Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mno, anglictina zna vyraz „velcro baby“ - dite na suchy zip. Ja to neznala, tak jsem prvnimu rikla moje nalepka
Proste dite trvale prilepene ke me. Trvalo to tak 2 roky. „Narocnejsi na pozornost“ je doted, je mu 11, coz te uplne nepotesi, ale samozrejme, ta intenzita je o hoooooodne nizsi. Nikdy jsem uplne nevyzkoumala, cim to je…muj se narodil driv, byl chvilku v inkubatoru a ve finale neni uplne neurotypicky, tak to s tim bude nejspis souviset
Ale koukam, ze jsem mela stesti, ze toleroval aspon nositko.
Jinak super, ze jste absolvovali osteo atd, u druheho nam to treba pomohlo, on mel bloklou jednu stranu a blbe toleroval nektere polohy, tak po cviceni se to vyrazne zlepsilo. Urcite stalo za to to zkontrolovat, i kdyz to vas pripad teda asi nebude.
@Beruska999999
Páňi vyhledala jsem si to a úplně to sedí na tu naši cácorku. Moc mě to teda neuklidnilo ale🤣 ❤️🩹
Účast širší rodiny. Naše děti se v šátku časem uklidnily. Chtělo to zkoušet vícekrát a odstupem, nevzdat to po pár minutách a prvním a druhém pokusu.
Hojdavak jste zkoušeli? Ten taky v některých životních fázích zázračně fungoval, pak pár týdnů nebo měsíců ani omylem, a pak zase zázrak.
A někdy prostě nechat plakat, položit se vedle něj a prostě to přijmout, že moje miminko pláče a já s tím teď nezvládnu nic dělat ![]()
Hodně sil ![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
já tohle neznám, nezažila jsem to. Měla jsem samostatné a spací jednotky už od mimin.
Nicméně sestřenka měla takovéto obě děti a bylo to hodně náročné. Dlouho s něma nemohla ani sama na výlet - každý na jinou stranu.
Uklidním tě, že s nástupem do školy to pomohlo a do té doby nic.
Nicméně mě napadá i třeba návštěva fyzioterapie - vím, že jsou různá cvičení na neurovývojovku a že některé děti to uklidní. Taky jsem zažila dítě, které mělo svalový neklid, velmi plačtivé a nakonec z toho byl skříplý nerv z porodu a celé to rehabilitovali ve vodě - strašně zajímavé příběhy. Neříkám, že je něco špatně, ale zkusila bych se zaměřit i na nerovývojovku (handle, apod.).
Dcera byla podobná, věčně uvztekaná, nespokojená, jenom na ruce a nosit a objevovat, časem jsme zjistili, že se prostě nudila, je děsně chytrá, jak začala sedět, chodit, lozit, tak se to zlepšilo, došla si, pro co chtěla, co ji zajímalo, teď ve čtyřech letech je to úplně super, i když mám trochu podezření na ADHD. Všechno musí zkusit, všude být, vidět, zažít, zajímá ji vše, od knížek přes Lego, korálky, malování, plastelína, fakt cokoliv. Přeskakuje mezi tím hrozně a za hodinu vystřídá 4 činnosti, ale už si to řìdí sama, tak je to super, že nevyžaduje vymýšlení od nás😅
Zdravím všechny maminky ❤️
Vlastně ani nevím, proč tohle píšu. Možná se jen potřebuju vypovídat, nebo najít někoho, kdo to měl stejně.
Mám 5měsíční dcerku a k tomu tříletou holčičku. První dcerka byla kontaktní, ale jinak pohodové miminko. Od porodnice až do 5 měsíců byla hodně závislá na mně, ale jakmile začala lézt a sedět, postupně si začala hrát i sama.
A ta druhá? 😅 Vzbudí se a vzteká se. Nebaví ji být na podložce na zádech, na bříšku ani pod hrazdičkou. Na gauči si hrát nechce, mazlení ji taky nezajímá. Houpátko? Nic. Chce se prostě jen nosit na rukách.
Nevadilo by mi to, kdyby to bylo třeba pár hodin denně. Ale celý den? Umírám na ruce a na záda. 😅 A zároveň potřebuju poklidit, uvařit a věnovat se i starší dceři.
V nosítku být nechce, a to jsem investovala 3 500 Kč do polovázacího nosítka. 😅 Pořád vymýšlím, čím ji zabavit. Připadám si už jako animátorka na plný úvazek.
Naštěstí manžel přijde z práce a bere si ji, ať se já můžu upravit a udělat co potřebuju. Zkrátka funguje. Prso ji taky neuklidní. Má ho jen na hlad a žízeň a jinak ve stylu: „Mami, strč si ho někam.“ 😂
Už jsme kvůli tomu absolvovali kolečko fyzio, osteodynamiky atd., jestli tam náhodou není nějaký problém. Není. Je to naprosto zdravé miminko.
První 4 měsíce jsem si říkala, že to jsou „jen prdy“. Měla opravdu neuvěřitelnou koliku a říkala jsem si, že až tohle období přejde, bude to lepší.
No… není. 😂
Takže se chci zeptat – máte někdo doma podobné miminko? Co vám pomáhalo? Co jste dělaly vy?
Klidně mi napište i to, že jsem si ty děti neměla dělat a podobně. 😂 To už jsem taky slyšela. Ale třeba se najde nějaká maminka, která to měla úplně stejně a dá mi nějakou radu, vysvětlí mi, proč to tak je nebo mi alespoň poskytne trochu pochopení. 🙏🏻 😇 ❤️