A co naši synové, dcery...?

7626
29.7.17 18:00

....a co nasi synove,dcery....

..tak se nejak ptam, sebe sama a vas…co tu cteme temata, ze pritel neprispiva na vlastni dite, byt s partnerkou zije, vydelava, ona tahne z rodicaku vse, on nekoupi blbou zidli…posilani na potrat, planovane ditko a otocka o 360 a mohla bych pokracovat…kdo je vychoval(nejde mi otaznik). rika se, ze deti(a je to tu hodne pouzivane) prebiraji priklady ze zivota svych rodicu, reseni situaci. Tak kde se berou takovy pito.mci Opravdu za to muze vychova, nebo to dite nekde proste nabere vlastni smer…Ptam se, jestli se nahodou nesnazim zbytecne :think: :mrgreen: (tema zlehcujici smajlik)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20777
29.7.17 18:16

@svycarka Já myslím, že kromě povahy se dost projevuje i rodina jako taková. A ten, kdo je v páru dominantnější tak nějak prosadí praktiky ze své původní rodiny do té nové. Někdy to možná zkusí udělat jinak, než dělali rodiče, ale nakonec k tomu sklouzne. A dle mého to platí o obojím pohlaví. Bohužel většinou ti dominantnější bývají muži a to je dost dáno i tím, že ač se nám to nelíbí, tak nejvíc je všude rozšířen spíš patriarchát. Já už od malinka dětem vštěpuju, že až si jednou budou vyhlížet životního partnera, tak ať si hodně všímají, jak se chová k ostatním členům rodiny, hlavně k rodičům. Já to dost podcenila a spoustu věcí jsem brala na lehkou váhu, teď pěním, když tam vidím ten vliv. Manžel se sice snaží, ale prostě je vidět, jak je to v něm navěky zakódované… U nich vládl pevnou rukou chlap a i když se snaží to dělat jinak, tak mu to nejde a má tendence nás všechny vždycky dotlačit k tomu, co chce on, ať už vědomě nebo nevědomě. Co se financí týče, tak radši nekomentuju. Není to ani dobré, ani špatné, je to někde uprostřed. Aneb jak jsem si to zařídila, tak to mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.17 18:18

Zrovna dneska jsem se o tom bavila s jednim znamym o toleranci a respektu v dnesni dobe :think:.rikal, ze dnes je velky tlak na muze a ze mnohdy mnoho mladych pracuje i pres svoje sily, jen aby neco vydelali, zena a deti se mely dobre a ze nakonec beztak je to kolikrat malo a muzi zustanou rozvedeni a jeste po fyzicke strance, nejen psychicke z rozvodu, misto treba vekem na 30/40let, tak na 50/60..

Ja si spis rikam, kdo by mel ucit nebo jak naucit syny, deti, aby se tak nenicili? ono to ani neni dobre, kdyz dnes zdravotnictvi je taky na tom financne jak je. a aby prisel mladik v 30letech za doktorem, ze se strhal kvuli praci a stavbe domu a at ho doktor da dohromady, to mi prijde taky mimo…

Navic jsme stali vedle vyvesky s parte lidi a tam bezne vek chlapa 45,52 :think:

S cim to souvisi? s sebeuctou? sebevedomim? ci cim, ze chlap neprizna mnohdy ze ma dost? a ucite to pripadne deti?

Omlouvam se za anonym, kvuli znamenu, nemusi vedet o cem tu jinak pisi :D

• Citovat
  • Upravit
12893
29.7.17 18:19

Někdy dítě nabere vlastní směr.
Znám ženskou, která má úplně normální dceru, zbytek rodiny a syn je naprostá socka(drogy, vězení, bezdomovectví, nikdy žádná práce).
Někdy se ty extrémy dají vysvětlit vrozenou psychickou nevyrovnaností, se kterou výchova moc nezmůže.
Ale takové ty obyčejné věci, které jsi popsala a které se hojně vyskytují, jsou hodně dané výchovou a zvlášť výchovou synů.
Někdy nepomůže ani dobrý příklad rodičů.
Matky a společnost jsou k mužům obecně velmi nenároční pokud jde o jejich chování a přístup k lidem.
Většina řekne, že je to chlap a že má nárok.
Mužům je tolerována občas až bezohlednost a sobeckost s tím, že jsou mladí a že to pochopí…atd.
Doma toho nemusí dělat zdaleka tolik, co holky.
Navíc výchova obecně inklinuje k tomu, že si člověk má sám k něčemu dozrát.
A v tomhle kontextu, když nemusíš v rámci rodiny třeba až do 30 let nic moc omezit, nic moc dělat, tak se člověku pak už vážně nechce nic měnit.
A když celý život ani nemusel kromě práce nic moc dělat a pro rodinu zvlášť, tak to prostě v pozdějším věku už nezvládá.
Na děti dnes s ničím moc netlačíme, necháváme je ke všemu tzv. dozrát.
Jenže k nesobeckosti člověk většinou nedozraje, aby byl člověk nesobecký, tak se mu musí od mala vštěpovat, že v životě se bude často omezovat a že je to tak mnohdy správné.
Pokud člověk od mala není nucen dělat věci, které ho stojí úsilí, omezují ho, dělá je proti vlastní vůli v té chvíli, tak je spousta lidí v dospělosti už opravdu dělat nebude.
A zvlášť muži, kteří jsou od přírody v globále mnohem větší sobci.
Navíc hodně děti ochraňujeme, aby si užili dětství, nakládáme jim velmi málo zodpovědnosti.
Já jsem toho názoru, že pokud člověku není ponecháno hodně zodpovědnosti velmi brzy, tak k ní nedozraje nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
29.7.17 18:33

Ja prave synka docela cepuju, ale i vidi- ma priklad v tatovi, ze pomaha, uklizi, stara se… neni u nas ta „stara skola“ ze mama Doma, otec vyfaca deti a je klid. Tak nejak se zacinam bat, aby jednou neklepala tehotna holka na dvere, ze ji muj syn nechal na holickach, No udelam pro to Maximum…vic asi nemuzu a mozna vic nemohly ani ty mamy pred nama. Ja vyrostla v totalne nefunkcnim prostredi a nekdy mi muz vycte, ze kladu vysoke naroky. No nechci aby skoncil jak tehdejsi mi kamaradi ulice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
29.7.17 18:44
@svycarka píše:
Ja prave synka docela cepuju, ale i vidi- ma priklad v tatovi, ze pomaha, uklizi, stara se… neni u nas ta „stara skola“ ze mama Doma, otec vyfaca deti a je klid. Tak nejak se zacinam bat, aby jednou neklepala tehotna holka na dvere, ze ji muj syn nechal na holickach, No udelam pro to Maximum…vic asi nemuzu a mozna vic nemohly ani ty mamy pred nama. Ja vyrostla v totalne nefunkcnim prostredi a nekdy mi muz vycte, ze kladu vysoke naroky. No nechci aby skoncil jak tehdejsi mi kamaradi ulice.

Coz muzes zpusobit i prehnanymi naroky, ptz se z toho budou chtit vymanit a mit svobodu. Cimz netvrdim, ze to delas spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12893
29.7.17 18:52

@svycarka Dětem je 14 a nedávno jsme dělali něco na domě a já je nechám vyřizovat záležitosti s řemeslníky.
V šesti jsem je posílala nakupovat do supermarketu, v devíti hlídali několik hodin tříletou neteř.
Ve třinácti bydleli měsíc v zahraničí na intrech, kde jim hlídali jen, zda jsou v určitou hodinu v pokojích.
Mám nároky, že jsem někdy čekala, kdy mi zaklepe na dveře sociálka.
Obě děti(holka i kluk), již umí něco i uvařit.
Obě děti jsem již zasvětila do našeho domácího rozpočtu.
Obě si jsou vědomi, že můj manžel vydělává podstatně víc, už se účastní i některých našich rozhodování, co koupit a co ne.
Takže vidí, že máme naprosto stejné slovo při rozhodování a financích a bylo jim to i velice nepřímo zdůrazněno, aby si to uvědomili.
Zdůrazněno jim to bylo po události, kdy jsme byli se spolužákem jednoho z nich na výletě a ten spolužák řekl, že nebude poslouchat nějakého pracovníka parkoviště, že on je děsně inteligentní a bohatý(to je), tak co si mu ten člověk dovolí poroučet.
Docela mě zarazilo, že si ho syn vybral za kamaráda a považovala jsem za nutné sdělit dětem, že pokud budou vydělávat dost peněz, tak to není důvodem se nad někoho povyšovat a považovat ho za něco méně.
Milému inteligentovi jsem řekla, že v mé přítomnosti se takhle k lidem chovat nebude.
Docela věřím, že už s námi nikam nepojede a vyroste z něj pěkný uzurpátor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.17 18:53

Já si myslím, že je to hodně o povaze a taky o tom co si ten otec může dovolit. Můj manžel má z předešlého vztahu dítě. Je mu sotva 30 a má ruce v háji, nadosmrti má papíry, že může maximálně sedět na vrátnici nebo dělat něco lehkého. Což už platově nikdy nedosáhne na to co měl předtím kdy tvrdě makal rukama. A proč to má? Protože se snažil zabezpečit rodinu a dopřát i prvnímu dítěti a prostě se sedřel. Teď už bohužel. Tolik bolesti co si protrpěl, tolik nocí co bolestí nespal… Pak operace, rehabilitace, o práci přišel. A myslíš, že to ex zajímalo? Když čekal na peníze z okresní správy a přišli na konci měsíce a já pouze rodičák a zpozdilo se výživné tak malém zakousla i mě. A pokud by po něm chtěla přispět nějakou vyšší částkou na něco tak bohužel nemůže. A stejně vím, že i když o jeho stavu ví tak by si všude stěžovala jaký je haj.zl, že děcku nedá peníze. Proto se já teď musím kousnout a pustit se do oboru, se kterým nemám zkušenosti, ale jsou v něm slušné peníze. A teď nastává ten otazník… Když on si to že svého platu nemůže dovolit a potom já ano tak co dělat… Zaplatit to ze svého? I když se ke mě nechovají hezký a ex mi neudělá nic dobrého? Dítě tu radši zmiňovat nebudu, taky bod mrazu. Prostě někdy to není o tom, že ten rodič nechce, ale prostě nemůže.

• Citovat
  • Upravit
7626
29.7.17 18:56

@Šarlota4 chapu…ale spis mam naroky na tzv. holcici praci, jakoze oplachne talir, uklidi ze stolu, pomaha pri prani…manzel jako takovy je vyborny, ale v tomto smeru dobrovolne nepouzitelny. Rada bych synka naucila, ze talirek neumiva automatick mama, ze pradlo nesbira automaticky mama…alespon ze to prkynko dolu ho tata naucil :pankac:.Jinak samozrejme delam dle adekvatnich moznosti synka. Ale zu je to gentlemam, pousti do dveri…no, v podstate kohokoli :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myssicka
29.7.17 18:58

Meho manzela zprznili rodice, jeho otec, tedy muj tchan, je co se tyce chovani velky patriarcha, nema problem tchyni poslat do pr…, ona cely zivot sedela doma, varila, nikam nechodila, on si jezdil po vyletech. Takze synacek doma delal rovnez kulovy a jeste ma tendenci chovani sveho otce napodobovat. Coz u me moc nepochodi, ale nebudu predvidat vyvoj. Zatim si da jeste rict. Ono by bylo asi nejlepsi ty syny zapojovat do prace, nejen kolem baraku, ale i v domacnosti. K tomu by ale byl treba tatinek, ktery to „dovoli“, tedy mu nebude stacit, ze ten jeho bobanek s nim poklabosi o autech a naradi, ale ze taky prilozi ruku k dilu a to i v pomoci mamince. Jenze nekoho takoveho neznam, spis jsem zvykla na rodiny, kde „kluci“ (tata a syn) delaji vse spolu (byt i cinnosti, ktere zvladne jeden, ale tak ve dvou se ten cas lip prokeca) a kdyz pritahnou domu, chteji mit od mamy full servis. Oba dva. Nebo je otec v praci, synator zasity v pokoji u pocitace a prochazi mu to, nebot maminka rezignovala a otec po prichodu z prace chce mit klid a neresit vychovne problemy pubertaka.

A nebo je otec lempl a kluka nevede k nicemu.

• Citovat
  • Upravit
6509
29.7.17 19:01

Jenže děti si pořizujeme napořád.
Kdo by v případě tohoto dítka měl „živit a šatit“?
Samozřejmě - pokud nebude mít prokazatelně dostatečný příjem ze zdravotních důvodů, matka může zažádat o pomoc stát.
Ty jsi, předpokládám, věděla, že si bereš muže „se závazkem“ a z toho vyplývají jemu a nyní i Tobě povinnosti :nevim:
Respektive - kdo si myslíš, že by toto dítě měl živit?

@Anonymní píše:
Já si myslím, že je to hodně o povaze a taky o tom co si ten otec může dovolit. Můj manžel má z předešlého vztahu dítě. Je mu sotva 30 a má ruce v háji, nadosmrti má papíry, že může maximálně sedět na vrátnici nebo dělat něco lehkého. Což už platově nikdy nedosáhne na to co měl předtím kdy tvrdě makal rukama. A proč to má? Protože se snažil zabezpečit rodinu a dopřát i prvnímu dítěti a prostě se sedřel. Teď už bohužel. Tolik bolesti co si protrpěl, tolik nocí co bolestí nespal… Pak operace, rehabilitace, o práci přišel. A myslíš, že to ex zajímalo? Když čekal na peníze z okresní správy a přišli na konci měsíce a já pouze rodičák a zpozdilo se výživné tak malém zakousla i mě. A pokud by po něm chtěla přispět nějakou vyšší částkou na něco tak bohužel nemůže. A stejně vím, že i když o jeho stavu ví tak by si všude stěžovala jaký je haj.zl, že děcku nedá peníze. Proto se já teď musím kousnout a pustit se do oboru, se kterým nemám zkušenosti, ale jsou v něm slušné peníze. A teď nastává ten otazník… Když on si to že svého platu nemůže dovolit a potom já ano tak co dělat… Zaplatit to ze svého? I když se ke mě nechovají hezký a ex mi neudělá nic dobrého? Dítě tu radši zmiňovat nebudu, taky bod mrazu. Prostě někdy to není o tom, že ten rodič nechce, ale prostě nemůže.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
29.7.17 19:05

Za mě jsou dnes téměř neomezené možnosti a když cosik nevyjde, nejjednudušší řešení je utéct, tlustá čára a začít znovu a jinak/lépe/tentokrát to vyjde.
Netvrdím, že se nedá změnit život ve 30, 40, 50.. jen nejdou odstřihnout povinnosti, nemluvě o citových vazbách, což vůbec nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
29.7.17 19:05
@Anonymní píše:

tak mas pravdu i me tema smerovalo na dcery- tudiz ex tveho muze… plati stejny scenar, jak vychovane syny a dcery,protoze vim, ze i Baby jsou a dokazi byt neuveritelne mrchy, obzvlaste kdyz maji jako zbran dite. Mam syna i dceru…u obojiho bude platit stejny scenar..tak jak on umyje nadobi, tak ona namontuje zarovku a budu se je snazis privest k tomu, ze je v partnertvi jedno, kdo co udela, ale aby to delali stejnym dilem a to myslim sakra kus cesty predemnou :think: a mam strach, ne ze ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11162
29.7.17 19:07

Nevím, jak to napsat srozumitelně, ale řekla bych, že z části je to výchovou a z části dobou. Je to šílený tlak okolí, všechno se na nás valí a opravdu si myslím, že je to taky způsobeno šílenou rychlostí, jakou se k nám dostávají informace, jak jednoduše se k nim můžeme dostat atd. Ono být informován může být nejen k užitku, ale i na škodu. A je hodně lidí, co se v tom prostě ztratí a nedokážou rozlišit, co je v pořádku a co už ne. Asi to není úplně srozumitelně, co zde píšu, ale prostě díky internetu může každý v podstatě vidět všechno a hned a hodně lidí to prostě všechno hned chce, jak materiálně tak třeba nějaký styl života atd. Pak je spousta lidí frustrovaná, že to nemají, nebo na to nemají, a už se vezou. Vznikají hádky ve vztazích a třeba i jinak fajn chlap spadne někam, kde by jinak třeba nebyl, prostě i když byl třeba dobře vychovaný, nevydrží ten tlak a podlehne, to se může stát i ženě.

Nevím, no. Prostě šíleně rychlá doba. Nechci, aby to znělo nějak blbě, ale prostě dřív nebyly mobilní telefony, internety, lidi byli spolehlivější, víc spolu mluvili, víc si věřili, víc se setkávali, vztahy byly tak nějak pevnější? Nevím, no. Vždyť mrkněte na diskuse tady, co jen kvůli blbýmu Facebooku se rozejde lidí, protože ona si tam píše s tím a má tam fotku toho a toho a lajkla to a to… Prostě dřív nebyly ty lákadla, kterým lidi lehce podlehnou…

Jela jsem tuhle vlakem, všichni v ruce chytrý telefon (i ti, co jeli spolu) a nikdo si s nikým nepovídal…

A to nejsem nějaká odpůrkyně moderních technologií, sama jsem na internetu závislá a Facebook hojně používám:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
29.7.17 19:12

@Magdaleeena jo Rada prohlasuju, ze nejsem pro trapeni…tudiz kdyz bych nevidela vychodisko jako, nemakacenko, zarlivec, zavisak, de.bil..odejdu a ze jsem to nevedela driv a pred deckem* kolikrat se chlap zmeni az po… a zacne „honit“ mladi. No ja bych mu neasistovala, ja se Zivota nebojim, ani jako samozivitelka dvou deti(kdybych byla) ja pres vsechnu lasku ve vztahu mam i penize na " co by kdyby"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová