Pátá nemoc v těhotenství. Prosím o zkušenosti

303
25.3.24 11:25

5.nemoc v tehotenstvi. Prosim zkusenosti

Dobry den, jiz jsem psala tak 2 tydny dozadu, ze jsem mela syna nemocneho na 5.detskou nemoc. Dnes mi dosly vysledku testu a mam protilatky aktivni, tedy mela jsem v dobe odberu. Tzm.ze jsem nemoc prodelala ted nekdy. Je mi uplne spatne, psychicky. Fyzicky jsem na sobe nic nepoznala. Jsem ve 31.tydnu tehotenstvi, muj gyndr. ordinuje zitra, hned mu budu volat…ma nekdo zkusenost a dopadlo vse nakonec dobre? Ja jsu uplne na dne ted z toho. Ani nevim jaky bude pripadny postup ted…google uz odmitam cist, ptz tam je vse katastrofalni :,( :,( :,( :,( :,( :,( :,( :,( :,( :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
25.3.24 11:35

Ahoj, prosím o anonym. Prošla jsem 5. nemocí ve 2. trimestru kolem 20. tt. Byla jsem sice přísně sledovaná po celý zbytek těhotenství (kontrola průtoků i 2× v týdnu), ale vše nakonec dopadlo na jedničku a dcera bude brzy slavit 5. narozeniny. Narodila se zcela zdravá.
Doktoři možná budou plašit a strašit transfuzí pupečníkové krve, ale i tohle co jsem četla je řešitelné. Je to nepříjemné a stresující, ale v naprosté většině případů to dopadne dobře (to mi říkal gynekolog, který mě kontroloval v nemocnici).

• Citovat
  • Upravit
303
25.3.24 11:48
@Anonymní píše: Více

Moc dekuju za uklidneni. Ja jsem za zhrouceni ted z tejto informace. Verila jsem ze jsem to nechytla..ale asi tedy jo. I kdyz o tom vazne nevim..klidne budu chodit na ultrazvuky co tyden, jen aby to vse dopadlo dobre. Protoze je mi vazne syale do placu z toho.

Jsem rada, ze u vas to dopadlo dobre :hug: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
25.3.24 13:23

@hanourek držím palce ať je vše v pořádku :kytka: určitě to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
25.3.24 13:29

@kavenka dekuju mockrat. :srdce: Dnes mam placici den, je to o strach :,( snad bude vse v poradku :( :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.3.24 13:32

Ahoj, já zjistila pátou nemoc, když jsem byla ve 34. týdnu. Byla jsem z toho taky hodně vystresovaná. Jen jsem byla více sledovaná a dělali mi podrobný ultrazvuk. Dcera je naprosto zdravá. Brzy oslaví 16. narozeniny. Neboj, vše bude v pořádku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
25.3.24 13:34

@Malena74 🙏 🙏 🙏 dekuju dekuju dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
25.3.24 16:47

Jeste nekdo, jakakoliv zkusenost? :srdce: :oops: ja asi potrebuju precist co nejvic pozitivnich zprav :( :oops: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
26.3.24 06:22

Uz nikdo nic? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
26.3.24 10:22

Ahojky,
osobní zkušeností sice nepřispěju, ale druhé těhotenství jsem měla po IVF a jsem úzkostná = děsně jsem se všeho bála. První dceru jsem proto v té době odmítala dávat do školky, neb jsem si nechala udělat test na protilátky proti 5.nemoci a neměla jsem je = mohla bych ji v té době dostat. Jelikož se dcera ale i tak stýkala (samozřejmě) s ostatními dětmi a jelikož na konec i do školky na chvíli chodila, načítala jsem si všechno, co šlo. Co si pamatuji, tak to vlastně až tak tragická prognóza nebyla - pravděpodobnost přenosu na plod ve výsledku nebyla tak velká a pravděpodobnost toho, že při přenosu na plod dojde k jeho ohrožení (třeba hydrocefalus) byla ještě menší. Jestli si to pamatuju dobře, tak nákaza ve třetím trimestru nebyla takovým strašákem, jako ve druhém a navíc - pokud se o nákaze matky v těhotenství ví (což často neví), tak je miminko dobře sledováno a případné známky ohrožení jsou nejen zaznamenány, ale i léčitelné (byť invazivně).
Tedy závěr (když už se mnou nyní necloumají hormony - v té době jsem samozřejmě byla také potentočkovaná až za ušima) je za mě ten, že je super, že o tom víš, je určitě super to hned oznámit lékařům a trvat si na kontrolách a i kdyby se i přes malou pravděpodobnost možných komplikací opravdu něco zkomplikovalo, tak se to zjistí zavčasu a je to řešitelné…
Co ti na to řekl tvůj lékař?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
26.3.24 10:57

@Freya10 dnes jsem s nim volala, a ze zitra ultrazvuk a dle nalezu castejsi kontroly miminka. Zitra se o tom osobne budeme bavic vic a dyl, snazil se me uklidnit, ale to budu az po porodu se zdravym miminkem v naruci (ohledne tohoto). Urcite sem dam vedet, i ohledne zitrka i ohledne pozdnejsich udalosti jak vse pokracuje, protoze vim, ze se to pak muze nekomu hodit „pro uklidneni“, kdyby jen jednej mamince, ktera by si tim taky prochazela.

Moc dekuji za zpravu, ja o tomto nemela ani tuseni, az kdyz jsem zacla googlit synovu diagnozu pred 2 tydny. Snazim se uklidnit tak, ze si rikam, ze uz jsem celkem „daleko“ a kdyby nedejboze se neco zaclo komplikovat, tak by sel malinky ven a lecili ho uz venku. Ale nevim jak by to bylo samozrejme, to jsou moje uvahy :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
26.3.24 11:13

@hanourek Jasně - já právě taky byla víc „v klidu“, když jsem byla v týdnu, kdy už by se dalo porodit a dítě léčit mimo dělohu…
Okolo nás je teď úplná epidemie páté nemoci a chytají to i mé dospělé kamarádky - tedy moje úvaha jde směrem, že byť má teoreticky protilátky většina dospělých, tak je možná stále dost těch, co je nemají = dost těhotných je tomu vystaveno a jsou teoreticky bez protilátek = dost nezachycených nákaz v těhotenství (bezpříznakový průběh) a i tak se o tom nijak hystericky nemluví = snad to ve většině případů opravdu proběhne v pohodě…

Jinak doporučuju porodnickou poradnu pana doktora Kouckého (riziková těhotenství u Apolináře) - na portálu porodnice cz. Ten se tam k tomu myslím v historii vyjadřoval a bylo to uklidňující ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
26.3.24 13:34

@Freya10 Můžu se prosím zeptat, kde sis nechala dělat test na protilátky páté nemoci? Mám taky dceru ve školce, naštěstí tam teda pátá nemoc neřádí, ale kdyby něco, chtěla jsem si nechat udělat (jsem teď v 16tt), volala jsem si do dvou laboratoří, a nikde nedělají, ani s žádostí od lékaře. Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
27.3.24 12:22

Aktualizuji situaci. Dnes jsme byli na ultrazvuku, vse vypada v poradku, prutoky, telicko, vse :hug:. Malinky ma 1700g a je čilí. 32.tt odpovida. Mudr me hodne uklidnil, ale samozrejme se to bude hlidat, a za 2 tydny jdu opet na ultrazvuk. Strach tam bude stale, ale pro tuto chvili vse vypada v poradku. Snad to tak i zustane. Na kontrolni odbery protilatek jdu po vikende.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
27.3.24 13:30

@neli99 Ahojky. Bylo to před 5 lety myslím v Synlabu. Ale co jsem koukala, tak třeba Aeskulab to má taky… tehdá to stálo myslím cca 800 Kč. Teď jsem ale koukala, že Aeskulab už to dělají asi jen nějakou drahou metodou za několik tisíc…je to Parvovirus B19 (protilátky proti Parvoviru B19) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí