Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky..jdu si pro radu.
Mam 5m synka…plne kojeny do 4.5m.
Spal v noci i pres den jen prvni tyden zivota…pak z niceho nic zlom. Pres den nespi SKORO vubec…cca jen 3×10min…nechce zavinout, zkouselo se a neuspesne, i tak nespal…zkouseli a zkousime homeo a nic…pred 14 dny jsem zacla prikrmovat…jestli to neni hlady…ne, neni…i kdyz mi uz 3× denne sni plne naloze prikrmu..stejne neusne…
Uspavam v kocaru 20min, spi 5min…musela jsem odnaucit usinat na ruce…2m uz nepraktikuji pres den…jen pri vecernim usinani do 15min je tuhy a ukladam.
Pres den vubec nema hluboky spanek…kdejaky zvuk ho probudi…je nevyspaly, pretazeny a kvuli nespani celych 5m uz jen rve…hraje si tak 5-10min a zase rve…proste furt jen rve.
Pretaci se uz, chyta hracky…to vse je v pohode…netrpi zacpou, bolenim briska, nic takoveho…proste nespi a rve.
Nepomohla homeopatika, zavinovani, prikrmy, zmenit rezim na pravidelnost nic…proste nezalomi vic, jak na 3×15min denne od narozeni.
V noci mi ted po dobu 2m vstaval i co hodinu…nekdy po pul hodine…proste cuci a uspim jedine u prsa, to ale neni reseni ![]()
Ta unava je silena…nastesti jsem ted mohla byt 2.5m u rodicu…tak mi s prvni 3.5 letou dcerkou pomohli…jinak to neslo.
Neporadite nekdo…jak na to? Uz si nevim rady…kdyby byl vyspany, mlcim…ale tolik mesicu stale bdely a je to na nem znat a z toho revu uz mi brzy rupnou nervy…
Od 3m mu vylezly zuby…rikala jsem si OK, patri to k tomu…ale je to fakt des…stale se zhorsujici stav…vyvetrano je, spise chladno, nema teplo rad, od narozeni je rozliseno den a noc, pravidelny rezim, mleka mam i s prikrmy dost, ale je fakt, ze mi neumi dlouze sat, jen v polospanku, jinak to je 3min a uz se trha
Nejake rady prosim??? ![]()
V noci bych s nim spala v posteli, aby mne caste kojeni tak nevycerpavalo a pres den skusila satek.
Já bych naopak neučila spaní v posteli…i uspávání u prsa není řešení.. Děláš vše dobře, zkrátka to tak má nastavené. Už i tím, že se ti vzbudí každým šramotem..
Moje dcera přes den spávala taky několikrát jen po 30 minutách…časem se to někdy prodloužilo, ovšem k nezaplacení bylo od malinka samostatná postýlka a položením večer do postýlky usnula s dudlem do půl hodiny. Žádné kraviny jako houpání na baloně, u prsa apod. Vydrž, je to úděl každého miminka, že není dle předpisů
@selia v noci se mnou spi od porodnice…stale to same…a noseni uz kvuli zadum nedavam…driv tam aspon treba chvilu spal…ted…kdyz to zkusim..usne taky jen na 10min a pak cuci???
@pannda zkousim ho i nechat usinat samotneho..bez houpani…me pritomnosti…atd…neusne a rve…sam neusnul jeste nikdy…ani v postylce…ani v kocaru…furt jen rev a rev a chce mou blizkost a uhoupat…jinak nevytuhne ani na tech 10min..to si ucila usinani sama…nebo to ditko proste umelo???…Mates hned dudel vyflusne a pozaduje zpet…cou jedou zuby…bez nej neusne a bez nej se i drive budi???
Myslím si, že to bude zoubkama, ale spíše na uklidnění potřebuje Tvojí náruč.
U nás dcerka řvala taky kolem toho 3.měsíce, zoubky měla ve 4.měsíci a stále řvala, ikdyž papala dobře, ale řvala a řvala a pak jsem přišla na to, že to byly prostě zoubky. Dokážou dost potrápit, se spaním problém nebyl, v tom neporadím ![]()
Věřím, že vše by mělo časem přejít, aspon Ti to přeju, když je odpočatá a spokojená maminka, je i miminko
![]()
@00000000 moc dekuji…to rvani je neco na psychiku…kdyz to mam treba 13h denne, uz mi hrabe…ale nosit ok, chvilu to jde…ale zkloubit to s domacnosti a druhou zarlivou dcerkou, to zatim neumim…trha mi srdce videt dcerku, jak zarli a vynucuje si blbe pozornost, jak to male..
Nechape pak…proc karam ji a ne brachu, je to na palici…uz aby byl adpon rok pryc☺
@Bugaboo píše:
@00000000 moc dekuji…to rvani je neco na psychiku…kdyz to mam treba 13h denne, uz mi hrabe…ale nosit ok, chvilu to jde…ale zkloubit to s domacnosti a druhou zarlivou dcerkou, to zatim neumim…trha mi srdce videt dcerku, jak zarli a vynucuje si blbe pozornost, jak to male..
Nechape pak…proc karam ji a ne brachu, je to na palici…uz aby byl adpon rok pryc☺
To věřím, ono je jiné, když už je starší sourozenec a ještě docela malej, starší by to pochopila jinak, že.
To se mi povídá, když mám zatím jen dceru
Přeji pevné nervy a brzy to přejde, musí
![]()
Jako bys psala o mém starším. Tomu jsem s úsměvem na rtech slibovala babybox, protože 13 hodin řevu na mě bylo po 2 měsících dost. Teď zpětně vím, že to byly zuby - první měl ve 3,5 měsících a pak kolik měsíců, tolik zubů. Jeho nepomohlo ani chovat - plakal mi i při nošení - přetaženej, protivnej, od malička špatně usínal, všechno ho vzbudilo, dudel nechtěl - od 2 měsíců spával 2×20 minut přes den…byl to očistec. Přestala jsem se jeho pláčem trápit až tak okolo jeho půl roku - při přebalování jsem odzpívala všechny písničky, co mi slina na jazyk přinesla a on i začal poslouchat. Večer před spaním jsem mu kartáčkem na prst a calgelem vyčistila zoubky a schválně zatlačila proti dásni, kde se rýsoval zub - měl to chudě vždycky opuchlé a fialové… Když se budil v noci, tak jsem taky natírala calgelem. Můžu říct, že tak v jeho půl roce spíš něco přes jsme se už byli schopní spolu domluvit ![]()
Když se narodil mladší, tak samozřejmě proběhlo žárlení - to byla doba, kdy jsem hubovala právě to mimino (že se pokadilo, že se za něčím obrací a mohl by spadnout…), aby neměl starší pocit, že brblam stále jen na něj.
Tobě přeju pevné nervy - to dáš ![]()
@jezek1 tak ze by opravdu zoubky? Tolik Calgelu, co vypouzivam, nestaci tovarny vyrabet:-)… a kdyz zuby vyjely, uklidnil se s tim rvanim nejak uplne a zacal spat??? Zpivam taky, hlavne venku a zkousim odvadet pozornost, at zkousi nervat, zbytecne, proste zatim furt rve, dneska nam spal 2× 10min…me fakt jebne a ted tu rve a rve, dudel fluse metr daleko, vsechno ho vis co ![]()
@Bugaboo píše:
@selia v noci se mnou spi od porodnice…stale to same…a noseni uz kvuli zadum nedavam…driv tam aspon treba chvilu spal…ted…kdyz to zkusim..usne taky jen na 10min a pak cuci???@pannda zkousim ho i nechat usinat samotneho..bez houpani…me pritomnosti…atd…neusne a rve…sam neusnul jeste nikdy…ani v postylce…ani v kocaru…furt jen rev a rev a chce mou blizkost a uhoupat…jinak nevytuhne ani na tech 10min..to si ucila usinani sama…nebo to ditko proste umelo???…Mates hned dudel vyflusne a pozaduje zpet…cou jedou zuby…bez nej neusne a bez nej se i drive budi???
Asi od měsíce a půl už si mimčo zvyklo…seděli jsme u postýlky, drželi dudel, aby nevypadnul a zavinovali. Taky jsme chodili od devíti do dvou a houpali na rukách, to se nedalo, tak rázně postýlka, pár večerů s brekem a pak už pohoda. Od 4,5m spávala celou noc…Ale to není návod, každé dítě si jede to své, důležité je si nastavit režim a držet se toho..