škole, tak to nějak jde. Já i muž jsme na HO.
Co se týče financí, tak si rozhodně nestěžuju, teoreticky by nás uživil jen manžel, ale já chodím do práce moc ráda, nebavilo by mě mít na starosti jen ty děti a jako bonus nosím domů pěkný peníz :lol: Teď tedy potřebujeme urgentně větší bydlení, takže hledáme, hledáme. Cena 4+1 nad 100 metru Praze je docela úlet, navíc je takových bytu málo. No jsem zvědavá, děti už by taky chtěly do většího, i když se dobře snáší i v jednom pokojíku. To je tedy daně hlavně povahami, zejména nejstarší není ráda zalezla sama :)
Co se týče toho stěžování si, jak tu někdo psal. Ono je to těžké, jakmile máte víc dětí, tak lidi mají pocit, že si nemáte stěžovat, že jste si ty děti přece udělali dobrovolně. Takže, když máte 2 a postěžujete si, tak je to v pořádku, s více dětmi už ne.
Jo a bonus v dnešní době, naše děti si celkem vystačí i bez kamarádů.

Napsala jsi to moc hezky :palec:
Taky mám 4 děti, už odrostlejší, ale práce stále hodně a zamykání skříňky s jídlem by se hodilo :lol: Nepopírám, že jsem unavená. Ale je to krásný je mít, sledovat jejich pokroky, úvahy, vztahy, názory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
7.2.21 13:49

No - moje čtyřka je už odrostlá. Celková atmosféra v rodině záleží na povahach zúčastněných. Nikoliv na počtu kusů dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová