Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím, byla to honička. Ale protože znám dost dětí, které nelezli, nebo lezli jen málo a vím, jaké s tím teď mají problémy (i když teď jsou kliniky, kde se to snaží do 6ti let dítěte aspoň trochu dohnat, aby ty děti měli po nástupu do školy co nejmenší problémy), tak jsem se snažila. Hoňka to byla, naštěstí máme velký byt a velké místnosti, takže mu to přeci jen chvíli trvalo. Stejně jsem v té době u něj musela být prakticky pořád, aby si něco neudělal, takže to přenášení mi trochu posílilo ruce - navíc, je to otázka několika týdnů, tak možná 6ti, kdy jsem se snažila tu fázi lezení co nejvíce prodloužit, aby měl dobrý start do života.
Možná to, na co ostatní potřebují v průměru něco přes dva měsíce prostě zvládl za dva týdny:-) Ať Vám dělá jen samou radost! Vím, jak je těžké to dítě bzdit. Doktorka mi říkala, že dřív se děti brali ven na zahradu/pole a tam se prostě neměli o co opřít a stavět se. Teď, když jsou hodně v bytě a vozíme je v kočárech, se ta přirozenost vývoje pohybu mění, bohužel na úkor vývoje. Mají prostě spousty „opor“ a relativně málo prostoru. Navíc spoustu hraček „po ruce“, proto ta motivace lézt co nejdál chybí. Správě by dítě mělo chodit, až když dobře sedí a nemělo by sedět, dokud dobře neleze. Protože jedině lezením se posílí zádíčka, nikoli tím, že mu budu držet nohy a nechám ho dělat sklapovačky, jak někdo popisoval. To je fakt nesmysl.
sikinka16 píše:
Ahoj holky.. Moje malá si cca před 14 dny sama sedla. Jinak si sedala od 5 měsiců tím, že jsme ji podrželi nohy a ona si sedla. takže dělala furt sklapovačky. včera měla přesně 8 měsiců a postavila se v postylce. Dnes se také furt chytá postylky a snaží se postavit. není to jestě moc brzy?? V kolika vám začali dětí stoupat?? Zdá se mi že je to moc brzy. Doktorka mi totit říkala že v žádném případě.. kvuli zadum..
Naše malá si poprvé stoupla na den přesně v 7-mi měsících a doktorka jen řekla, že je šikovná. Pokud to dělá sama od sebe, nechala bych ji a nebránila ![]()
No dr. se mi měnit nechce.. u nás patří mezi uznavané, a jsem ráda že u ni mužu byt. malo kdo se k ní dostane. Možná jedna hloupá rada. Nemyslím si že by byla nějaka blbá..