Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Máme pětiměsíční miminko, které jsme ze začátku (cca 2 měsíce) chovali špatně. Měli jsme ho bříškem na bříško ve vertikální poloze. V této poloze začal být strnulý, ruce v pěst a trošku prohnutý. Upozornila mě na to moje sestra, která už dítě má. Ptala jsem se na to tedy dětské dr. a ta mě poučila, jak správně nosit dítě. Ale k věci - malý (5 m) se nám občas stále takto propne a ztuhne, většinou, když ho beru do náruče. Chtěla jsem s ním cvičit i dle knížky „Rozvíjej se děťátko“, ale nejde to, protože je prostě vždycky zatuhlý, když s nim nějak neobvykle hejbu. Po chvili se vždy uvolní a hraje si s ručičkama, hračkama, mýma rukama apod. Byli jsme na neurologii i na ultrazvuku hlavičky a vše je v pořádku. Neurolog ani nedoporučil ani nic cvičit. Jen klubíčkovat. Ještě nejspíš navštívíme i fyzioterapeuta, aby nám případně doporučil, jak syna stimulovat k naprostému uvolnění. Chci se jen zeptat, jestli jste to taky tak některá s dítkem měla a jestli jste něco cvičili nebo jestli to odeznělo nějak postupem času samo. Předem Vám děkuji za odpovědi
Náš mladší byl taky takový zatuhlý, kupodivu pomáhalo masírovat šlapky na nohách a dlaně. Jen tak jsem je jakoby třela a za chvilku to přešlo