Abdukční peřinka na předpis od ortopeda

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13.12.10 08:33

Abdukční peřinka

Ahojky holky.
Jsem tu nová a tak doufám, že pišu dobře :))
Potřebovala bych poradit. V porodnici bylo malé zjištěno, že na jedné kyčli ma dysplazii AII (což je pry k danemu veku normalni), ale na druhe kyčli IIC. Proto nam orotped předepsal abdukční peřnku (nebo frejkovu peřinku??!!) Ja právě nevim, jestli je to ta nebo ta.
Nesu to faktcky težko … prvni dva dny jsem obrecela, ale zase si rikam, že je dpbře, že na to přisli tak brzo .. Dalši kontrolu mame za 6týdnu. Chtěla jsem se zeptat, jestli nektera nemate taky zkusenost a zda je treba mozne, že za tech 6tt by se to treba zlepsilo a my ji davali jen na noc, a nebo zda tech 6tydnu je opravdu krátká doba.
Mala přes tu peřinku ani nemuze otocit hlavicku a ty raminka na utazení ji hrozně tlaci do krčku :((

Moc Vám dekuji za jakoukoliv radu!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.12.10 08:57

Ahoj,
nesmustni, malé to určitě moc nevadí - maminky to kolikrát nesou daleko hůř než děti. Za 6 týdnů se to klidně může změnit. Navíc půjdete k jinému lékaři a ten na to bude mít třeba i jiný názor. Uvidíš, rozhodně to neber jako tragédii. Naprosto tě chápu, taky jsem z toho byla špatná, ale postupem času uvidíš, že opravdu není co řešit :hug:
Ať to máte brzo v pořádku,
 Alenka

• Citovat
  • Upravit
340
13.12.10 09:03

Já myslím, že je to hrozně individuální. Nechci tě strašit předem, ale kámoška má holčičku a ta měla Frejkovu peřinku do 4 měsíců celodenně a pak jí to vyměnili za takové kšíry a ty má na 23 hodin denně (teď je jí 7 měsíců). Záleží na tom, co doktoři řeknou. Každopádně bych ty jejich doporučení dodržovala. Pokud ji ta peřinka tlačí, zkus jí to nějak upravit nebo popošít, aby ji netlačila. Pokud by se ti rozhodnutí tvého lékaře nezdálo nebo ti to dobře nevysvětlil, zkus konzultaci s jiným ortopedem. Nebo na www.porodnice.cz jsou velice seriózní tematicky zaměřené poradny, tak zkus tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
13.12.10 09:13

ahoj, my jsme ji měli cca 2,5 měsíce, jediná rada je vydržet, mohlo by být o mnohem hůř, dávej jí to opravdu pečlivě a nepolevuj a určitě se to zlepší, jen nesmíš vyměkknout!!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3184
13.12.10 09:21

určitě dodržovat nařízení lékařů
my teda měli jen široké balení ale kámoščin synek měl mít taky abdukční peřinku a kámoška na to dost kašlala a chudáček malej skončil v řemínkách
ta koza si myslela že v létě je mu v tom hrozně a nedávala a tak to dopadlo :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
13.12.10 09:25

Ahoj, vím z vlastní zkušenosti, jak mizerně se cítíš. Měli jsme s oběma dětmi obdobné potíže. Dcerce (je starší) dokonce hrozilo, že skončí na 6 týdnů na trakci v nemocnici a pak 6 týdnů v sádře. Jenom se čekalo, až skončí šestindedělí. Naštěstí během té doby se nožičky natolik zlepšily, že měla dcerka „jen“ Wágnerovy punčošky (látková verze třmínků) a pak abdukční dečku (Frejkova peřinka). Trvalo to celých dlouhých 9 měsíců, než jsme mohli dečku odložit. Žili jsme taky od kontroly ke kontrole, v podstatě od 3 měsíců nám bylo říkáno, že příště uvidíme… Syn (mladší) měl třmínky od narození do necelého 4 měsíce a zvládali jsme to všichni daleko lépe. Věděli jsme totiž, že všechno děťátko dožene (dcerka ušla ve 12 měsících sama 5 kroků), že si na pomůcku zvykne a hlavně, že to za ty zdravé nožky stojí. Dnes mají děti 6 a 3 roky a z pravidelných RTG kontrol (každé 2 roky) je zřejmé, že to stálo zato - mají úplně normální nález jako zdravé děti.
Pokud ti mohu poradit, tak se zbytečně netrap, prostě to tak je a nožičky potřebují čas, aby se uzdravily. Jak dlouho to bude trvat, nikdo neví, ani doktoři ne. Každé tělo se vyvíjí různě rychle. Raději se neupínej k další kontrole, pak budeš třeba příjemně překvapená. Děťátko potřebuje klidnou, pohodovou maminku a na dečku se brzy zvykne, uvidíš. My jsme na ty pásky na ramínkách navlékaly takové měkké bavlněné tunýlky (ušila babička), aby to malou netlačilo.
Uvidíš, až to bude všechno za vámi a malá bude mít nožičky v pořádku, že si budeš říkat, že to tak strašné nebylo. Alespoň já to tak mám. Jenže to si člověk musí odžít sám.
Držím moc palce, ať to dobře zvládnete a je to brzy za vámi. Budeš-li mít ještě nějaký dotaz, ráda odpovím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
13.12.10 09:43

Moje starší - Kristýnka měla peřinku přes 3 měsíce. Než se vše spravilo.
Látkovala jsme - tehdy jak jinak… a nejdřív měla široké balení, tak se na plíny dával ručník a pak peřinka.

A já teď , když mám Kačku si říkala, proč si Kity nežužlala nikdy prstíky na nožkách.. a pak mi to došlo.. protože měla peřinku a až byla bez ní, už byla na to velká.

Klid mamko. ono to bude dobré. Jen je otázka, jaký máš kočárek.. může se totiž stát, že ti do něj s peřinkou nevejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
13.12.10 10:43

Ahoj,

zlepšit se to může a nemusí, to už ti holky vysvětlily.

Určitě ale se můžeš postarat o „pohodlí“ své princezny. Já jsem ze začátku podkládala ty řemínky na rameni kapesníčkama (bylo léto, tak jsem je musela pořád měnit). Později (to už se malá začala různě kroutit) jsem ty kšíry ustřihla úplně a dala tam místo nich gumové kšandy na knoflík. To bylo úplně super, protože jí to konečně přestalo padat z ramen a netlačilo to vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7267
13.12.10 10:51

Ahoj,
Starsi syn mel take frejkovu perinku, nam tedy rovnou rekli ze ji bude mit do 6tydnu a pak mu nasadji trminky. Presto to slo docela rychle a v 5mesicich uz trminky mel jen na noc. Jemu to tedy nikdy nevadilo, ale byl strasnej flegmous. A ty trminky mi nakonec prisli lepsi nez perinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.10 12:39

A jestli se muzu zeptat - vy jste meli jakou diagnozu??!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
13.12.10 14:02

Dcerka měla IIC a IIIA, syn to měl lepší, ale nemůžu najít, kolik měl přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.10 15:41

Tak to my mame IIA a IIC … tak doufam, ze se dozvime za 6 tt lepší zprávu :((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.12.10 08:20

Moc dekuji za odpoved!!! Ja se s tim zjizu, ale bude mi to holt nejakou dobu trvat :((
A vy jste ty kyčle měli nějaké nestabilni, nebo neco??!! Ja jen, že nám ortoped řekl, že jsou stabilní a to že je dobře, že se takhle lepe leci a rekl, že to az tak zavazne neni … že tou peřinkou se to většinou zpraví … proto mě překvapuje, že při podobné (vlastně skoro stejné) diagnoze, jste to meli tak dlouho a ještě k tomu ty třmínky :((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
15.12.10 09:07

elik K pojmu „nestabilní“ se nemůžu vyjádřit, takto jsme o tom nikdy nemluvili. Kloub prostě nebyl správně napolohován vůči kloubní jamce a bylo potřeba toto postavení upravit a stabilizovat, což podporuje právě ortopedická pomůcka (dle závažnosti nálezu trakce, třmínky, dečka, široké balení), která „tlačí“ kloub do správného umístění, tedy velmi laicky řečeno. Vzhledem k tomu, že každý organismus je jiný, každému to trvá různě dlouho. Pěkným příkladem jsou například kyčelní jadérka, jejichž vývoj se sleduje i u zdravých dětí. Některé dítě má jadérka vyvinuta již ve 3m., jiné na ně čeká třeba až do 10m. Obojí je v pořádku, prostě je to na přírodě.
Obě děti podědily vrozenou vadu kyčlí po mě. Mě byla bohužel vada zjištěna pozdě (2.r.), takže jsem po několika operacích v dětství, ale naštěstí jsme dosud zcela bez potíží. Vzhledem k rodinné zátěži nám bylo jasné, že musíme být trpěliví, jinak bude problém.
Každopádně je potřeba být opravdu důslední a děťátku neulevovat, jinak se doba léčby prodlužuje.
Nezbývá, než se obrnit trpělivostí, dodržovat rady ortopéda a počkat, až si nožičky správně napolohují.
Ber to tak, že je úžasné, že se tahle „potíž“ dá vyřešit jednou provždy, byť to může (ale nemusí :wink: ) pár měsíců trvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
9.4.13 15:06

Ahoj,

nám DR napsal dnes abdukční peřinku, dal nějaký „poukaz“, chci se zeptat, koukala jsem na netu na cenu té peřinky, stojí okolo 500ti Kč, to budu tolik platit??? Nebo je to méně, když je to napsané od DR?
Máme kyčle vpravo IIa a vlevo Ib, je to hodně? chjo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí