Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Jen me zajima ciste teoreticky, vsude ctu ze se maminkam zda kojeni nechutne, neni jim to prijemne, nebaví, nepohodlné, utrpení atd… atd… a ihned chtějí jen UM, nektere i pred porodem atd… jak je to mozne, kdyz je to programovane od „prirody“…
Je mi uplne jedno jak a cim krmi zeny svá decka, jen me tak napadlo pri cteni jedne diskuze na fb.
Kdyz si to tak vezmu a zapomenu, ze jsme vynalézaví lidé, takove ženy by z hlediska rozmnozovani jinak přece nemely šanci - tedy zejména jejich ratolesti.
Jasne, dnes existuje UM, to chápu, ale… stejne mi to prijde jako nejaka geneticka vada. ![]()
Nikoho nechci nařknout ani urazit, jen uvažuji kde se to jako takhle stane, ale fakt nedokážu pochopit proč matka nechce kojit své dítě, když je to nejdulezitejsi potreba a zakl. pece. Vzdy se totiz nastvou a misto vysvetlovani jen - moje vec. Ano, ja to nikomu neberu, me je to jedno jen me zajimaji ty duvody a co se jim honi v hlave. Nic víc, neodsuzuji nikoho ![]()
Též to nechápu. Pochopím, pokud mají po porodu nejaky psychicky problém, kvůli kterému to nejde. Ale opravdu nechápu ženský, který řeknou že kojení je fuj, trapný, a daj radši UM.
mi kolikrát přijde, že se jen nudej, a tak vymýšlejí hovadiny..
Tak nad tím jsem taky uvažovala. Tak jak bylo napsáno, pokud mají psychické problémy, zdravotní problémy které neumožní kojení je to něco jiného. Ale i ta bolest ze začátku se dá snést, za pár dní to přejde, jenom zatnout zuby. Krvácely mi bradavky u první dcery, tekly mi slzy, hrozně to bolelo ale za pár dní bylo po bolesti a kojila jsem až skoro do jejich 3 let. Taky mi přijde že vymýšlejí
a nejlepší je když řekne že na to nemá čas, má jiné starosti než kojit atd…
každého věc ale pro mě nepochopitelné.
@tothova píše:
Je mi uplne jedno jak a cim krmi zeny svá decka, jen me tak napadlo pri cteni jedne diskuze na fb.
stejne mi to prijde jako nejaka geneticka vada.ale fakt nedokážu pochopit proč matka nechce kojit své dítě, když je to nejdulezitejsi potreba a zakl. pece.
Nic víc, neodsuzuji nikoho
Trochu si odporuješ zlato…trochu dost…
![]()
1.na kojení nic příjemnýho není. Je to řehole.
2. z prsou se místo zdroje obživy pro dítě stal sexuální symbol a to dost silnej a je to v nás tak silně zakořeněný, že je pro někoho nepříjemný spojovat sex a miminko.
3. nepochybuju o tom, že kdyby kdykoliv v minulosti mohla dát žena UM, tak by ho prostě dala, jen je to vynález moderní doby. Proč myslíš, že dřív byly kojný? Byla to prostě jen jiná varianta umělýho mlíka.
Překvapivý viď? ![]()
Prvni dceru jsem nekojila ani ne mesic. Druhou kojim skoro rok a pul a to jsem po prvnim fiasku hlasala, ze priste zastavuju laktaci v porodnici ![]()
a proc? Za 1. Byla jsem mlada a nebyla jsem pripravena na takove omezeni, fakt ne, za 2. souvisi s boedm prvnim, priserne to bolelo, 3. myslim, ze na to mel vliv i desnej pristup v porodnici, aneb mekka laktacni ligy, za 4. mela jsem poporodni depresi a neslo to moc dobrym smerem, dostavala jsem se do ne zrovna prijemnych stavu.
Muj kojici poznatek je ten, ze si to musis vydrit (vetsinou) a je to proste urcity sebeobetovani (o jee, jak ja bych si dala gin tonic a cigaretu!!) a zena na to neni casto pripravena. Teda nevim jak ostatni zeny, ja nebyla tenkrat, zpetne me to opravdu mrzi, i kdyz se nepovazuju za kojofanatika, ale treba rozdil v pocatecnim budovani pouta vidim, urcite s kojenim slo snaz si na toho maleho vetrelce zvyknout.
Preslechtenost lidstva ke krehkosti a neschopnosti prezit
.
Vem si, kolik lidi s duvodem „je to hnusny“ nepozre urcite potraviny, nezabije zvire k jidlu, nechce kojit, nechce spat pod stanem, nesahne na pavouka/mys…
@Janli Tak nesouhlasim.
Pro me bylo kojeni vicemene prijemne a fakt se mi i styska. Kojila jsem kluka do 2 let.
A naopak, behem kojeni mi bylo strasne neprijemne pouzivat prsa jako sexualni objekt. Reknu to narovinu, snad se nikdo nepohorsi. Jakmile partner zacal tak mi to bylo neprijemne a pripadala jsem si, ze ho kojím, bradavky nebyly ani tak citlivé, takze to respektoval. Po par mesicich po ukoceni kojeni to hraní s bradavkami zase miluju a naopak se nemohu nabažit..
A s tou kojnou, to se nehodilo lidem z vyšších tříd - zaméckejm, panskejm, vrchosti, vyšší třídě atd… protože to ukládal nějaký „vrchní“ bez ohledu na to, co chce a nechce matka samozřejmě… a hlavně později pohled společnosti… jenže to fakt nemuzes srovnavat neboť bylo normálních víc totálně šílených věcí.
Jako nějaká řádová švadlenka, zaměstnankyně určitě kojnou neměla
a když nekojila, bohužel mimino zemřelo dokud nesneslo min. nějakou náhradu v podobě mléka kravského, kozího, kaší a pevné stravy.
@tothova píše:
Ahoj. Jen me zajima ciste teoreticky, vsude ctu ze se maminkam zda kojeni nechutne, neni jim to prijemne, nebaví, nepohodlné, utrpení atd… atd… a ihned chtějí jen UM, nektere i pred porodem atd… jak je to mozne, kdyz je to programovane od „prirody“…
Kdyz si to tak vezmu a zapomenu, ze jsme vynalézaví lidé, takove ženy by z hlediska rozmnozovani jinak přece nemely šanci - tedy zejména jejich ratolesti.
Jasne, dnes existuje UM, to chápu, ale… stejne mi to prijde jako nejaka geneticka vada.Nikoho nechci nařknout ani urazit, jen uvažuji kde se to jako takhle stane, ale fakt nedokážu pochopit proč matka nechce kojit své dítě, když je to nejdulezitejsi potreba a zakl. pece. Vzdy se totiz nastvou a misto vysvetlovani jen - moje vec. Ano, ja to nikomu neberu, me je to jedno jen me zajimaji ty duvody a co se jim honi v hlave. Nic víc, neodsuzuji nikoho
A proč ty důvody nekojení potřebuješ znát?
„Vsude to ctes?“ Me teda neprijde, ze by to byl nejaky masovy trend…lide jsou takovi i makovi, jako psycholog-amater bych rekla, ze za casti bude jiz uvedena prehnana sexualizace zenskeho tela, veci jako vyrazne odsuzovani kojeni na verejnosti apod…kdyz z toho spolecnost dela neco nenormalniho, co patri akorat za zavrene dvere, tak pak k tomu nektere zeny asi v hlave zacnou pristupovat stejne. Vubec dnes z materstvi delame neco „divneho,“ zena hlavne at ma tyden po porodu zase „zpet svoji postavu“ a podobne zvasty, co clovek vida v mediich…je mozne, ze generace, co s tim vyrusta od mala, na tom bude hur ![]()
@tothova A kde všude to čteš? Osobně jsem se nesetkala s žádnou ženskou která by řekla, že kojení je nechutné. Ty nekojicí co znam, tak měly s kojením nějaký problém, nebo poslouchaly blbe rady, např kojit po třech hodinách a kojení si zkazily. Znám, ale i dost dlouho kojících matek, myslím že kojit 2r není v dnešní době žádná výjimka. Já jsem kojila obě děti dlouho a nebyla to pro mě žádná dřina ani oběť, kojila jsem ráda a přišlo mi to mnohem pohodlnější než chystat um, vyvarovat láhve atd.
@Arkedona píše:
Též to nechápu. Pochopím, pokud mají po porodu nejaky psychicky problém, kvůli kterému to nejde. Ale opravdu nechápu ženský, který řeknou že kojení je fuj, trapný, a daj radši UM.mi kolikrát přijde, že se jen nudej, a tak vymýšlejí hovadiny..
Znám případ, kdy dala UM, že si nebude kojením ničit postavu 🤷🏻♀️
Kamarádka nekojila a stejně se ji prsa strašně po porodu vytáhly a zplacly.
Takže žádná výhra v tomhle to být nemusí.
Jinak pro mě bylo kojení vydrene a má to více žen kolem, ze naopak možná by bylo lepší dat UM, ale raději kojily. Dost se tlačí na to, ze nic lepšího dat miminku nejde, a na následný pocit zklamání.
Ono to bolí. A muže to bolet fakt strašně, pro mě horší jak porod. 2 týdny jsem neustále řešila mazat-nemazat, kloboucky, krytky, skončila jsem se zánětem na antibiotikach, dítě jsem měla chuť při prisati vzít a odhodit.
A když jsme to překonali, tak byl problem vysvětlit chlapovi, ze prsa jsou pro dítě a ne pro nej. Bylo mi to úplně proti srsti. A naopak kolikrát když se dítě kojilo, projela mi hlavou nějaká sexuálně laděná myšlenka a z toho mi bylo úplně zle.
upřesňuji, ze ne vůči dítěti, samozřejmě. Ale ten pocit byl proste spojeny s něčím jiným ![]()
Kolem a kolem proste od určité doby fakt odmítám někoho soudit. Co ty, proč se ptáš? Kojis?
(to je taky věc, jak má každý pocit, ze se na to MUSÍ matky ptát.)
@tothova píše:
Jasne, dnes existuje UM, to chápu, ale… stejne mi to prijde jako nejaka geneticka vada.Nikoho nechci nařknout ani urazit, jen uvažuji kde se to jako takhle stane, ale fakt nedokážu pochopit proč matka nechce kojit své dítě, když je to nejdulezitejsi potreba a zakl. pece. Vzdy se totiz nastvou a misto vysvetlovani jen - moje vec. Ano, ja to nikomu neberu, me je to jedno jen me zajimaji ty duvody a co se jim honi v hlave. Nic víc, neodsuzuji nikoho
Nikde sem ještě takové věci nečetla, takže nám asi nepovíš, kde všude
Jinak nějak nechápu, proč jsou pro tebe důvody jiných žen tak důležité. Kojit sem chtěla, porod akutním SC a malou sem si obstarávala sama od začátku. Snažila sem se dělat vše pro to, aby to šlo. Nijak to nebolelo, ale každá vnímá ty pocity jinak. Dcera kojená do 1,5 roku. Pak sem musela odstavit. Syn narozen plánovaným SC, kojený taky od začátku. Za měsíc mu budou 2 roky, kojen ještě v noci. Ano, taky to někdy v určitých situacích omezuje, proto si to každá musí nastavit dle sebe. Za mně ale kojení bylo krásné období, akorát s těma 🐐 měl muž útrum během kojení. Prostě teď jsou děcek a hotovo ![]()
@Janli musím tě opravit, pro mě kojení je příjemné, když kojím, naskočí mi hormony štěstí a je to pro mě ten nejkrásnější pocit na světě. U druhého dítěte to bylo vyloženě jak droga. Když jsem byla třeba naštvaná, šla jsem kojit a hned bylo vše zalité sluncem, úplně boží 😊. Ta blízkosty intimita, nenahraditelnost… kojení je o hormonech, každý to má asi jinak.
No, já mám ke kojení takový přirozený neutrální vztah. Beru to jako samozřejmost, dopředu jsem nikdy nepočítala s tím, že kojit nebudu. Když byly nějaké komplikace ( prisavani, zánět, ucpaný mlekovod) řešila jsem to. Beru to jako přirozenou věc, první volbu, s negativy i pozitivy, které to přináší Nevzdala jsem to při první komplikaci. Kojila jsem bez větších potíží plně 5-6 měsíců, a odstavila v 13,15 a 36 měsících. Připravovat lahvičky mě nikdy nebavilo. U starších jsme k nim po odstavení přešli, u nejmladšího pochopitelně ne.
Dříve byly kojné, ale z důvodů různých. U chudých proto, že ženy musely hned do práce a dítě nemohly mít s sebou. U bohatých proto, že matka musela brzy plnit povinnosti spojené se svou sociální vrstvou, reprezentovat.