Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nozu píše:
@blumen vetsina deti ma prave cukrovku 1. typu, ktera je zpusobena prave autoimunitni reakci organismu. Pisu z mobilu, tak jsem se nerozepisovala… vy se tady vsechny tvarite jako by byl cukr jed… ono to vsechno fakt neni cernobile.
Odbornici tvrdi neco jineho, jen se o tom moc nemluvi.
Kazdopadne neublizi mu to, ale nevidim duvod, mu to davat. 15 mesicni ji jeste nemela a dlouho mit nebude.
@misalin díky bohu, že se to tak řeší. Bylo načase. Třeba konečně přestaneme vést evropské žebříčky rakoviny tlustého střeva, obezity, cukrovky a dětské obezity. Do teď se to neřešilo a také to české zdraví podle toho vypadá.
@misalin Myslím, že ty matky, které odmítají dávat devítiměsíčnímu bábovku, by mu nedaly ani tu přesnídávku s cukrem ![]()
@onajeblond Může, ale není to pro něj nic divného, pokud se jedná o klasickou bábovku s cukrem a obyčejnou moukou. Navíc si zvykne na tento druh jídla a může se stát, že bude odmítat zeleninu nebo další zdravá jídla. Můj syn dostal alternativní bábovku až ve dvou letech. Obyčejné buchty skoro nepeču. I sladké se dá udělat tak, aby bylo zdravé.
@Fjodorka píše:
@misalin díky bohu, že se to tak řeší. Bylo načase. Třeba konečně přestaneme vést evropské žebříčky rakoviny tlustého střeva, obezity, cukrovky a dětské obezity. Do teď se to neřešilo a také to české zdraví podle toho vypadá.
Souhlasím.
@misalin píše:
Já bych taky dala určitě. A jen pro některé ostatní-nevím, proč se „dneska“ kolikrát až přehnaně řeší, co dítěti dát a nedat…Jasně, u některých potravit to chápu, ale abych pekla speciální bábovku z jiné mouky apod. než pro sebe, to mi přijd přehnané. Mě doktorka řekla, že v 10.měsících už dávat k jídlu to samé co nám (jen jasně bez uzenin, soli atd…), a mmch cukr je v přesnídávce, tak nevím, proč nedat kvůli cukru bábovu
Proč jako jinou než pro sebe?
Já peču doma pouze alternativní buchty a jíme to všichni. Po obyčejných sladkých prasečinkách se nám nestýská. A s tou přesnídávkou máš pravdu, je v ní cukr, takže třeba můj malý ji vůbec nejedl - měl místo toho ovoce, bílý jogurt, neslazené kaše za alternativních druhů mouk. Pokud už jsem chtěla trochu sladit, stačilo kápnout trošku javorového sirupu.
Kdyby mi doktorka řekla, že mám dávat v deseti měsících dítěti to samé, co nám, tak jí rychle vyměním. ![]()
Navíc mě dostávají argumenty typu: „Za nás se to jedlo taky a jsme zdraví, dneska se to moc řeší!“ Naposledy jsem to slyšela od sousedky, která má cukrovku, prodělala rakovinu tlustého střeva a její syn je obézní. Ale ona si fakt (!) myslí, že jsou zdraví. ![]()
Nema smysl nekoho presvedcovat. Vzdy se najde nekdo s omezenym pristupem, ze kdosi daval cosi uz 2mesicnimu a ono ejhle jeste zije. Bohuzel statisky jsou desny, ale koho to nezajima, ten to stejne resit nebude. Ono totiz nereseni je jednodusi, nez se nad tim zamyslet a hledat jine moznosti.
Btw, v zivote jsem nekoupila presnidavku, kde by byl pridany cukr, mam oci, cist taky umim a vse ma etikety.
@Verun83 no ono je to stejny, jako s tloušťkou, každá druhá se vymlouvá na zdr. důvody, ale že žere jak nezavřená…a žádný pohyb. Prostě ze vzduchu nikdo nepřibral
ale to už je ot, se omlouvám, ale je to stejný princip jako „neřešení“ jídelníčku pro děti..
@Verun83 píše:
ano, jde o stravovací návyky, ale tyhle zpestření cukrem od mimin nevede k ničemu dobrému. jak se ví, cukr je návykový. čím později ho ochutná, tím lépe. pro ty, co neví, že i cukr je návykový. ať si to vyhledají, je to známý fakt. a upřímně, mimino nepotřebuje žádné zpestření, právě protože ještě toho tolik neochutnalo. to jen my dospělí máme pocit, že to zpestření potřebuje.
Zcela souhlasím. Syn neměl do dvou let vůbec nic sladkého - kromě ovoce. A baštil, chutnalo mu. Když už chci dneska sladit, tak použiju alternativní přírodní sladidlo. Ale dneska mu jsou tři roky a sní bez problémů bílý kyselý živý jogurt bez ochucení, aniž by se dožadoval nějakého přislazení.
Své devíti měsíční dceři jsem ochutnat dala zrovna před týdnem. Nevidím na tom nic špatného. Jen by mě zajímalo, co dávají třeba k večeři ty dámy, kterým vadí bílá mouka, vajíčka a mléko? Nerýpu jen bych se chtěla přiučit. Dcera se už kaše na večer nenají a tak ji dávám toustový chléb s pomazánkami z lučiny a různé nastrouhané zeleniny. Pokud vím celozrnné pečivo takhle malé děti nesmí už vůbec, tak co dát místo bílého pečiva?
@marketa.k.7 co třeba ruzne zeleninove polevky?
Edit: ja osobne nemam nic proti bilemu pecivu v rozumne mire, sama dam chleba s lucinou nekdy k veceri a dnes i ochutnat tu babovku z hl mouky, ale susenky ji upecu treba ze spaldove a javoroveho sirupu
ale dceri je 22m..
@saadet Neříkám, že by se neměl „řešit“ jídelníček dítěte, jen ne „přehnaně řešit“, s ohledem na věk. Abyste si nemysleli, necpu do svého 1,5 ročního syna bábovky a jiné buchty či sladkosti horem dolem, ale zrovna tu bábovku a domácí buchtu mu dávám. Čokoládu a jiné sladkosti zatím ještě dloho ne. Jí i bílý jogurt (jiný ne),klasické pečivo, ovoce, zeleninu…takže to není tak, že bych ho nevykala na přímo nezdravý jídelníček, jen si myslím, že od všecho trochu neuškodí.
@marketa.k.7 píše:
Své devíti měsíční dceři jsem ochutnat dala zrovna před týdnem. Nevidím na tom nic špatného. Jen by mě zajímalo, co dávají třeba k večeři ty dámy, kterým vadí bílá mouka, vajíčka a mléko? Nerýpu jen bych se chtěla přiučit. Dcera se už kaše na večer nenají a tak ji dávám toustový chléb s pomazánkami z lučiny a různé nastrouhané zeleniny. Pokud vím celozrnné pečivo takhle malé děti nesmí už vůbec, tak co dát místo bílého pečiva?
Zeleninové polévky, saláty z vařené zeleniny např. s kouskem vajíčka, kaše z alternativních druhů mouk (pohankové, jáhlové apod.) - ty opravdu zasytí a jsou zdravé.
Pokud už jsem chtěla dávat pečivo, upekla jsem ho doma z alternativních mouk a bez soli.
Kojenci bych nedala. Pecu obcas dvoulete ze spaldove mouky a davam min cukru.