Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj dámy, tak se podařilo, dnes jsem byla u dr. pro potvrzení, jsem v 7 týdnu. Na ultrazvuku toho ještě moc vidět nebylo, takže jsem si ještě snímek nebrala, ale jinak mám příjít 8.2. na další prohlídku, na krev a pro kartu
.
Ale mám pár dotazů…kdy nejdřív pujdu na mateřskou? Co všechno můžu dělat jako těhotná?…Můžu vůbec dělat tu práci kterou dělám? jsme těhotná poprvé, takže vůbec nevím co a jak. Předem děkuju za rady a tipy
Gratuluju
, nevím jakou děláš práci, tak neporadím a na mateřskou se chodí 6 - 8 týdnů před porodem
@Diggy píše:
Gratuluju, nevím jakou děláš práci, tak neporadím a na mateřskou se chodí 6 - 8 týdnů před porodem
Pokud na tu materskou ma narok.
@Digi20 na MD pujdes 6-8 tydnu pred datem porodu (konkretni datum si volíš ty).
Jestli muzes delat praci jakou delas? To zalezi na tom, co delas. Obecne pokud delas nejakou těžkou praci, tak by te mel zaměstnavatel preradit na nejakou nenamahavou.
A jako tehotna muzes delat vsechno, pokud budes mit tehotenstvi bezproblémové. Trochu s rozumem samozrejme. ![]()
@Digi20 mateřská 6-8 týdnů před porodem. Zbytek záleží na tom, co děláš. Spousta holek chodí normálně do práce. Pokud máš těžkou, můžeš se nechat přeřadit, pokud pro Tebe nemají místo, můžeš být doma za 100% platu. Jinak na MD musíš splnit podmínky.
Já bych z těmahle úvahama ještě chvilku počkala. Jinak těhotná není nemocná, ale pokud máš těžkou práci, tak to je třeba domluvit.
Děkuju za gratulace
@sisk @Diggy @martina.se @jenika1 a jinak pracuju jako uklízečka…ve výrobní hale v GZ media, je to dost hlučný prostředí, ale myslim že nic těžkýho, ani namáhavého
Na mateřskou máte nárok pokud jste odpracovala aspoň 270dní za poslední dva roky. V nějakém zákoně je paragraf o tom jaké práce jako těhotná nesmíte vykonávat. Jinak dělat můžete cokoliv na co se cítíte. Já v den termínu porodu běhala po cvičáku s čubou (nepomohlo to za tři ny mi porod vyvolávali
)
@Heivka wau
v termín porodu běhat na cvičáku? to se jentak nevidí ![]()
Tak uvidíš, jestli se na tu práci budeš cítit. Takové těhotenské nevolnosti můžou být také peklo. Já jsem si třeba musela dát pauzu, protože jsem nejdřív hubla z toho, jak jsme nemohla nic pozřít. Pak to přešlo a od 4 měsíce jsem zase chodila do práce. Měla jsem sedavou, tak to šlo, vždy jsem se jen procházela po chodbě.
Jinak kromě námahy bych také byla opatrná na nějaké chemikálie. Jako těhotná bych určitě nedělala třeba někde na lince, kde celý den smrdí barvy nebo lepidla. Kamarádka takhle šla dřív, protože dělala ve spalovně nebezpečného odpadu.
Ahoj, Md uz ti psaly holky. Dle mne můžeš delat cokoli pokud mas tehu bez komplikaci. Ja ještě v osmém měsíci tahala desetikilove pytle do čtvrtého patra. A v tomhle tehu nosím dvanactikiloveho syna tamtéž
jen si užívej mezi lidmi a praci nez ti vypukne rodičovská ![]()
Jj. Užívej dokud můžeš
a gratuluji a drzim palce, ať je vše v pořádku.
Já se tedy s každým tehu chválila až po 12.tydnu
A co když nebudu mít nárok na mateřskou dovolenou? já jen že za poslední 3-4 roky jsem vystřídala docela dost prací…v každé jsem vydržela cca půl roku, buď to nedopadlo, nebo jsem to nezvládala…teď v lednu jsem nastoupila na ten úklid a tam je to v pohodě…270 dní…to je kolik? cca 9 měsíců +-?
@kubee já se moc nepřepínám…dávám si pozor kam du, co tahám atd, snažim se abych o miminko nepřišla
jsem hodně opatrná