Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@helenkka píše:
Jak se přitahuje za oblečení? Jako že leží na zemi na zádech, chytne se za kahoty na kolenou a přitáhne se?
V tom případě asi zamezit tomu, aby se mohlo přitáhnout. Pokud si stoupá o opěru, opěry odstranit… nebo pořád sundavat:-)
@helenkka píše:
Jak se přitahuje za oblečení? Jako že leží na zemi na zádech, chytne se za kahoty na kolenou a přitáhne se?
jj tak nějak, jen náš se chytal za stehenní část kalhot, po lopatky se dostal sám a zbytek vytáhl za kalhoty. A nebo za peřinu.
Me jeste napadlo, ze dite samozrejme breci a vzteka se, kdyz mu nejaka faze nejde, to chce jen trpelivost - si pamatuju jak se nase mlada navztekala, ze nejde chytit hracka, kdyz se jeste neumela oprit o lokty, pote bylo spousta revu, kdyz ty hracky pred sebou odmetala a nevedela jak k nim dolezt…
A nase mala se taky pritahuje, ale z briska, rukama treba o moji nohu, vytahne se do kleku a z toho pak zkousi sedat, to si myslim, ze je ok, jen hlidam, jak se pusti tak chytam, pac pada jak svestka dozadu.
Já jsem nezažila nic, u čeho by se moje malá nevztekala
a to toho máme ještě tolik před sebou
![]()
V dnešní době se všechno moc řeší. Každý se řídí podle tabulek co dítě má či nemá dělat. Kolik toho má či nemá sníst atd. Málo se používá selský rozum a vlastní mateřský instinkt. V domorodých kmenech nikdo neřeší, jestli dítě dřív chodí, sedí nebo třeba vůbec neleze. A vyrostou z nich silní, samostatní a moudří lidé. To protože se neřídí podle něčeho, co někdo napsal, ale podle sebe co cítí a věří tomu. Třeba já i můj přítel jsme nikdy nelezli a rovnou začali chodit a nemyslím si teda, že bychom měli nějak ovlivněnou řeč či motoriku. Tohle jsou jen strašáci dnešní doby. Můj synek se taky snaží sedat. Přitahuje se za kalhoty aj. Snažím se, aby to nedělal, ale on si stejně nějakou příležitost najde. Pokud se mu to povede, tak to přes koleno nelámu. Aktivnímu dítěti se to těžko brání…
@Shakti.T píše:
V dnešní době se všechno moc řeší. Každý se řídí podle tabulek co dítě má či nemá dělat. Kolik toho má či nemá sníst atd. Málo se používá selský rozum a vlastní mateřský instinkt. V domorodých kmenech nikdo neřeší, jestli dítě dřív chodí, sedí nebo třeba vůbec neleze. A vyrostou z nich silní, samostatní a moudří lidé. To protože se neřídí podle něčeho, co někdo napsal, ale podle sebe co cítí a věří tomu. Třeba já i můj přítel jsme nikdy nelezli a rovnou začali chodit a nemyslím si teda, že bychom měli nějak ovlivněnou řeč či motoriku. Tohle jsou jen strašáci dnešní doby. Můj synek se taky snaží sedat. Přitahuje se za kalhoty aj. Snažím se, aby to nedělal, ale on si stejně nějakou příležitost najde. Pokud se mu to povede, tak to přes koleno nelámu. Aktivnímu dítěti se to těžko brání…
tak tento názor mi přesně sedí. Já uznávám, že mají holky s tím posazováním, stoupáním atd. pravdu, ale přesně nehodlala jsem to hrotit, když se na něco zeptám dr., je na ní vidět, že má ten názor, že dnes vše moc řešíme a vždycky mi odpoví berte to selským rozumem. Abych dítě posazovala já, když to ještě samo neumí mi příjde dost ujetý - nechápu proč to někdo dělá, ale pokud má snahu samo, příjde mi zrovna tak ujetý ho strhávat a nedej bože držet násilím na zádech, aby to nedělalo.
@krmar píše:
tak tento názor mi přesně sedí. Já uznávám, že mají holky s tím posazováním, stoupáním atd. pravdu, ale přesně nehodlala jsem to hrotit, když se na něco zeptám dr., je na ní vidět, že má ten názor, že dnes vše moc řešíme a vždycky mi odpoví berte to selským rozumem. Abych dítě posazovala já, když to ještě samo neumí mi příjde dost ujetý - nechápu proč to někdo dělá, ale pokud má snahu samo, příjde mi zrovna tak ujetý ho strhávat a nedej bože držet násilím na zádech, aby to nedělalo.
Do jisté míry spouhlasím s vámi oběma, máte pravdu, že dnes se všechno dost řeší, to je pravda. Na druhou stranu ale, když se za mojí generace nic neřešilo, děti se prostě v 6 měsících posazovaly všude možně a prostě musely sedět, taky si myslím, že to taky není ideální. Alespoň mě teda, a mé vrstevníky, bolí záda pořád…tak jestli třeba někdo přišel na to, čím to je, že dnešní generaci tolik bolí záda, nemám nic proti, a budu se snažit, aby mé dítě tolik nebolely. Ono se právě dost razí v dnešní době to, to prostě neřešit, nepomáhat, nechat na dítěti, ale co si budeme povídat, tolik lidí se vším dítěti pomáhá, že za těchto okolností to vlastně řeší…
Nebo když mi pediatrička říkala, dávejte malou na bříško, myslím, že taky věděla proč, a že to nebylo špatně. Kdyby mě k tomu nenutila, tak bych to neřešila a měla ji furt ve vajíčku…nakonec měla pravdu, malé to hodně pomohlo. Takže ono někdy rada nebo pomoc nemusí vždycky znamenat, že se to moc řeší…
![]()
@krmar píše:
S tím naprosto souhlasím.
Oni totiž ty naše dětičky příručky nečetly, tak si to udělají tak, jak jim to přijde přirozen
@sad 1 jj, vždyť my jsme tu taky psaly o selském rozumu - posatovat jen tak z plezíru dítě, to bych snad nedělala, ani kdyby se nesnažilo samo ani v 8mi měsících. A ve vajíčku bych jen tak taky dítě nenechávala - pocitově mi to nepříjde jako extra poloha pro mimouše, ale to drama kolem, když někdo dítě posazuje nebo staví na nožičky mi příjde taky přemrštěný - taky se mi moc líbí, jak každý svaluje bolesti zad na to, že ho rodiče posazovali - zajímalo by mě, kolik těch z bolavými zády pravidelně cvičí, případně se jakkoliv hejbe a kolik času proti tomu tráví u PC či televize (ať už je to kvůli práci).
@aidina taky si myslím, pokud je na to dítko připravené psychycky i fyzicky, na věku snad nezáleží, jen bych uvedla na pravou míru, že tím nemyslím, jé super on už se zvedne po lopatky tak to už může sedět. Prostě kam se dostane, tam ať si je. A myslím, že o to zakladatelce šlo že? Ona ho nechce nikam postrkávat nebo předbíhat ne?
To máš pravdu, je fakt, že když jsem cvičila moc, záda bolely méně, ale ani tak nedokážu déle stát nebo sedět…
ale hýbala jsem se celý život
![]()
Bolesti zad mohou být ze špatného životní stylu. Záleží na cvičení, myšlení a hlavně na stravě! Takže bych to hned nevyčítala našim maminkám.
@sad 1 píše:
@krmarTo máš pravdu, je fakt, že když jsem cvičila moc, záda bolely méně, ale ani tak nedokážu déle stát nebo sedět…ale hýbala jsem se celý život
![]()
![]()
To bys mohla mít nějaké zablokované obratle, nebo nějaké zatuhlé svaly, zejména, když člověk stráví víc času za stolem u počítače… měla jsem to tak nějak podobně, neurolog mi pěkně prolupal a odstranil sedm! blokád a na rehabilacích mi pak následně kočena pěkně rozhýbala zatuhliny metodou měkkých tkání… od té doby už mě to nebolí…
Myslím, že u mě to zrovna o stylu, stravě, pohybu, nebude
Ale myslím, že je fakt lepší, když mimino sedí až v době, kdy má posílené zádové svaly
Proto je asi lepší, aby první dítě třeba bylo na bříšku, lezlo, a pak třeba sedělo. Asi to má nějaký smysl, když se uvádí, že sed by měl završit vývoj
Myslím, že enní na škodu, když se dítě pohybuje na podložce a postupně přichází na to, jak se do určité polohy dostat, než když mu pomáháme, třeba tím, že ho k nečemu dáme, nebo mu vytvoříme podmínky k tomu, aby si sedalo, apod…když vemu v potaz, že moje malá se přitahuje od 3. měsíce…nedávala jsem ji k tomu možnosti, ale netvrdím, že někdo jiný to dělá špatně, hlavně je to každého věc. Může si každý akorát třeba poslechnout radu pediatra, případně fyzioterapeuta, ale poslechnout ho nemusí.
@Regina Hero píše:
To bys mohla mít nějaké zablokované obratle, nebo nějaké zatuhlé svaly, zejména, když člověk stráví víc času za stolem u počítače… měla jsem to tak nějak podobně, neurolog mi pěkně prolupal a odstranil sedm! blokád a na rehabilacích mi pak následně kočena pěkně rozhýbala zatuhliny metodou měkkých tkání… od té doby už mě to nebolí…
díky
já byla u neurologa s bedrama, s těma mi nepomohl, zato mi taky napravil krční páteř, tu mám špatnou prý zejména kvůli tomu, že jsem vysoká, jinak mám celkově zakřivenou páteř, ale čím, to nevím. Bohužel mám problémy jak s krční, tak i bederní…