4 měsíční miminko - příkrmy?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
4.měsíční miminko - příkrmy?
Ahojky,
dnes jsem byla na 4.měsíční prohlídce u Dr. a bylo mi řečeno, že mohu začínat s příkrmy (zeleninka a ovoce). Mě se to zdá brzy. Malej už není kojenej a je plně na Nutrilonu. Já myslela, že mám začít tak v 6ti měsících.
Je tu některá mamča, co už přikrmuje od 4.měsíců?Pokud ano, tak bych byla bych vděčná na nějaký ten receptík přípravy syrové zeleninky nebo ovoce. Já se vyhýbám těch přesnídávek Hipp apod, zdá se mi to předražené a ten samý obsah si mohu udělat doma.
Může mi zde nějaká zkušená mamča poradit?
Díky moc.
Yvn
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Od 6.mesice se vetsinou zacinaji dokrmovat deti plne kojene. Pokud je mala plne na Nutrilonu tak muzes zacit uz ted.
Jinak recepty jsou vesmes stejne jako pro zacatky od 6. mesicu.
Ja jsem ze zacatku jen uvarila kousek mrkve a rozmixovala s troskou Dobre vody, postupne jsme pridavali jablicko, brokolici, brambory, ryzi. Nejdriv jen jednoslozkove prikrmy, pridavane tak po 3-4 dnech a postupne jsme davali dohromady mrkev+brambor, brokolici+brambor, atd. Jinak co takhle varit… na to je dobra inspirace prave na tech ruznych sklinkovych prikrmech. Ja proste vzdycky koukla co v te sklince vlastne je a pak si to doma udelala ze svych surovin a rozmixovala.
Casem u nas byl hit brambory, mrkev a kousicek kureciho masa, a ze sladkeho jabka se svestkama, nebo samotne svestky.
Na vecer bych tak treba po mesici klidne davala trosku kase. My kupujem kukuricnou instantni kasi ve zdrave vyzive.Muzes ji delat ve vode nebo mliku(klidne i UM).
Do roku to vlastne byly jen takove neslane, nemastne zeleninove kase.
Pokud muzes tak je nejlepsi varit tu zeleninu v pare.
Taky je dobre zacinat zeleninou a ovoce pridat az pozdeji, kvuli tomu, ze kdyz si dite zvykne nejdriv na sladke, nemusi potom chtit prikrm nesladky.
Taky kdyz si dite zvykne na domaci stravu, nemusi mu pak chutnat ty hotove Hipp atd. sklinky a naopak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, pokud nekojíte, začíná se po ukončeném 4.měsíci. Začíná se obvykle v poledne jedním druhem zeleniny, většinou mrkví (oloupat, nakrájet, povařit v koj. vodě, rozmixovat), po třech dnech (nemáte-li v rodině alergie - pak to týdnu) přidáš k mrkvi další - třeba bramboru atak to postupuje dál. Posílám nějaké odkazy na studium ![]()
Obecně ze začátku můžeš : mrkev, brambory, cuketu, brokolici, dýni, rýži, špenát. Bacha na nadýmavou zeleninu! Nesolit, nekořenit! Jo a přidává se tam trocha oleje (slunečnicový, olivový) kvůli vitamínům rozpustným v tucích (A,D,E,K).
Je spousta receptů, ale v podstatě jde jen o kombinování vhodných potravin, vaří se pořád stejně.
Ale zpočátku bych doporučovala ty skleničky, sní Ti jen pár lžiček a zbytek toho, cos navařila budeš vyhazovat.
A taky bacha na dusičnany. Něco si o tom přečti a podle toho se zařiď. Doporučovala bych používat biozeleninu.
Tak hodně zdaru!
http://www.miminko.estranky.cz/…krmy-v-praxi
http://spunt.centrum.cz/…rvni-lzicka/
http://www.rodina.cz/clanek2779.htm
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle WHO, kojené i nekojené děti začít přikrmovat od 6. měsíce. UM do půl roku určitě stačí. Rozhodnutí je ale stejně na Tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Magi píše:
Podle WHO, kojené i nekojené děti začít přikrmovat od 6. měsíce. UM do půl roku určitě stačí. Rozhodnutí je ale stejně na Tobě.
To je taky pravda. Ono záleží, jestli to tomu dítěti stačí. není nutný to lámat přes koleno, protože naše tabulky píšou tak a tak, když je dítě spokojený, nemá hlad a přibírá…
Taky se píše, že kritérium je váha přes 6kg a pokud vypije víc jak litr mlíka denně a stejně má málo… Záleží, jestli dítě Yvonne je hladové a stále zvyšuje potřebu pití, ač by neměl. Já mám doma hladovce, tak jsme začali už v uvedeným 4.měsíci…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už tu bylo řečeno, pokud to není vyloženě nutné, počkala bych s příkrmy do 6. měsíce. Je jedno, jestli je dítě kojené nebo ne. Přechod na tuhou stravu je velká zátěž pro trávení, čím později, tím lépe.
Martina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já moc děkuji za odpovědi. Bohužel můj malej je silně nenažraný, že to řeknu tak na plnou pusinku
.
Není plně kojený, už nekojím, jsem už 1,5měsíce na Nutrilonu. Zítra zkusím jablíčko. Nechci ho přikrmovat xkrát denně, jen jednou na zkoušku a když uvidím, že je to vše v pořádku, tzn. trávení a bobek, tak nevidím důvod proč nepokračovat. Ale rozjedu to pomalinku, jak tady radíte.
MOC DĚKUJI MAMINKÁM ZA RADY. JSEM MOC RÁDA, ŽE SE NA TOMTO DISKUSÁKU DOZVÍM INFORMACE ZE ŽIVOTA.
díky moc
yvonne
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli můžu ještě radit, jablíčkem zrovna nezačínej. Ne, že by mu to ublížilo, ale pak Ti nebude zeleninu chtít. jablíčka jsou sladká a zelenina proti tomu taková mdlá… Taky ho nezasytí tolik jako třeba mrkev z bramborem… Jde pak o to, postupně vycouvat s mlékem. Ale dejme tomu první dva týdny, stejně budeš ještě mlíkem dokrmovat. Asi za hodinku po příkrmu. Úplně ho přestane vyžadovat až toho sní dost a bude to dost pestré a hlavně výživné. A to si myslím ovocem moc nedocílíš… Začni tou mrkví, poprvé Ti sní tak dvě tři lžičky, nebude vědět co s tím má v té puse dělat, bude plivat, je to zpočátku trochu boj, pak mu dej normálně mlíko, jak jste zvyklí a další den znovu… Až Ti sní tak 100ml, zkus pomalu ubírat mlíko až ho pak nebude vyžadovat vůbec. Je to otázka týdnů…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ze začátku se podávají příkrmy jen v poledne, místo oběda, jinak je vše při starém…
My teď máme 5,5měsíce a teprve začínáme s ovocem odpoledne. V poledne dostává zeleninu s masem, ale jinak (ráno, večer, noc) je pořád na mléku…
To jablíčko radila maminka? ![]()
Já jen že mě taky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já zkusím radši místo jablíčka mrkvičkou. Já jsem chtěla začít jablíčkem, že je sladší, takže by malej mohl bez problémů příjmat.
Zkusím mrkvičku nejdříve.
díky moc za mamko-rady.
yvn
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No není zač. Je to velká věda a jestli jsi s tím nepočítala, musíš být dost zaskočená. Ale v klidu. Tři dny mu dávej tu mrkev + mlíko jak jste zvyklí a mezitím si prostuduj jak dál. Na netu je infa habaděj…
My jsme vyrostli sice úplně jinak, asi na těch jablíčkách, ale teď se to zas dělá tak a asi vědí proč.
A bacha zabal ho celýho do plíny, včetně rukou + bryndák, jinak to máš všude a mrkev nejde vyprat!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
..taky si vás musím pročíst a nastudovat příkrmy …zachvilku to uteče..a nesmím být zaskočená… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojky,
nám včera mudra řekla, že můžeme začít s příkrmy, ukončili jsme 4. měsíc a jsme plně na Nutrilonu. Tak od rána ležím na netu a studuju
. Přemýšlím, že taky na začátku koupím ty hotové skleničky, protože kvůli dvěma lžičkám škrábat mrkev, uvařit, rozmixovat, to mi přijde jako opravdu velká ztráta času
Pak si budu vše dělat sama a zamražovat ve skleničkách od přesnídávky, až podle toho, co mi bude jíst a co ne.. Jo a zabalovat do plíny budu asi všechno, naše malá je hrozně živá ![]()
hodně zdaru při přikrmování ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojky,
nám včera mudra řekla, že můžeme začít s příkrmy, ukončili jsme 4. měsíc a jsme plně na Nutrilonu. Tak od rána ležím na netu a studuju
. Přemýšlím, že taky na začátku koupím ty hotové skleničky, protože kvůli dvěma lžičkám škrábat mrkev, uvařit, rozmixovat, to mi přijde jako opravdu velká ztráta času
Pak si budu vše dělat sama a zamražovat ve skleničkách od přesnídávky, až podle toho, co mi bude jíst a co ne.. Jo a zabalovat do plíny budu asi všechno, naše malá je hrozně živá ![]()
hodně zdaru při přikrmování ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit