Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, dnes jsem byli u doktorky na 6ti tydenni prohlidce a ta nam rekla ze jsme moc aktivni ze malej uplne preskocil novorozenecky obdobi
kdyz ho dam na bricho tak chce lezt a pretaci se mi a doktorka rikala ze to jeste nemuze delat a ze ho na bricho davat nemam, 23.11jdem na neurologii na vysetreni. mam strach ze se mu jeho aktivitou pokazi treba zada nebo neco, porad sebou sije a neni chvilku v klidu, uz do narozeni. stalo se vam to nekomu??
Kamarádka má obě děti rychlejší. Já osobně si myslím, že pokud dítě nepodporuješ a opravdu ty „psí kusy“ dělá samo, nechala bych ho. Jak mu to chceš zakazovat? Samo si podle mě neublíží. Ale nejsem odborník!
Edit.: na bříško bych určitě dávala, ale asi míň.
Příspěvek upraven 02.11.10 v 12:08
Ty jo, já s tím zkušenost nemám, ale co tak vím, byla jsem na neurologii s dcerkou a tohle přetáčení zřejmě není úplně to, čemu se přetáčení říká. Neuroložka mi vysvětlila, že pokud ještě mimi nemá svalíky správně posílený, nemůže se přetočit, ale převalí se tíhou hlavičky na tu stranu, na kterou ji zvedne nebo nakloní. Nemůže to být váš případ? Uvidíš na té neurologii, ale naše bývalá dětská dr. měla zvláštní postupy a mínění:). Věřím, že budete v pořádku.
A to lezení…
chce to fakt tu neuroložku, ale mám stejný názor, že pokud vše dělá samo od sebe, tak no problem.
Nechce lézt. Strká pod sebe nožičky, protože je ještě neumí povolit a drží je naopak jako novorozenec a na břiše se prostě přetočí, protože se tam neumí opřít.
Ničeho se neboj. Max tě na neu pošlou s malým cvičit. A takových bylo. ![]()
náš mladej byl taky strašně rychlej ,v 9 měsících se sám rozeběhl .Co naděláš přeci ho neuvážeš.Dneska mu je deset a nemá to následky ![]()
ja nevim, ja ho do niceho nenutim vse dela sam. mozna stim pretacenim si myslim ze mate pravdu, ze to doktorka prehani, spis se prevazi nez pretoci
ale stim lezenim, to by jste museli videt, to ja jeste nez jsem na kotrolu sla jsem rikala ze snad uz bude lezt nebo co. a kolikrat se jakoby i odplazi, tohle delal kamaradce prcek a pak zacal lezt. ja jsem na jednu stranu rada ze neni zaostalej ale zase takhle dopredu byt nemusi, me prijde na naky plazeni a lezeni jeste dost malej. a to od porodu vyrostl o 6cm, ja nevim uz jsem takovej magor ze to nak moc sleduju ale prijde mi ze i nak rychle roste
hlavicku ma 40cm, vazi 5270 a ma 60cm. kdyz se narodil tak mel hlavicku 35cm, vazil 3950 a merila 54cm. jako ta vaha si myslim ze je dobra ale ta hlavicka neroste rychle??
Jak pise Aladina…rika se tomu tusim neprave lezeni.
Takhle se mi 4 tydenni holka skutalela z matrace. Pretacet se pak zacla AZ v 8mi mesicich.
market.s.87 píše:
a to od porodu vyrostl o 6cm, ja nevim uz jsem takovej magor ze to nak moc sleduju ale prijde mi ze i nak rychle rostehlavicku ma 40cm, vazi 5270 a ma 60cm. kdyz se narodil tak mel hlavicku 35cm, vazil 3950 a merila 54cm. jako ta vaha si myslim ze je dobra ale ta hlavicka neroste rychle??
Neboj, ten růst je úplně normální. Mladší syn měl při porodu 3,65 a 51 cm. V 6 týdnech 5,6 kg a 57,5 cm. Hlavička při narození 34,5 a v 6t 40 cm. Starší to měl +/- stejné.
S tím otáčením jsme to měli podobně, spíš přepadával za těžkou hlavičkou, ale vojtovkou jsme to všechno krásně srovnali.
MILLI: no na to asi taky budem muset chodit, prej to neni nic prijemnyho?? chudinka muj malej, ja myslela ze je dobre ze je tak sikovnej a ono prdku
Market - 6ti týdenní mozeček chce tak akorát papat a koukat po mamince, cucat ručičku. Jak se otáčí hlava, tak reaguje tělo. Říká se tomu asymetrické a symetrické šíjové relfexy.
Neleze. Odstrčí ho ty nožičky, které dává pod sebe. A nedává je tam, protože chce, ale protože to jinak neumí. Protože má hodně zakloněnou hlavu.
Já ti nechci brát iluze, ale není vůbec napřed.
A to není žádná trága. Dožene to sám nebo pomcí cvičení. Že ti mudra řekla, že je napřed - tak to už je na zasmání. Aspoň, že tě poslala na neu. Buď ráda a fakt se ničeho neboj.
o.k. ja vam budu verit
jsem radsi ze mi to vyvracite, ja nechci aby jeste lezl na to je malej
tak uvidime co na neurologii, treba je ta moje doktorka fakt jen plasan ale vyplasila me pekne ![]()
MOhl by to být jen plazicí reflex, to mají všichni novorozenci (některý víc, některý méně) - doplazit se z matčina břicha k prsu. A pak, jak už tu zaznělo, miminko má těžnou hlavičku a když ji nějak dá, už jí nemusí zvednout zpět a tělíčko se přetočí za ní. Pokud je mrně v pohodě, byla bych klidná. .
Moje malá se začala sama přetáčet na bříško ve dvou měsících, nejdřív za levou ručičkou, za pár dní přišla i na to, jak se otočit za pravou a přesně ve 4 měs začala válet sudy = záda - bříško - záda a na obě strany. Doktorka na to koukala vždycky jak blázen, ale spíš pobaveně, malou polohovala a zkoušela, jestli je vyvinutá stejnoměrně na všechny strany a bylo to ok. Prý se to stává a netřeba se strachovat. Jen pokud by k tomu byl třeba zvýšený neklid mrněte nebo dráždivost, řešila by to. Ale malá je vysmátá, pohodová a usíná normálně přiměřeně.
..a nezatíná se na bříšku do luku? Mohlo by jít o svalové napětí, které se řeší cvičením…Jinak miminka mohou dělat lezoucí pohyby, patří to mezi reflexy. Např. na břichu matky se snaží vyšplhat k prsu…