Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Digi20 Pokud jsi nastoupila v lednu a máš klasickou zkušební dobu 3 měsíce, tak určitě vydrž, protože zrušit pracovní poměr mohou i ve zkušební době (a pokud se ve zkušebce hodíš marod nebo oznámíš těhotenství, s největší pravděpodobností to udělají), a ochranná lhůta na nárok na PPM je jen tolik dní, kolik trvalo poslední zaměstnání. Tedy reálně by hrozilo, že nárok mít nebudeš (pak bys od porodu nebo konce šestinedělí brala rodičák).
@Digi20 píše:
A co když nebudu mít nárok na mateřskou dovolenou? já jen že za poslední 3-4 roky jsem vystřídala docela dost prací…v každé jsem vydržela cca půl roku, buď to nedopadlo, nebo jsem to nezvládala…teď v lednu jsem nastoupila na ten úklid a tam je to v pohodě…270 dní…to je kolik? cca 9 měsíců +-?
no spíš 13 měsíců při 21 pr. dnech
@zrcadlo
vedoucí už to ví, byl v pohodě, taky jsem se bála aby mě nevyhodil, jen mi řekl že za to nemůžu a že hlavné ať to dobře dopadne…takže tak, řekla jsem mu že dokud to bude možné tak budu chodit normálně do práce
@Digi20 píše:
Ahoj dámy, tak se podařilo, dnes jsem byla u dr. pro potvrzení, jsem v 7 týdnu. Na ultrazvuku toho ještě moc vidět nebylo, takže jsem si ještě snímek nebrala, ale jinak mám příjít 8.2. na další prohlídku, na krev a pro kartu.
Ale mám pár dotazů…kdy nejdřív pujdu na mateřskou? Co všechno můžu dělat jako těhotná?…Můžu vůbec dělat tu práci kterou dělám? jsme těhotná poprvé, takže vůbec nevím co a jak. Předem děkuju za rady a tipy
Gratuluju. Dělat můžeš všechno to, na co se cítíš a co ti výslovně nezakáže lékař. Jíst můžeš taky všechno jen některé věci s mírou, pít taktéž, na mateřskou se chodí 6-8 týdnů před termínem, cose týče práce - zaměstnavatel je povinnen dát ti takové zařazení, aby jsi ho mohla dělat jako těhotná - teoreticky, prakticky spousta gynekologů dneska nechává zdravý ženský na neschopence a to naprosto zbytečně.
@páájaa2 jasně, takže musim mít rok odpracovaný, a to zřejmě mám ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Gratuluju. Dělat můžeš všechno to, na co se cítíš a co ti výslovně nezakáže lékař. Jíst můžeš taky všechno jen některé věci s mírou, pít taktéž, na mateřskou se chodí 6-8 týdnů před termínem, cose týče práce - zaměstnavatel je povinnen dát ti takové zařazení, aby jsi ho mohla dělat jako těhotná - teoreticky, prakticky spousta gynekologů dneska nechává zdravý ženský na neschopence a to naprosto zbytečně.
to je jasné, budu radši, když budu chodit do práce, doma bych se unudila ![]()
@Digi20 píše:
@zrcadlo
vedoucí už to ví, byl v pohodě, taky jsem se bála aby mě nevyhodil, jen mi řekl že za to nemůžu a že hlavné ať to dobře dopadne…takže tak, řekla jsem mu že dokud to bude možné tak budu chodit normálně do práce
Což ovšem neznamená, že tě do konce zkušebky nevyhodí. Podle mě jsi s tím vyrukovala naprosto zbytečně brzy
Ale snad se pletu a třeba si tě opravdu nechají.
@Taciras chápu, ale mám z toho takovou radost, že jsem se podělila, no snad to dobře dopadne…no bojim se jsem těhotná poprvé…a strašně moc jsem si to přála, u dalšího mimča už to tak hrotit nebudu si myslim ![]()
@Digi20 : teď 1.1. ( resp. 2.1 ) jsi nastoupila do práce, takže po cca 3 týdnech jsi šéfovi oznámila, že jsi těhotná, no holka, nechci malovat čerta na zeď, ale do 31.3. cekej výpověď
. Přála bych ti, aby tvůj zaměstnavatel nebyl hazl, a nechál si té tam i po zkusebce. Jinak co jsi dělala v prosinci a předtím? Prý je ochranná lhůta tak dlouhá, jako zaměstnání ve kterém jsi otěhotněla, což uz bylo v prosinci.
@zrcadlo no pro příště si to budu pamatovat…ale nemá důvod mě vyhodit, dělám to co mám i v jinym stavu…prostě se mi zdá jako blbost aby mě vyhodil kvuli tomu, že jsem otěhotněla…svou práci si vždy udělám a to je asi podstatný ne?
@myskalucka v prosinci jsem dělala pomocnou sílu v restauraci, a tam jsem byla cca 4 měsíce, 3 na brigádě a měsíc ve zkušebce
@Digi20 píše:
Děkuju za gratulace
@sisk @Diggy @martina.se @jenika1 a jinak pracuju jako uklízečka…ve výrobní hale v GZ media, je to dost hlučný prostředí, ale myslim že nic těžkýho, ani namáhavého
hlučné prostředí ničemu nevadí
spíš třeba směnnost. Ale to si musíš prubnout. Nebo práce s chemií a pod…
@Digi20 Jenže následující tři roky si tu svou práci dělat nebudeš, on ti bude povinen držet místo, přijde o peníze. Spousta zaměstnavatelů když může, takové situaci se vyhýbá…
@martina.se dělám jen ranní, od 5:45 do 14:15 a jen od pondělí do pátku, víkendy a svátky mám volný
@myskalucka píše:
@Digi20 : teď 1.1. ( resp. 2.1 ) jsi nastoupila do práce, takže po cca 3 týdnech jsi šéfovi oznámila, že jsi těhotná, no holka, nechci malovat čerta na zeď, ale do 31.3. cekej výpověď. Přála bych ti, aby tvůj zaměstnavatel nebyl hazl, a nechál si té tam i po zkusebce. Jinak co jsi dělala v prosinci a předtím? Prý je ochranná lhůta tak dlouhá, jako zaměstnání ve kterém jsi otěhotněla, což uz bylo v prosinci.
Proč zaměstnavatel ha.zl? Já jako zaměstnavatel bych se taky rozloučila s ženou, která nastoupí už těhotná, je velká pravděpodobnost, že se kdykoliv může ráno ozvat s tím, že nepřijde, a pokud propásnu šanci na zrušení ve zkušebce, a smlouva by jí běžela dál, tak budu proplácet dovolenou a přitom budu mít další náklady se zástupem. Nabídla bych třeba práci na dohodu, ale na plnou smlouvu by to pro mě bylo riziko. Nechápu, proč je tady tak zakořeněné, že zaměstnavatel je ha.zl a zaměstnanec má nárok na vše ![]()